Aktuelt Fagbøger Fiktion Inspirationslister og guides Læseprøve og uddrag

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

gode bøger, gode romaner, gode begyndelser

Ofte behøver du ikke læse mere end begyndelsen af en bog for at vide, om du kan lide den. Lyder det som dig? Her får du begyndelsen på 20 gode bøger – hvilken får du lyst til at læse videre i?

Er du typen, der ikke behøver at læse mere end nogle få sider af en bog, før du ved, om den er noget for dig?

Så er den her artikel til dig.

Vi har samlet 20 begyndelser fra 20 at de bedste bøger lige nu – både romaner, krimier og medrivende fagbøger.

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Om 10 minutter (selvfølgelig alt efter hvor mange begyndelser, du nærlæser) vil du være klogere på, hvilken bog der bliver din næste store læseoplevelse.

Og ja! Vi har valgt bøger, som du har mulighed for at læse lidt videre i med det samme – der er ingen, der siger, du kun læse i 10 minutter. Vi stopper dig i hvert fald ikke.

God fornøjelse!


20 gode begyndelser

11% af Maren Uthaug

Hendes hår var også sølet ind i blodblandingen. Med klistrede hænder viklede hun de forvildede totter op i knolden på hovedet.

“Gå væk,” telepaterede Medea træt til hanhunden. Den gloede dumt tilbage på hende.

“Gå nu væk,” råbte hun, da den igen puffede til skålen på bordet, og endnu en sjat skvulpede over kanten og ned over hendes kjole. En rød sø drev hen over den skæve bordplade og dryppede ned på gulvet, hvor hunden forsøgte at labbe massen i sig.

Ærgerlig trak hun den væk fra bordet og hen i hjørnet af køkkenet, hvor den lille tæve lå og sov. Stilfærdig som altid. Hanhunden lagde sig utilfreds ved siden af.

Én ting var, at den ville få ondt i maven af chokoladen, der var blandet i blodet, noget andet var, at det var dyrebare dråber. Nu hvor det kun var Stille, der blødte i klostret, var der efterhånden dobbelt så meget chokolade i kærlighedskagerne, end Medeas forfinede opskrift foreskrev.

–> Læs videre i 11%


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

★★★★★ – Berlingske
❤️❤️❤️❤️❤️ – Politiken
★★★★★ – Kristeligt Dagblad
★★★★★ – Dagbladenes bureau

Vinder af De Gyldne Laurbær 2022

“Du kan jo overveje, hvorfor der er så mange ord, der aldrig er lavet i feminin form. Som drabsmand og voldtægtsmand. Eller krigsherre.”Citat fra bogen

I den nye tid er der ingen mænd tilbage i samfundet. Ud over en lille flok hanner, man opbevarer på et avlscenter på Lolland.

Fire kvinders liv vikles ufrivilligt ind i hinanden, men de bliver tvunget til at samarbejde, da der pludselig dukker en dreng op ude i det fri.

Spørgsmålet er, hvornår han indeholder så meget testosteron, at han bliver en trussel for dem alle?

Du kan købe 11% online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Velkommen til evigheden af Camilla Grebe

Det ligner et hvilket som helst hospital, selv om vi befinder os på den retsmedicinske afdeling på Karolinska: hvidmalede vægge, blanke linoleumsgulve og et vindue, der vender ud mod en parkeringsplads med tilsyneladende endeløse rækker af biler.

Op mod den ene væg står der en briks beklædt med blåt plast, der stadig glimter af fugt efter at være blevet rengjort. Bag et skrivebord i birkefinér sidder en kraftig kvinde i trediveårsalderen. Hun er klædt i grønt hospitalstøj og taler hurtigt og lavmælt i sin mobil.

Politibetjenten, som har fulgt mig ind i undersøgelsesrummet, slipper min arm, og den grønklædte kvinde sender os et hastigt blik.

”Jeg må løbe,” mumler hun. ”Jeg har en levende nu.”

Derefter lægger hun telefonen ved siden af computeren og siger: ”Lykke Andersen?”

Jeg nikker.

Hun vender sig mod betjenten.

”Du kan tage håndjernene af hende.”

–> Læs videre i Velkommen til evigheden


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Lykke Andersen er forlagsredaktør og gift med en kendt forfatter. De har sammen tvillingerne David og Harry, og udefra set er alt godt. Lykke er i sin omgangskreds beundret for sin integritet og kærlighed til sine sønner.

Så hvorfor står hun en dag pludselig anklaget for et brutalt mord?

Hvad skete der egentlig på den idylliske familiegård Evigheden? Har knivmordet noget at gøre med det mord, der blev begået på stedet otte år tidligere? Og hvorfor vil Lykke ikke forhøres af andre end kriminalinspektør Manfred Olsson?

Velkommen til evigheden er en isnende spændingsroman. Det er sjette bog i krimiserien Den mørke side (eller Malin-serien) af svenske Camilla Grebe.

Du kan købe Velkommen til evigheden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Vølvens vej 2 – Misteltenen af Anne-Marie Vedsø Olesen

Snehild smøg sig forsigtigt ud fra skindene der havde ligget tungt og varmt hen over dem. Hun ville ikke vække Aslak. Det ville kun skabe problemer. Han havde insisteret på at hun skulle blive hos ham natten over.

