Aktuelt Amerikanske romaner Bret Easton Ellis

“I SKÅR leger Bret Easton Ellis med alle de fortællemæssige tricks”

Bret Easton Ellis og Karsten Nielsen i marts 1999. Foto: Jesper Uhrup Jensen

Redaktør og oversætter Karsten Nielsen har en historie med den amerikanske kultforfatter Bret Easton Ellis. Den går fra fan til udgiver og nu oversætter, og den strækker sig over 35 år. Her fortæller han om arbejdet med SKÅR, hvor både forfatter og oversætter binder en sløjfe på deres arbejde – og liv.

”Det var lidt af en åbenbaring for os at læse Bret Easton Ellis’ debutroman Under nul, hvor fortælleren Clay har en Elvis Costello-plakat hængende hjemme på teenageværelset. Vi følte jo, at det var første gang, vores generation og vores musik blev repræsenteret i en roman,” fortæller Karsten Nielsen.

Karsten Nielsen er oversætter og redaktør på Lindhardt og Ringhof og har netop oversat Bret Easton Ellis’ nye 750 sider lange roman Skår (The Shards på amerikansk). Og det ”vi”, han taler om, er hans gode ven, forfatteren Benn Q. Holm, og ham selv, som dyrkede Bret Easton Ellis tilbage i midt-firserne.

I 1987 blev Under Nul (Less Than Zero på amerikansk) filmatiseret med bl.a. Robert Downey Jr. og musik af The Bangles.

Det kan måske virke lidt overlæsset og unødvendigt at nævne skuespillere i filmen og bandet, som leverede musikken, men alle, der har læst Bret Easton Ellis, ved, at det netop er den slags detaljer og tidsmarkører, som gennemsyrer hans romaner.

Mødte Ellis i Danmark

”Selv mødte jeg første gang Bret Easton Ellis i Danmark i 1999, da jeg var redaktør på forlaget Rosinante, hvor vi udgav hans bog Glamorama. Der syntes jeg jo ligesom at min karriere peakede …. Det er en rutsjebanetur at gå fra at være fan til at få lov til at udgive ham og nu næsten fyrre år senere oversætte hans nye roman. Ikke mindst fordi Ellis i Skår binder en sløjfe fra de første romaner til nu,” siger Karsten Nielsen.

”Også helt ned i detaljen, for Bret i Skår har samme Elvis Costello-plakat hængende på væggen som Clay i debutromanen, der udkom for 38 år siden. Ironisk nok er det plakaten for lp’en Trust, og er der noget, personerne ikke kan i Ellis’ forfatterskab, er det at stole på hinanden.”

Første roman i 13 år

Skår er Bret Easton Ellis’ første roman i 13 år. Han debuterede i 1985 med Under nul og brød internationalt igennem i 1991 med American Psycho. Og i Skår sidder jeg-fortælleren og high school-eleven Bret netop og skriver på en roman med titlen Under nul.

Skår handler om en gruppe privilegerede high school-elevers på overfladen sorgløse liv i Los Angeles i 1981. De unge mennesker, 17 år og hastigt på vej ind i voksenlivet, oplever en sommer fuld af sex og jalousi, alkohol og stoffer, store følelser og en farlig leg med hinanden. Men så begynder en seriemorder at hærge i byen, og teenagere begynder at forsvinde.

En ung mand på sytten der kommer kørende ad Mulholland Drive i en åben Mercedes-sportsvogn med kastanjebrunt interiør og kalechen nede, iført privatskoleuniform og Wayfarer-solbriller, er et syn som jeg indimellem godt kunne skamme mig over dengang i 1981 – lignede jeg et røvhul? funderede jeg indimellem, men kun kort, for i næste øjeblik tænkte jeg altid: Jeg ser så cool ud at jeg kan være skideligeglad,” som et citat fra bogen lyder.

