Emily St. John Mandel Fiktion Skønlitteratur

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

spekulativ fiktion, maren uthaug, margaret atwood, emily st. john mantel, george orwell

Spekulativ fiktion er en af de mest populære genrer lige nu. På listen over forfattere, der lader tendenser i nutiden folde sig ud i alverdens fremtidsscenarier, finder vi blandt andre Margaret Atwood, Emily St. John Mandel og Maren Uthaug. Men hvad kendetegner genren, som tiltrækker flere og flere forfattere?

Pandemier, der halverer jordens befolkning på få uger. Beboelse på andre planeter og totalitære stater, hvor kontrollen er krøbet helt ind i sindet. Verden tager sig ikke sådan ud lige nu, men det kunne den godt være på vej til. Genkendeligt, men stadig kun et mareridt, en dystopi.

Det er nogle af de væsentligste kendetegn ved den populære genre spekulativ fiktion, som en række aktuelle forfattere skriver inden for i disse år.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Hvad nu hvis-bøger” kaldes litteratur inden for den genre også, fordi den ændrer reglerne for, hvad der er muligt, som virkeligheden tager sig ud lige nu. Spekulativ fiktion tager altid afsæt i virkelighedens – ofte skræmmende – strømninger. Altså fortsætter den ned ad en vej, vi allerede har taget de første skridt i retning af.

Margaret Atwood: “Det er ikke fri fantasi”

Blandt de populære forfattere, der har gjort genren til sin, er Margaret Atwood, som ved siden af sit forfatterskab underviser i netop spekulativ fiktion. Hun definerer genren som litteratur, der forholder sig til de latente muligheder, der ligger i et samfund – tendenser og strømninger, der endnu ikke har fået overtaget.

Atwood har blandt andet fortalt, at hun fik idéen til Tjenerindens fortælling (The Handmaid’s Tale) tilbage i 1980’erne, hvor hun lagde mærke til, at flere gerne ville have kvinder væk fra arbejdsmarkedet og tilbage til hjemmet og husholdningen.

LÆS OGSÅ: 15 romanoplevelser, du ikke bør snyde dig selv for

Denne strømning fik hende til at spekulere over, hvilket samfund der skulle til, for at det kunne blive til virkelighed. Deraf opstod Gilead, Atwoods fiktive totalitærstat, hvor kvinder er slaver på alle niveauer og for eksempel tvinges til at føde børn for overklassen.

Atwood understreger, at hendes roman ikke er fri fantasi. Alt, hvad der sker i Tjernerindens fortælling, tager sit afsæt i virkelige historiske hændelser. Og det betyder, at det kan ske igen.

Litteratur, der sætter sine spor i virkeligheden

Vi har ikke sjældent set, hvordan elementer fra fiktion får indflydelse på vores opfattelse af virkeligheden og fremtiden for os selv, fortæller redaktør Julie Nellemann Jakobsen:

“Tænk bare George Orwell eller Margaret Atwood. Når et ord som ’orwellsk’ optages i ordbogen, og demonstranter mod abortforbuddet i USA klæder sig i røde kåber og hvide kyser, er det fordi bøger som 1984 og Tjenerindens fortælling har haft indflydelse på deres læsere, og at de genkender nogle mønstre i samfundet fra fiktionen.

LÆS OGSÅ: 20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Genren kan fungere som en prisme, vi ser vores nuværende virkelighed igennem. Det er de ultimative “hvad nu hvis-tanker”, og det giver os ikke bare mulighed for at forestille os fremtiden, den opfordrer os også til at forholde os til vores nutid og virkelighed.”

Emily St. John Mandel – ny stjerne inden for spekulativ fiktion

En af de nye forfattere på den voksende scene for spekulativ fiktion er Emily St. John Mandel, der fik sit internationale gennembrud med romanen Station elleve. Romanen foregår i både nutidige og fremtidige tidsaldre, hvor størstedelen af Jordens befolkning er uddød efter en global pandemi. Bogen er fra 2014 – før der var noget, som hed Covid-19. Den er nu tilgængelig på dansk og som tv-serie på HBO.