Hun skuttede sig, men blev alligevel stående et øjeblik, nøgen som hun var, bortset fra ulvesmykket om halsen. Det var af bronze, og hun bar det altid. Vedhænget var et minde om hendes første kærlighed, ulvesønnen Månegarm, og hun ville altid skatte det.

En tidlig vinterkulde havde bidt sig fast – de havde allerede haft det første snevejr selv om efterårsløv stadig flammede på buske og i skovbunden – den vækkede hendes hud og satte hende i forbindelse med den nedgående måne og de endnu vågne natdyr. Sneen var smeltet igen, men kulden fik hende til at føle sig levende. Hun havde brug for alle sine sanser når hun nåede frem til mosesøen Urds brønd.

–> Læs videre i Misteltenen


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Et strålende eventyr-mytologisk drama” – JYLLANDS-POSTEN

⭐⭐⭐⭐⭐ – “Nervepirrende og medrivende” – KRISTELIGT DAGBLAD

“Anne-Marie Vedsø Olesen rammer plet” – INFORMATION

Misteltenen er anden bog i Vedsø Olesens serie, Vølvens vej, der er inspireret af nordisk mytologi. Første bog i serien hedder Snehild og udkom i 2021.

Efter at være blevet udsat for runemagi af sin ærkerival Ragnfrid, drager Snehild ud på endnu en rejse. Hun er dødssyg, men klamrer sig til sin hest på vejen mod det iskolde, stormfulde Niflheim, hvor dragen Nidhug regerer, og videre til Helheim, hvor en evig regn siler ned.

I Helheim opsøger Snehild dødsrigets herskerinde Hel for at opnå indsigt i den gådefulde runemagi.

En medrivende page-turner om stærke skæbner, jalousi og ære.

Du kan købe Vølvens vej – Misteltenen online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Hovedet i himlen og fødderne på jorden af Carolyne Kaddu Rasmussen

Hvis man satte sig for at lave en søgning på mig i folkeregisteret for at finde alle mine tidligere adresser og mange flytninger, ville man få travlt. For et mønster og et menneske i evig pendulfart fra det ene sted til det andet og tilbage igen ville hurtigt dukke op. Fra Hoima til Nairobi, fra Namagunga til Mombasa, Nakuru og London.

Fra storbyen til bushen og et par jyske og en enkelt fynsk provinsby. Det sted, jeg har boet i længst tid, er Fredericia – dog ikke i det samme hus. For med nomadeblod i årerne er det svært at sidde det samme sted i mange år. Der er altid et nyt skridt at tage, et nyt sted at flytte hen, et ny område, som skal prøves af.

Jeg blev født i landsbyen Hoima i Uganda den 16. december 1970 – et par år efter at mine forældre havde mødt hinanden første gang på en bustur på vej til college. Min far syntes, at min mor var noget af det smukkeste, han nogensinde havde set, da hun med sit velplejede ydre og velsiddende outfit trådte ind i bussen.

–> Læs videre i Hovedet i himlen og fødderne på jorden


Beskrivelse af bogen

Carolyne Kaddu Rasmussen,

Mange kender Carolyne som komikeren Melvin Kakoozas mor. Nu fortæller hun sin egen historie om at flygte til Danmark som 21-årig med to børn og bygge et nyt liv op. Det er en barsk og humoristisk fortælling om mødet med en fremmed kultur, hvor mange ting er anderledes, mens noget er meget genkendeligt.

Carolyne er født i Uganda under Idi Amin-tiden og måtte flygte med sin familie til Kenya. Hun forelskede sig i en politiker, som må flygte til Danmark, hvor han får politisk asyl. Da Carolyne et år senere følger efter ham, finder hun sin mand nedbrudt af flugten og af tabet af sin identitet. Men Carolyne er fast besluttet på at slå rødder her med sin familie.

Hun melder sig som besøgsven for Røde Kors og bliver social- og sundhedshjælper. Da ægteskabet senere ender i skilsmisse, starter Carolyne forfra med sine nu fire børn. Hun bliver sygeplejerske og videreuddanner sig med bl.a. en kandidatgrad i sygeplejevidenskab fra Aarhus Universitet.

Du kan købe Hovedet i himlen og fødderne på jorden online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Papirslottet af Miranda Cowley Heller

Ting dukker op af ingenting. Sindet er helt tomt og så pludselig, inde i rammen: en pære.

Perfekt, lysegrøn, en skæv stilk, et enkelt blad. Den ligger i en hvid metalskål sammen med limefrugterne midt på det medtagede havebord, på en gammel, overdækket veranda, ved bredden af en sø, midt inde i skoven, tæt ved havet. Ved siden af skålen står en messinglysestage dækket af stivnet stearin, foruden en lang vinters uundgåelige lag af støv efter at have stået på en åben hylde.

