Emily St. John Mandel Fantasy og dystopi Fiktion Skønlitteratur

Emily St. John Mandel – dronningen af spekulativ fiktion

Emily St. John Mandel - dronningen af spekulativ fiktion

Den canadiske litterære superstjerne Emily St. John Mandel er aktuel med flere romaner indenfor den populære genre spekulativ fiktion, og Station elleve er både blevet til en serie på HBO og tatoveret på armen af flere superfans.

42-årige Emily St. John Mandel udgiver sin sjette roman, Stilhedens hav, i begyndelsen af det nye år. Lige nu er hun aktuel på dansk med gennembrudsromanen Station elleve, der har fået kultstatus og er blevet til både en bestseller og en tv-serie på HBO.

Romanen er fra 2014, og som The Guardian skrev i en artikel om forfatterskabet tidligere på året, var det referencerne til en pandemi, vel at mærke flere år før det blev en realitet, der gav Station elleve kultstatus i en grad, hvor fans var klar til at få titlen tatoveret på armen.

Station elleve er en gribende roman om længsel og minder efter civilisationens sammenbrud. Bogen er oversat til 36 sprog og modtog en Arthur C. Clarke Award i 2015, var finalist til National Book Award i 2014 og udtaget til Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction i 2015. 

Sidste år var der premiere på den anmelderroste HBO-serie af samme navn, der har været med til at slå den canadiske forfatter Emily St. John Mandels navn fast på verdensplan.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie Vedsø Olesen om Station elleve: ”Mandel skriver fjerlet om det ubærlige”

Ny roman på vej

Emily St. John Mandel har skrevet seks romaner, hvoraf den nyeste, Stilhedens hav, udkommer på dansk i starten af 2023. Bogen er en universel fortælling om kunst og kærlighed, der strækker sig gennem tid og rum – fra Vancouver Island i 1912 til en koloni på Månen hundredvis af år senere.

Stilhedens hav blev skrevet i Mandels hjem i Brooklyn under coronapandemien og indimellem hjemmeundervisning af hendes datter og en omfattende husrenovering. Romanen var den mest udlånte bog i USA den første uge efter udgivelsen – og efterspørgslen er fortsat og har bragt den på bestsellerlisten.

Tidligere danser og kontormedarbejder

Emily St. John Mandel er tidligere danser og var fastansat kontormedarbejder helt op til sin fjerde bogudgivelse. Hun er i dag en etableret forfatter, der bor i henholdsvis New York og Los Angeles. Mandel er vokset op i Denman Island i Canada, er nummer to ud af en søskendeflok på fem – og blev hjemmeundervist af sine forældre til hun var 15 år.

En af de mange danske fans af Emily St. John Mandels forfatterskab, er den bogaktuelle forfatter Anne-Marie Vedsø Olesen:

“Hun skriver præcist, enkelt og fjerlet om de allersværeste ting. På et tidspunkt ligger en af hovedpersonerne og dør af influenza på en strand. Det er jo en grotesk og forfærdelig situation. Men der er en lethed i Mandels pen, der gør, at selv de mest grusomme situationer ikke bliver ubærlige.”

En af Mandels tidligere romaner, The Glass Hotel, er på Barack Obamas liste over favoritbøger i 2020 – og hun er en regulær rockstjerne på den litterære scene i USA med priser, nomineringer og en voksende fanskare af læsere fra hele verden.


Stilhedens hav

Emily St. John Mandel - dronningen af spekulativ fiktion

♥️♥️♥️♥️ “En fængslende læseoplevelse” – Politiken

“En af Mandels bedste romaner og en af hendes hidtil mest tilfredsstillende opdagelsesrejser ind i spekulativ fiktion.” — The New York Times

I 2401 sættes tidsdetektiven Gaspery-Jacques Roberts til at efterforske en anomali – og opdager en serie af forbundne liv: en ung britisk aristokrat drevet til galskab i de canadiske skove; en forfatter fanget i en pandemi langt væk hjemmefra, samt en af Gasperys egne barndomsvenner, som har fået en ekstraordinær mulighed, der har potentiale til at skabe ravage i universets tidslinje.

Stilhedens hav er en universel og aktuel roman om kunst og kærlighed, der strækker sig gennem tid og rum – fra Vancouver Island i 1912 til en koloni på Månen hundredvis af år senere.

Du kan købe Stilhedens hav online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Station elleve

station elleve
station elleve

♥️♥️♥️♥️♥️♥️ “Postapokalyptisk pageturner” – Femina

Hvad er værd at bevare, hvis al civilisation kollapser? Og hvor langt er man villig til at gå for at beskytte det?

På en iskold Toronto-aften falder den berømte skuespiller Arthur Leander om på scenen midt i sit livs rolle som Kong Lear. Samme aften rammer en dødbringende virus hele Nordamerika, og verden forandres forevigt.

20 år senere fremfører Kirsten, en ung skuespiller i Den omrejsende Symfoni, Shakespeare for de spredte enklaver, som er skudt op efter den tidligere civilisations kollaps. Men i den forandrede verden trues hendes håb af ydre kræfter.

Hvad mistede vi under kollapset? Næsten alt, næsten alle, men endnu findes skønheden.

Du kan købe Station elleve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.