LÆS OGSÅ: Emily St. John Mandel – dronningen af spekulativ fiktion

Emily St. John Mandel har skrevet seks romaner, hvoraf den nyeste, Stilhedens hav, udkommer på dansk i starten af 2023. Med bogen fortsætter Mandel sit forfatterskab inden for den spekulative genre. Stilhedens hav er en universel fortælling om kunst og kærlighed, der strækker sig gennem tid og rum – fra Vancouver Island i 1912 til en koloni på Månen hundredvis af år senere.

Genren har rødder langt tilbage i historien

Spekulativ fiktion er som sagt ikke en ny genre. Blandt de meste kendte romaner, der falder indenfor den spekulative kategori, er, Gullivers rejse af Jonathan Swift (1726) og Animal Farm af George Orwell (1945). Hvor den første er en satire over den vestlige verden i 1700-tallet, er den anden – beslægtet med Tjenerindens fortælling – en fortælling om faren ved politisk totalitarisme.

LÆS OGSÅ: Kend din klassiker: Animal Farm af George Orwell

Blandt danske forfattere, der skriver spekulativ fiktion, er Maren Uthaug og Sarah Engell. Uthaug har netop udgivet romanen 11%, hvor et fremtidigt København er blevet forladt til fordel for et liv på landet. Her har kvinderne overtaget styret, mens mændene er spærret inde som avlsdyr.

Romanen er på sin helt egen Uthaugske måde en ”hvad-nu-hvis-bog”, der spekulerer videre i eksisterende strømninger i tiden og undersøger konsekvenserne ved totalitære tankegange – i hvilken som helst retning.

”Min roman er ikke et manifest for, hvordan jeg synes, samfundet skal være. Jeg leger bare med de strukturer, vi har i dag, i en kulisse hvor alt handler om køn. Men faktisk handler bogen ikke om køn. Den handler om de eviggyldige problemer, som gør os til mennesker: Ensomhed, stress og den slags”, siger Maren Uthaug.

LÆS OGSÅ: Maren Uthaug om 11%: Romanen er jo ikke et manifest – jeg leger bare

Sarah Engells Skoven, der udkom i begyndelsen af juni, er en dystopisk YA-roman om, hvor galt det kan gå, når mennesket forsøger at beherske naturen.

Romanen begynder på sidste skoledag i 9. klasse. Ask er taget i Dyrehaven for at feste med hele sin årgang, og det er hans sidste chance for at score Emma. Selvom aftenen starter godt, bliver alt vendt rundt, da Emma går ind i skoven for at tisse, men ikke kommer tilbage til gruppen igen. Kan det passe, at skoven udvider sig?

“Superinteressant genre”

“Spekulativ fiktion er en superinteressant genre, fordi den lader både forfatter og læser lege med forskellige tanker om fremtiden – både inden og uden for virkelighedens grænser”, udtaler redaktør Julie Nellemann Jakobsen.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie Vedsø Olesen om Station elleve: ”Mandel skriver fjerlet om det ubærlige”

En underkategori af den spekulative genre er dystopien, som viser et negativt udfald: Hvad sker der, hvis civilisationen, som vi kender den, kollapser? Hvordan vil verden se ud, og hvad vil det gøre ved os mennesker, som lever i den?

“Det kan umiddelbart virke som en pessimistisk og – nå ja – dyster øvelse, og det kan sætte nogle virkelige debatter på spidsen. Men som jeg ser det, er det faktisk en positiv og til tider opløftende genre – den indgyder håb for den menneskelige oplevelse i vores levede virkelighed, og den kan fungere som advarselslampe”, siger Julie Nellemann Jakobsen.


8 romaner inden for spekulativ fiktion

Der er masser af romaner, der falder indenfor den omtalte genre spekulativ fiktion. Her er otte fantastiske fortællinger om nutiden og fremtiden, der kan sætte tankerne i gang.