Halvspiste portioner pasta, en krøllet stofserviet, bundfald i en vinflaske, et håndlavet skærebræt, råt i kanterne, brødet brudt af med hænderne, ikke skåret. En skimlet bog ligger åben på bordet. Digtet ”To a Skylark” på himmelflugt op i det blå – smertefuldt, gribende – lyder i mine tanker, mens jeg stirrer på stillbilledet af gårsdagens middag. ”The world should listen then, as I am listening now.

Han læste det så smukt. ”Til Anna.” Og vi sad der, tryllebundne, og mindedes hende. Jeg kunne lytte til ham, med lukkede øjne, mærke hans åndedrag og hans ord skylle ind over mig, igen og igen og igen. Det er det eneste, jeg ønsker mig.

–> Læs videre i Papirslottet


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Det er en dejlig sommermorgen på Cape Cod. Elle Bishop, lykkeligt gift med Peter og mor til tre. Hun har tilbragt alle somre i sit liv på Papirslottet: som barn, som ung og sammen med sin egen familie. Men denne morgen er anderledes. Aftenen før sneg Elle sig ud sammen med barndomsvennen Jonas og havde sex, mens deres intetanende familier opholdt sig indenfor.

I løbet af det næste døgn må Elle træffe en stor og livsændrende beslutning. I romanen optrevles Elles familiehistorie, der bærer på en tragisk hændelse, som forandrer alt indtil vi er tilbage til nutiden og Elle skal beslutte om hun vil blive med Peter, som hun elsker, eller om hun vil starte et nyt liv med Jonas, som var hendes første store kærlighed? Papirslottet er en New York Times bestseller om familiehemmeligheder, du sent vil glemme.

Du kan købe Papirslottet online, fx hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.


Det vågne hjerte af Merete Pryds Helle

Luften var majmild og mættet, forår, forår, sang det i Lis. Hun sad på sit yndlingssæde lige bag bussens udgangsdør med lædertasken fra Roger over skulderen og en mulepose på skødet med to par fløjlsbukser, hendes mor skulle lægge op.

Lis strakte benene frem foran sig og viftede med sine nye mokkasinstøvler, mens varmen fra solen, som skinnede på den klokkensyvblå himmel, strøg over hendes ansigt, og hun åbnede den korte rulamsjakke, hun havde arvet fra Bolette.

I mellemgangen stod en mand i for store cowboybukser, hans ene bukseben var bundet sammen i en knude under knæet, hvor det ene underben manglede. Han tegnede usynlige streger med sin ene krykke på bussens gulv, som om han talte dagene i et fængsel.

Lis lukkede øjnene og tænkte på den trøje, hun ville strikke til Kirsten. Kirsten havde sagt ja til at få en trøje, og det kildede ned gennem Lis’ strube og bredte sig som en varm pøl i maven, når hun tænkte på Kirstens rødmen, da Lis havde spurgt, om hun måtte strikke til hende, og det Ja, det kan der vel ikke ske noget ved, Kirsten havde sagt.

Jo, det kan der, tænkte Lis.

–> Læs videre i Det vågne hjerte


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Tillid af Hernan Diaz

Da han lige fra fødslen havde nydt godt af nærmest enhver tænkelig fordel i livet, var det at komme heltemodigt frem i verden et af de få privilegier, som var nægtet Benjamin Rask; der var i hans tilfælde hverken tale om modstandskraft og udholdenhed eller om i kraft af en iboende jernvilje at kæmpe sig op af dyndet og frem mod en guldbestrøet fremtid.

Ifølge bagsiden på familien Rasks bibel var hans fars forfædre i 1662 migreret fra København til Glasgow og der begyndt at handle med tobak fra kolonierne. I løbet af det næste århundrede voksede deres virksomhed og udvidede sig i en sådan grad, at en del af familien flyttede til Amerika for bedre at kunne holde opsyn med deres leverandører og kontrollere samtlige aspekter af produktionen.

Tre generationer senere købte Benjamins far, Solomon, samtlige sine slægtninge og andre investorer ud. Under hans eneherredømme fortsatte firmaet med at vokse og gjorde ham inden længe til en af de førende tobaksgrossister på Østkysten.

–> Læs videre i Tillid


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

VINDER AF PULITZERPRISEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – KRISTELIGT DAGBLAD
❤️❤️❤️❤️❤️ – POLITIKEN
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – BERLINGSKE
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

Helen og Benjamin Rask gør sig bemærkede som det ultimative power-par i 1920’ernes New York. Han arbejder på Wall Street, og hun er født ind i det velhavende aristokrati. Sammen har de placeret sig sikkert i toppen af samfundet.

Fortællingen om Helen og Benjamin er det centrale mysterium i en succesfuld roman fra 1938, som hele New York synes at have læst. Én kvinde dykker ned i historien bag, og til sin og læserens store overraskelse finder hun hemmeligheder og bedrag, der overgår selv den vildeste fantasi.

Du kan købe Tillid online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Jeg er her jo af Zandra Alex Berthelsen

Hun holder af mennesker, selvom hun ved, hvad de er i stand til, og hun drømmer om en masse – men helst ikke om natten. De er noget af det værste, nætterne. I mørket føles det, som om alting kan ske. Alt det, der aldrig må ske. Så måske sover hun slet ikke, selvom hun er udmattet.

