Boris Hansen CarlsenPuls Young Adult-romaner

Forfatter Boris Hansen: 3 tips til dig, der vil skrive

Boris Hansen 3 skrivetips De falske liv

Boris Hansen står bag den populære sci-fi-serie Tavse verdener. Her er hans 3 bedste skrivetips – og fælden du skal undgå!


Over 500 sider. Det er alle bøgerne i Boris Hansens sci-fi-serie Tavse verdener, hvor et hold af fiktionsagenter rejser ind i forskellige bøger. Så Boris Hansen har mange plot, han skal holde styr på. Der er både bogens hovedplot, men også alle de mini-plot, der foregår i de bøger, som fiktionsagenterne rejser ind i.

“En af de fiktive bøger, hovedpersonerne besøger i seriens andet bind, De falske liv, er ekstra vigtig og fylder rigtig meget i det overordnede plot, så det mini-plot har jeg udtænkt helt ned i detaljer. Det har næsten været som at skulle skrive to bøger parallelt, ud over de øvrige bøger, som hovedpersonerne også kommer igennem,” fortæller Boris Hansen.

LÆS OGSÅ: Drømmer du om at blive forfatter? Her er fem tips til at skrive fra Tobias Bukkehave

Boris er endnu ikke gået i stå i skriveprocessen, selvom alle tre bind i Tavse verdener-serien er over 500 sider lange. Hvordan kan det lade sig gøre?

“Det sjoveste ved at skrive denne her serie er, at jeg hele tiden får lov til at springe mellem genrer og sproglige stilarter, når hovedpersonerne rejser ind i en ny bog. Den konstante forandring gør, at jeg aldrig kører træt i de mange kapitler, der skal skrives.”

Hvad er dit særlige trick til at holde overblikket over så mange plots og så mange sider?

“Jeg tror ikke, der er noget trick, der sætter mig i stand til at skrive komplekse serier. Men man lærer med tiden at skelne mellem, hvilke detaljer man er nødt til at planlægge på forhånd, og hvilke, der kan opfindes mere spontant, når man kommer til det ene eller det andet kapitel i skriveprocessen.”

Så det gælder altså ikke om at have en detaljeret plan for det hele?

“Nej, for planlægningsarbejdet bliver uoverskueligt, hvis man tror, at en plot-plan skal beskrive alle de små hændelser og alle karakterernes beslutninger på forhånd.”

“Med tiden udvikler man en sans for at sortere mellem de ting, der skal indgå i plot-planen fra starten, og dem, man kan hygge sig med at skrive frem undervejs. Så bliver arbejdet mere overskueligt – og sjovt!”

LÆS OGSÅ: Boris Hansen klar med opfølger til sci-fi-hit Tavse verdener

3 skrivetips fra Boris Hansen

Her er tre skrivetips baseret på Boris Hansens egne erfaringer og et bud på, hvad der kan være skidt for skriveprocessen. Boris tilbyder snart videokurser i plot-arbejde på Instagram-profilen @skrivbedreboeger.

1: Kend slutningen på din historie, før du går i gang med at skrive den.

2: Inden du går i gang med at skrive, så er det godt at have en klar idé om, hvem eller hvad historiens antagonist er; altså den eller det, der står i vejen for din hovedperson undervejs.

3. Hver gang du skal til at begynde på et nyt kapitel, så spørg dig selv, hvorfor du glæder dig til at skrive netop dette kapitel. Og hvis ikke du kan finde nogen grund, er du så sikker på, at det er et kapitel, læseren har lyst til at læse?

Fælden du skal undgå

Lad være med at sætte dig til tasterne og gå i gang med at skrive, så snart en grundidé kommer til dig. Den løber ingen steder. Tænk først over, hvilke andre og helt urelaterede idéer, den kan kombineres med, for kun på den måde opstår der noget originalt.

LÆS OGSÅ: Ugens anbefaling|”Den usynlige krig” af Boris Hansen

Giv dig tid til at lave noget basalt plot-arbejde, selv om du ikke betragter dig selv som ‘den type forfatter’. Det kommer til at redde dig fra at sidde fast 50 procent inde i skriveprocessen.


Læs mere om Tavse verdener-serien herunder

Tavse verdener 3 – Det lysende hjerte

Det lysende hjerte, Boris Hansen, ungdomsbøger

En episk fantasy-sci-fi-fortælling om fysiske rejser ind i bøgernes verden.

I tredje bind af Tavse Verdener kæmper tre forskellige parter om at løse mysteriet om ‘mareridtsbogen’ – en fiktion, der snart vil åbne sig i Strømmen, og som potentielt kan give uanet magt til den, der finder den først.

Både Olivias hold af fiktionsagenter og seriemorderen Victor deltager i det skæbnesvangre kapløb om at regne ud, hvilken slags bog, der er tale om, og hvad forklaringen er på det lysende spøgelse, der tilsyneladende kalder på hjælp inde fra fiktionen.

Du kan købe Tavse verdener (3) – Det lysende hjerte online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Tavse verdener 2 – De falske liv

Forfatter Boris Hansen: 3 tips til dig, der vil skrive

Et hold af fiktionsagenter rejser ind i bøger for at beskytte dem fra stormagter, der forsøger at misbruge opfindelsen. Men for Olivia Alby er fiktionsagent ikke et drømmejob. Ofte tager missionerne en livsfarlig drejning, når Ministeriet sender hende ind i en roman for at redde den fra fremmede agenter.

Derudover er hun havnet på et dysfunktionelt team, der er ude af stand til at samarbejde. I det mindste er lønnen god, og Olivia har brug for pengene, hvis hun nogensinde skal realisere drømmen om at undslippe sin fortid.

De falske liv er grænsen mellem virkelighed og fiktion ved at udviskes. Olivia Alby og hendes team søger på tværs af verdener for at løse gåden om en mission, der slog fejl med umulige konsekvenser – og samtidig jages de af fortidens hemmeligheder og af en fiktiv morder, der er sluppet ud i virkeligheden.

Du kan købe Tavse verdener (2) – De falske liv online eller i din nærmeste boghandel.


Tavse verdener 1 – Den usynlige krig

Forfatter Boris Hansen: 3 tips til dig, der vil skrive

Olivia er del af en gruppe agenter, som rejser ind i historier for at redde handlingen og ikke mindst verdensfreden mod ondsindede magter.

Det er en hård tjans, og holdet af umage helte har deres egne problemer at kæmpe med – men da flere af deres missioner saboteres, begynder et dystert billede at tegne sig af en magtkamp, der hurtigt kan koste dem alle livet, og holdet må finde ud af at arbejde sammen, hvis de skal finde og destruere fjenden i tide.

Med humor, spænding og stor indlevelse fortæller Boris Hansen en historie om korrupte statsmagter, fantastiske bøger og enestående venskaber.

Du kan købe Tavse verdener (1) – Den usynlige krig online, fx hos Gucca.com, eller hos din lokale boghandler.