De internationale anmeldere er begejstrede:

The Guardian skrev: “Det er en stor glæde at konstatere, at Skår er lige så vital som alt andet, han har skrevet – og alle Bret Easton Ellis’ tidligere bøger er en slags forspil til den nye roman”.

Og New York Times skrev: “Fans af hans tidligere romaner vil nyde hans yndlingsemner: mord, musik, kokain, ekstrem rigdom, mærkevarer, palmer, blod, stalkere, hunde, sekter, utilfredse teenagere og ligeglade forældre”.

Fantastisk at oversætte bogen

”Det var ret fantastisk og meget personligt for mig at oversætte den. For romanen binder også en sløjfe på mit eget liv. Det var en tidsrejse tilbage til min ungdom, alt tøjet, filmene og musikken,” siger Karsten Nielsen.

”Det at oversætte er også et meget konkret arbejde, hvor alle fakta skal tjekkes, så jeg har været omkring alle bandnavne, skuespillere, musikken, tjekket musikvideor og sangtekster, fundet de danske titler på filmene, den slags. Så når Bret i bogen er inde og se John Waters’ film Polyester fra 1981 med skuespilleren Divine, var der en masse sjove detaljer at arbejde med som oversætter: Waters havde til lejligheden fundet på en gimmick kaldet Odorama, hvor man under filmen kunne skrabe bestemte steder på billetten, så den afgav en duft. Filmen blev lanceret med sloganet ’It’s Scentsational!’. Jeg kunne simpelthen ikke finde ud af, hvad det var blevet til i Danmark, så i min version lyder det ’En stinkende god film!’”

Sindsygt underholdende

Karsten Nielsen mener, at hele forfatterens register bliver udfoldet i Skår:

”Det er en dannelsesroman, en kunstnerroman, en generationsroman, en seriemorderroman, en gyserroman og en hel masse andet, og som altid hos Ellis er det sindssygt underholdende med sex, musik og seriemordere. Det virker, som om Ellis har haft det virkelig sjovt med at skrive den. Men han har også noget særligt på spil som forfatter denne gang,” forklarer han:

”Fortællerstemmen leger med, at bogen er 100 procent selvbiografisk, og det fremgår ikke, hvad der er fiktion. Han bruger alle de fortællemæssige tricks, og han samler alle temaerne fra sit forfatterskab. Skår er som hans andre bøger en kritik af det moderne liv, der handler om overflade og forbrug. En degenerering af alt fra politik til almindelig moral. Han er jo en stor satiriker, hvilket der var mange, som ikke så, da American Psycho udkom i sin tid. Men det er første gang, han træder lidt ud af den rolle og viser større medfølelse for sine figurer. Det klæder ham, synes jeg.”

Bret Easton Ellis er født i 1964. Karsten Nielsen er født i 1961. Billedet på artiklen er fra marts 1999, og Bret Easton Ellis og Karsten Nielsen er fotograferet af Jesper Uhrup Jensen.


SKÅR

"I SKÅR leger Bret Easton Ellis med alle de fortællemæssige tricks"

♥️♥️♥️♥️♥️ – Politiken

★★★★★ – Jyllands-Poste

“748 siders fed, moderne prosakunst … fremragende oversat” – Weekendavisen

Stort anlagt fortælling af forfatteren bag mesterværket American Psycho.

En ung gruppe af high school elever vokser op i Los Angeles i 1981. De er privilegerede, 17 år og på vej ind i voksenlivet og en sommer fyldt med sex, jalousi, alkohol, stoffer, store følelser og en farlig leg med hinanden. På samme tid hærger en seriemorder byen, og teenagere begynder at forsvinde.

Skår er den modne, fuldt udfoldede Ellis-roman, læserne har ventet på i mange år. Oversat af Karsten Nielsen.

Du kan købe Skår i din lokale boghandel eller online på Saxo.com


Leder du efter mere læseinspiration? Så se vores liste med gode bøger 2023/2024.