Kroppen kan ikke finde ro. Den husker, at det var om natten, han kom. At hun sommetider vågnede i sit eget opkast og sin egen afføring, fordi hun var blevet tvunget til at spise mere mad, end en barnekrop kan rumme, og fordi det ikke var tilladt at forlade værelset for at gå på toilettet.

Måske var det en af de dage, hvor hun uden at vide det havde bedt om mere, end de havde at give af, hendes forældre. Kroppen husker, at han havde råderetten. Hendes far.

–> Læs videre i Jeg er her jo


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

En sommeraften i 2005 banker politiet på døren til et hus i Solderup lidt uden for Tønder. Indenfor sidder 11-årige Zandra og halvsover nøgen op ad sin far, der ligger halvfuld i sofaen. Politiet tager hende og hendes søster med ud af huset.

Hendes far kommer i fængsel, og deres fælles historie bliver forsidestof. De fleste kan huske historien om den ældste af pigerne fra Tønder-sagen, men hvem var hun – og findes hun i dag?

Zandra Alex Berthelsen har levet tusinde liv og på en måde ikke et eneste. Som barn blev hun seksuelt misbrugt, som ung blev hun systemets sag – og som voksen forsøger hun at finde fodfæste i en tilværelse, hvor hun hver dag skal insistere på at være sig selv.

Nu sætter hun selv ord på den opvækst, der på mange måder kom til at føles som hendes skæbne, men aldrig som den, hun egentlig er.

Du kan købe Jeg er her jo online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Minder om ham af Colleen Hoover

Et lille trækors med datoen for hans død er stukket i jorden ved siden af vejen.

Scotty ville hade det. Jeg vil vædde med, at det er hans mor, der har sat det der.

”Gider du holde ind til siden?”

Chaufføren sætter farten ned og standser taxaen. Jeg stiger ud og går tilbage til korset. Jeg skubber det fra side til side, indtil jorden bliver løs omkring det, og så trækker jeg det op af jorden.

Døde han lige her på denne plet? Eller døde han på vejen?

Jeg lagde ikke mærke til detaljerne op til retssagen. Da jeg hørte, at han var kravlet adskillige meter væk fra bilen, begyndte jeg at nynne, så jeg ikke kunne høre andet af det, anklageren sagde. Og derefter, så jeg ikke behøvede at gennemleve detaljerne, hvis sagen endte i retten, erklærede jeg mig skyldig.

Fordi det teknisk set var det, jeg var.

–> Læs videre i Minder om ham


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Efter at have afsonet fem år i fængsel vender Kenna tilbage til byen, hvor alt gik galt. Hun håber på at blive genforenet med sin lille datter, men alle i datterens liv virker fast besluttede på at holde Kenna væk lige meget hvor hårdt hun kæmper for at bevise sit værd. Den eneste, som ikke har lukket døren helt er Ledger, den lokale barejer og et af de sidste bindeled mellem Kenna og hendes datter. Samtidig med at kærligheden mellem Ledger og Kenna vokser, forsøger Kenna nu at rydde op i sin fortid.

Colleen Hoovers bøger har altid ramt læserne lige i hjertekulen. Bøgerne ligger højt på listen over de bedste kærlighedsromaner hos Goodreads og de seneste år har hendes bøger gennem BookTok ramt endnu flere læsere. Hashtagget #ItEndsWithUs (da: Det ender med os) har over 500 millioner views på TikTok.

Du kan købe Minder om ham online her eller i den nærmeste boghandel.


Tilståelser af Christian Mørk

Det er september 1974, og der ligger en patronkasse af metal på loftet hos marskandiseren, som døde for nylig. Man fandt hende deroppe alene. Irene blev ikke gammel. Butikken er lukket, og banken har allerede solgt bygningen, som skal rives ned for at gøre plads til en bowlingbane.

Håndværkerne troede ellers, at de havde fået det meste med udenfor første gang, men kassens olivengrønne maling skjulte den først blandt de mangefarvede parasoller, der stod klappet sammen op ad væggene i årtier og blev til falmede badeflag fra en ferie, der varede for længe.

Nu bliver kassen omsider opdaget og hevet udenfor. Hen i bunken med det andet ragelse, som heller ikke kunne sælges før konkursen. En flyttemand prøver med en skruetrækker at lirke den gamle lås op, men den binder, og han mister snart interessen.

Mens håndværkerne går til frokost og lader fugtbøjede brætspil og hullede lænestole blive afbleget af Floridas atomhvide sol ude på byggepladsen, er Paco opmærksom på den bulede kasse med ordene U.S. Navy påtrykt.

–> Læs videre i Tilståelser


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Det er på Stillehavet, men positionen er ukendt. Der er ingen redning i sigte, og vandflyveren kan ikke længere lette. Det eneste der er, er en tom horisontlinje og lyden af bølgerne mod skroget.

Da 2. Verdenskrig udkæmpes over Stillehavet af Amerika og Japan, er en amerikansk besætning nødlandet uden radio, og japanske piloter styrter ned overalt. Nu sidder dødsfjenderne tæt sammen, og hadet og mistilliden får alt til at koge.