Emily St. John Mandel: Stilhedens hav

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

♥️♥️♥️♥️ “En fængslende læseoplevelse” – Politiken

“En af Mandels bedste romaner og en af hendes hidtil mest tilfredsstillende opdagelsesrejser ind i spekulativ fiktion.” — The New York Times

I 2401 sættes tidsdetektiven Gaspery-Jacques Roberts til at efterforske en anomali – og opdager en serie af forbundne liv: en ung britisk aristokrat drevet til galskab i de canadiske skove; en forfatter fanget i en pandemi langt væk hjemmefra, samt en af Gasperys egne barndomsvenner, som har fået en ekstraordinær mulighed, der har potentiale til at skabe ravage i universets tidslinje.

Stilhedens hav er en universel og aktuel roman om kunst og kærlighed, der strækker sig gennem tid og rum – fra Vancouver Island i 1912 til en koloni på Månen hundredvis af år senere.

Du kan købe Stilhedens hav online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
George Orwell: Animal Farm

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

Klassikeren Animal Farm udkom for første gang på dansk i 1947 under titel Kammerat Napoleon og er kendt som en satirisk allegori over det Sovjetiske styre og Stalin. Det er en evigaktuel roman om de paradoksale menneskelige behov for frihed og magt, og faren ved politisk totalitarisme.

Denne er en nyoversættelse af Rasmus Hastrup som også nyoversatte George Orwells 1984.

Dyrene på mr. Jones’ gård gør oprør og overtager magten. I spidsen står grisene med filosofien om, at alle dyr skal være lige, men efterhånden som tiden går, korrumperes både grisene og resten af gården, og snart er det ikke muligt at skelne mellem dyr og menneske.

Du kan købe Animal Farm online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Margaret Atwood: Tjenerindens fortælling

Tjenerindens fortælling, Margaret Atwood

Margaret Atwoods klassiske roman bag TV-serien The Handmaid’s Tale er en rystende fortælling om frygt, uvidenhed og undertrykkelse.

Tjenerindens fortælling er sat i den nære fremtids USA, som er blevet til diktaturet Gilead. Her tvinges de få tilbageværende fødedygtige kvinder til at være tjenerinder og føde børn for samfundets elite.

Romanen følger tjenerinden Offred, som er blevet anbragt hos en af det totalitære samfunds spidser. Men Offred kan ikke lade være med at drømme om et bedre liv.

Du kan købe Tjenerindens fortælling online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Emily St. John Mandel: Station elleve

station elleve
station elleve

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “Postapokalyptisk pageturner” – Femina

Hvad er værd at bevare, hvis al civilisation kollapser? Og hvor langt er man villig til at gå for at beskytte det?

På en iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden forandres forevigt.

20 år senere fremfører Kirsten, en ung skuespiller i Den omrejsende Symfoni, Shakespeare for de spredte enklaver, som er skudt op efter den tidligere civilisations kollaps. Men i den forandrede verden trues hendes håb af ydre kræfter.

Hvad mistede vi under kollapset? Næsten alt, næsten alle, men endnu findes skønheden.

Du kan købe Station elleve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Jens Liljestrand: Selv hvis alt forsvinder

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.

Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.

Du kan købe Selv hvis alt forsvinder online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.


Sarah Engells: Skoven

Skoven, Sarah Engell, ungdomsbøger

Det er sidste skoledag for 9. klasserne, og Ask er i Dyrehaven med sin årgang, for at fejre at de er færdige. Denne dag er måske hans sidste chance for at score den smukke Emma, og han forsøger at tage sig sammen til at tale med hende.

Men måske Emma faktisk flirter med ham? Aftenen lover godt, men da Emma går ud i skoven for at tisse, ændrer det hele sig. Hun kommer ikke tilbage, og Ask går ud for at lede efter hende.

Det hele begynder pludselig at blive mærkeligt. Ask føler, at han bliver betraget, og kan det egentlig passe, at skoven hele tiden udvider sig?

Skoven er en dystopisk roman om, hvor galt det kan gå, når mennesket forsøger at beherske naturen.

Du kan købe Skoven online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Maren Uthaug: 11%

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Anna Juul: Penge og Bacon

Kender du genren spekulativ fiktion? Populære bøger trækker fremtiden (skræmmende) tæt på

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.