Men den fælles nød kræver, at de slutter fred og forsøger at komme levende i land. Alliancer indgås og brydes igen. Imens skræller isolationen alles facader af og blotlægger hemmeligheder, forbudt kærlighed og en fælles menneskelighed, hvor ingen til sidst er sikre på, hvem de var, før de blev skibbrudne.

Du kan låne Tilståelser på biblioteket eller finde den som lydbog eller e-bog.


Brænd alle mine breve af Alex Schulman

Der ser ud, som der altid gør.

To lænestole og over den ene hænger der et ur på væggen – det er der, klienten skal sidde, så terapeuten diskret kan kaste et blik på uret over ens hoved, uden at det virker stødende. Et bord med en karaffel med vand og en æske med papirlommetørklæder til dem, der græder. Kunst på væggene, der lader til at være valgt, fordi det er så intetsigende.

Jeg sætter mig ned og bliver lidt forlegen, da hun spørger, om jeg har været i terapi tidligere. Det har jeg. I otte år.

Der er selvfølgelig ikke noget galt med at have været i terapi, men alligevel skammer jeg mig og vil helst ikke fortælle om det. For hvad siger det om et menneske, at man har gået i terapi så længe?

–> Læs videre i Brænd alle mine breve


Beskrivelse af bogen

brænd alle mine breve, alex schulman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “En fænomenalt god bog” – JYLLANDS-POSTEN

“Fremragende … helt suverænt udført” – WEEKENDAVISENAlex, som er forfatter og far til tre, indser efter mange års opslidende skænderier, at han bærer rundt på en enorm vrede. Hans underliggende mørke skræmmer hans hustru og børn, og han tager på en rejse for at finde roden til vreden, og granske sin amiliehistorie.

Kan vreden nedarves gennem generationer? I sin søgen på svar rettes fokus mod hans morfar, forfatteren Sven Stolpe, og ved hjælp af 80 år gamle breve og dagbogsuddrag folder en tragisk fortælling om forbudt kærlighed og jalousi sig ud.

Brænd alle mine breve er en medrivende og intens spændingsroman om kærlighed, rivalisering og hævn. Og om hvordan en enkelt mands vrede kan sætte varige spor, både i litteraturen og i familien.

Du kan købe Brænd alle mine breve online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Flugten fra ghettoen

Vi var tre. Vi var et hold. En bande. En fast sammentømret klike. Ikke et broderskab, for vi var kun to brødre og så en fætter oveni. Vores mødre var søstre.

Chaim og Israel Herszman var brødrene. Jeg var fætteren. Mit fulde jødiske navn var Avrum-Hersh Lewkowicz, men på det tidspunkt brugte alle, der kendte mig, jøder såvel som kristne, familie, venner og fjender mit polske kaldenavn, som var ”Heniek”. ”Srulek” var den folkelige udgave af Israels navn, men Chaim, han hed bare Chaim, så det er let nok.

Vi boede i det vestlige Polen, i Lodz, der dengang var landets næststørste by, en møgbeskidt industrimetropol fyldt med tekstilfabrikker og indbyggere, der talte alverdens tungemål. Den blev indimellem kaldt for Polens Manchester. Nogle mente, det ikke var helt fair over for Manchester. Lodz lå ikke så langt fra grænsen til Tyskland. Og slet ikke langt nok skulle det vise sig.

–> Læs videre i Flugten fra ghettoen


Beskrivelse af bogen

Flugten fra ghettoen

En ægte, gribende fortælling om en 13-årig jødisk dreng ved navn Chaim, som flygter gennem et Europa i krig med nazisterne i hælene. Forfatteren er søn af Chaim, som efter krigen ændrede navn til Henry Carr, og John Carr har genskabt sin fars utrolige historie.

I begyndelsen af 1940 bor Chaim Herszman sammen med sin familie i den jødiske Lódz-ghetto i Polen. En dag bliver han nødt til at dræbe en tysk vagt for at redde sin lillebror. Det øjeblik sender ham på et utroligt eventyr gennem fjendens linjer. Chaim undslipper granater og geværild ved den russiske grænse, finder ly hos en tysk familie i Rhinlandet, bliver forelsket i det besatte Frankrig, bliver taget til fange i Spanien, bliver afhørt som en potentiel tysk spion i England og ender med at kæmpe for den britiske hær.

Du kan købe Flugten fra Ghettoen online, eller i din nærmeste boghandel.


Mit menneske af Herbjørg Wassmo

Idet Gorm trådte ind i værelset, forstod han, at han var den eneste, der ikke vidste, hvad der var sket med hans søster.

Frøken Sørvik havde hentet ham på morgenmødet og bedt ham tage hjem med det samme. Ambulancen på gårdspladsen havde varslet ham, og en læge stod bøjet over Mariannes seng.

Han kunne ikke mærke fødderne, der førte ham ind i værelset. Men han gik. Indholdet i spanden og instrumenterne fortalte ham, at de netop havde forsøgt at udpumpe hende. Lægen tørrede hende i ansigtet. To ambulancefolk gjorde en båre klar.

Marianne lå livløs med lukkede øjne.

Gorm tog hendes hånd mellem begge sine. Den var iskold.

– Hvad har hun indtaget? hørte han sig selv spørge.

–> Læs videre i Mit menneske


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Aldrig har den norske forfatter skrevet bedre og dybere” – JYLLANDS-POSTEN

Rut er en anerkendt kunstner, som kommer fra små kår på en ø, der ligger uden for kysten i Nordnorge. Gorm er velstående købmandssøn fra samme område.

Selvom de er født i forskellige socialklasser, og derfor har forskellige muligheder og begrænsinger, har de fra første møde i deres barndom haft en plads i hinandens bevidsthed. Men først som voksne, med en masse bagage med sig, mødes de for alvor. De har begge en trang til at leve i noget, der føles ægte, og som står i kontrast til de nordnorske livsvilkår.

Men først og fremmest handler Mit menneske om behovet for at møde det menneske i livet, som du kan kalde dit.

Du kan købe Mit menneske online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Tre dage i april af Mich Vraa og Jesper Bugge Kold

Der holder de så i morgendisen, række på række af hvidmalede monstrummer. Flere motorer er allerede i gang; disen og udstødningsrøgen pakker lyden ind som vat, men Dagmar kan høre hvor slidte mange af dem lyder. De rasler og knurrer, og sort røg løfter sig over gasgeneratorerne. Det er en blandet samling køretøjer; det eneste de er fælles om, er den hvide farve. Og deres vanvittige mission.

Det er april, men morgenen er kold. Da Dagmar lader blikket glide forbi de hvide busser der holder i forreste række, ser hun at hustagene bag det lave læhegn for enden af Padborg Stadion er dækket af et tyndt lag rimfrost.

Stadion, åh ja. Men sådan står der med store bogstaver over den murede portal der fører ind til sportspladsen. Det er ikke andet end en mark med en række forskudte bænke uden ryglæn. En tennisbane. Et meget lille klubhus.

Grønsværen mellem de to fodboldmål er fuldstændig dækket af køretøjer. I hundredvis af rutebiler og busser, ambulancer, lastvogne og personbiler og endda en håndfuld motorcykler holder klar til at køre sydpå.

Ned over grænsen der ligger nogle få hundrede meter fra det sted hvor Dagmar står og skutter sig i morgenkulden, og langt ned i Tyskland hvor krigen, skønt den vel endelig nærmer sig sin afslutning, stadig raser.

–> Læs videre i Tre dage i april


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – JYLLANDS-POSTEN

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – FYENS STIFTSTIDENDE

❤️❤️❤️❤️ – “Stærk og rørende historie” – POLITIKEN

Tre dage i april er en rørende roman om ung kvindes rejse med bus nr. 474 gennem det udbombede Tyskland. Det er en historie om mod og opofrelse, om krigens gråzoner, om uselviskhed men i særdeleshed om at ændre sit syn på verden og på sig selv.

Krigens sidste krampetrækninger sønderriver Nazityskland i år 1945, og der venter tusindvis af danske fanger i kz-lejren Neuengamme på Folke Bernadottes hvide busser. Den unge Dagmar Valgreen har meldt sig til missionen for at redde én enkelt af dem: Den mand der har optaget hendes tanker siden han forsvandt.

Du kan købe Tre dage i april online, eller i din nærmeste boghandel.


Selv hvis alt forsvinder af Jens Liljestrand

Den sidste gang jeg var lykkelig, stod vi i en forretning.

Samfundet var endelig åbnet, og vi tog bilen ud til indkøbscentrene med børnene, ved rundkørslerne en Ikea, en forretning med elektronik, en anden med hårde hvidevarer, et stort supermarked og så forretningen, hun havde fundet, den sidste fysiske butik for den slags, nu hvor alting var rykket over på nettet, vi ville være på stedet, i rummet, lade os beruse af længslen efter vores barn.

Carola stod i hjørnet med barnevogne, ansigtet blankt af fremmedheden hos et menneske, der er trådt ind i en helligdom for en religion, hun ganske vist kender, men aldrig selv har tilhørt, vuggende og tung, mens børnene, der snart skulle have en lillesøster, fór rundt mellem hylderne.

–> Læs videre i Selv hvis alt forsvinder


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Store dele af Sverige står i flammer og må evakueres en sommer, hvor klimakatastrofen er eskaleret voldsomt og intetanende feriegæster ender som klimaflygtninge. Men på trods af dette inferno fortsætter hverdagen med ægteskabsproblemer, identitetskriser og forældreoprør, selv om det hele er ved at falde fra hinanden.

Jens Liljestrand blander temaer som miljø, global opvarmning og klimaforandringer med relationer, drama og moralske dilemmaer, så det både er skræmmende aktuelt, relaterbart og spændende som en thriller. Han spidder vores samtid på godt og ondt og beskriver almindelige menneskers liv og kampe, der fortsætter, selv om verden, som vi kender den, er ved at forsvinde.

Du kan købe Selv hvis alt forsvinder online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.


Dansen blev min redning af Jens Werner

Det ypperste er at vinde, at stå øverst på sejrsskamlen. Vejen dertil er fuld af nederlag, men også af oplevelser, forbedringer og lærdom.’

Min mor sender mig på danseskole, da jeg fylder fire år. Det er i juli, og året er 1968. Storebror Lars, der er fem år ældre, har danset, siden han var fem. Når han skal hentes, er jeg ofte med, og jeg står altid i venteværelset og jazzer med til musikken fra salen.

Danseskolen hedder Andersen & Jensen og ligger på Borups Allé i Nordvest i København.

Udefra syner bygningen ikke af meget. En dør med et forkromet håndtag, og på hver side af den hænger udhængsskabe med billeder, der fortæller, hvad danseskolen kan tilbyde.

Indenfor er der en lille skranke. Der sidder en danselærer eller en assistent, som stempler dansekortet, så man kan se, at der er betalt for den måned. I receptionen, lidt længere inde, gør store øltønder det ud for borde, og langs væggene står stole.

En trappe fører op til lokaler på 1. sal med omklædning og bad. Hvis man kommer lige fra arbejde eller skole, kan man gå derop. To svingdøre fører ind til dansesalen. Derinde møder den store verden en, et kæmpestort lokale med højt til loftet og det flotteste sildebensparketgulv, perfekt til at danse på. Rummet er større end en badmintonbane, og for en lille dreng imponerende.

–> Læs videre i Dansen blev min redning


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

De fleste danskere kender Jens Werner som den storsmilende og velklædte dommer i Vild med dans. Nu åbner han for første gang døren ind til sin livshistorie, der beretter om mere end 50 år, hvor dansen har været i centrum. Det er fortællingen om en svær barndom, hvor dansen blev hans redning, samt en en lang og sej kamp for at nå verdenstoppen inden for både amatør og professionel dans. Det lykkedes i 1994, da Jens Werner sammen med partneren Charlotte Jørgensen blev verdensmester i standarddans, ligesom parret endte med også at vinde de danske mesterskaber, de nordiske mesterskaber og EM.

Dansen blev min redning er en livsbekræftende og livsglad fortælling om at finde sin plads i livet og gå benhårdt og kompromisløst efter at blive verdens bedste til det, man holder af.

Du kan købe Dansen blev min redning af Jens Werner online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Penge og Bacon af Anna Juul

Jeg kigger på Ham, når Han sover.

Det er sådan en vane, jeg har fået, blandt andet fordi jeg ikke selv sover. Det har jeg ikke gjort længe, jeg har simpelthen vænnet mig af med det, hvilket giver mig mange timer i døgnet, som jeg har valgt at bruge på at lægge et meget stort puslespil, der forestiller Venedig.

Jeg har netop i dag færdiggjort en meget stor gondol. Jeg lo, fordi meget store ting er sjove, ligesom fx en meget stor stegepande, den er sjov. Meget små ting er også sjove, fx en meget lille stegepande, den er sjov.

Det er rart at kigge på Ham, når Han sover.

Han ser ikke fredfyldt ud, det er ikke det, men Han siger sådan nogle sjove lyde, når Han sover. Han lyder lidt som en hundehvalp eller en lille baby, eller, i det mindste er det sådan, jeg forestiller mig, at en hundehvalp eller en lille baby lyder, når de sover, for jeg har aldrig været i nærheden af nogen af delene.

–> Læs videre i Penge og Bacon


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Sammen med sin ægtemand Anders og de to vandrende pinde, Penge og Bacon, bot Anja i en lejlighed med “sublime detaljer” på toppen af Østerbro. Anja arbejder som kostumesyerske for DR’s pigekor, og i stedet for at sove, køber hun dyre silkekjoler på nette og lægger meget store puslespil.

Selvom Anja elsker Anders, bliver deres forhold udfordret, da Danmarks kastes ud i en klimalockdown for at nedbringe CO2-niveauet. I deres isolation må de stille flere vigtige spørgsmål: kan man virkelig leve af kærlighed, kildevand og en grøntsagskasse fra Aarstiderne?

Penge & Bacon er en sorthumoristisk roman af Anna Juul, hvor ensomhed, kedsomhed og tilværelsens øvrige ulidelighed er i centrum.

Du kan købe Penge & Bacon online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Lenins bodyguard af Leif Davidsen

Jeg så mit fædreland dukke frem en tidlig morgen. Landet var en smal bræmme badet i lys. Ingen bjerge, ingen prærier, ingen dræbende hede, som havde domineret mit liv de seneste år. Danmark lå grønt og genkendeligt med sine bøgeskove og små, nydelige marker; græsset gult af solen.

Jeg indsnusede den salte luft og genkendte den sarte skønhed, som vi danskere elskede ved vores landskab. Landet var som danskernes sind, uden de store udsving og kontraster.

Nederlaget til Tyskland lå efterhånden en del år tilbage, men jeg fornemmede, at det stadig gjorde sig gældende, fik os til at dukke nakken og gjorde danskerne ydmyge. Så anderledes end den nye nation, jeg havde levet i de seneste år.

–> Læs videre i Lenins bodyguard


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Et overbevisende tidsbillede” – JYLLANDS-POSTEN

❤️❤️❤️❤️❤️ – “Flot og flamboyant roman” – POLITIKEN

Lenins bodyguard er en historisk roman, der foregår i den højspændte politiske periode, som skabte Sovjetstaten og den kommunisme som også præger Rusland i dag.

I 1910 befinder Sovjetstatens grundlægger Vladimir Lenin sig en måned i København. Han er et oplagt mål for agenter fra det russiske zarstyre, som gerne vil deres ærkefjende til livs.

På sin daglige spadseretur fra Vesterbrogade til Det Kongelige Bibliotek bliver han en dag overfaldet. Lenin reddes på et hængende hår af den unge dansk-amerikaner, Oskar Madsen. De to knytter et særligt bånd, og Oskar Madsen bliver efterfølgende Lenins bodyguard under den blodige russiske revolution og borgerkrig i 1917.

Du kan købe Lenins bodyguard online, eller i din lokale boghandel.


Anne-Maj Mortensen 3 – Nøglen til mord af Anna Grue

Bliver Anne-Maj Mortensen bekymret, reagerer hun med vrede. Og da enhver forsinkelse er årsag til bekymring, er hun desværre vred med jævne mellemrum. Kommer nogen mere end et kvarter for sent til en aftale, ser hun straks en skrækkelig ulykke for sig, kan næsten høre ambulancer, sirener og redningshelikopter. Hendes alt for livlige fantasi får hende til at frygte det værste.

Når dem, hun venter på, så omsider dukker op, burde det fjerne angsten med et snuptag og få Anne-Maj til med dyb lettelse og åben favn at sætte endnu mere pris på at se dem. I stedet bliver hun vred, fordi de har været årsag til hendes bekymring.

Lige nu er Anne-Maj helt oppe i det røde felt. Ikke nok med, at hun er bekymret, hun er også forskrækket, og de to ting tilsammen gør hende aldeles rasende. Per, hendes skiderik af en eksmand, begår – påstår han – netop i dette øjeblik selvmord, og det har den selvmedlidende idiot selvfølgelig ringet og meddelt Anne-Maj.

–> Læs videre i Nøglen til mord


Beskrivelse af bogen

Anna Grue, Nøglen til Mord

Tredje selvstændige hyggekrimi i Anna Grues bestsellerserie om fru Mortensen. 

Anne-Maj Mortensen finder sin eksmands lig i en luksuslejlighed ved Nykøbing Sjællands Lystbådehavn. Den ældre herre har tilsyneladende begået selvmord, og ingen forstår hvorfor. Til hendes store irritation må hun påtage sig at få solgt boligen, og det bliver en kamp med en lige lovlig smart ejendomsmægler – og alt for mange flyttekasser.

Midt i processen overrasker Anne-Maj et par, der på mystisk vis har skaffet sig nøgler til lejligheden for at have sex – og snart får hun mistanke om, at den lokale mægler står bag et organiseret misbrug af tomme ejendomme.

Politiets efterforskere tager som sædvanlig ikke Anne-Maj alvorligt – ikke engang, da man finder først ét, så et andet lig, der efter hendes bedste overbevisning har forbindelse til sammensværgelsen.

Du kan købe Nøglen til mord online hos Bog & Idé eller i din lokale boghandel.


Mine 30 år som livvagt af Torben Vigh

Søndag den 31. december 2017 vil for altid stå tilbage i min erindring som en helt særlig dag. Det var ikke kun årets allersidste dag på springbrættet til et helt nyt og ukendt år, hvilket i udpræget grad gjaldt for mig selv. Det var nemlig også den dag, hvor jeg stoppede min karriere i dansk politi og hos Politiets Efterretningstjeneste, PET. Efter i alt over 38 års tro tjeneste for Danmark gik jeg kort og godt på pension.

I dagene op til havde jeg først og fremmest deklareret min afsked i min allersidste interne mail sendt under PET-fanens velkendte og bekronede logo, hvor jeg ønskede glædelig jul og takkede mine kolleger. Jeg havde måttet indlevere alt mit politi- og livvagtsudstyr som håndjern, peberspray, politistav, pistol, hylster, ammunition og min skudsikre vest.

Som det allersidste blev mit politiskilt, der har fulgt mig alle steder igennem årene, og selvfølgelig mit adgangskort til PET afleveret i vagten, da jeg endelig kørte ud gennem porten fra hovedkvarteret på Klausdalsbrovej for sidste gang.

–> Læs videre i Mine 30 år som livvagt


Beskrivelse af bogen

20 bøger på 10 minutter. Få overblik og smagsprøver på 20 nye, gode romaner og fagbøger

Få et unikt indblik i Torben Vighs arbejde med personbeskyttelse – for politikere, Muhammed-kritikere og ikke mindst det danske kongehus. Bogen dykker ned i en periode, hvor måden at lave personbeskyttelse på ændrede sig i stor grad.

Torben Vigh tiltrådte i 1987 som livvagt i PET og blev der i 30 år. De sidste 30 år har budt på store forandringer i Danmark og verden omkring os.

Angrebet på World Trade Center, Muhammed-krisen og terrorangrebet ved Krudttønden og synagogen i 2015 har været centrale begivenheder for livvagtsstyrken.

Du kan købe Mine 30 år som livvagt online, eller i din lokale boghandler.