Danske romaner Fiktion Historie Historiske romaner Indefra Mich Vraa Skønlitteratur

Historien om en forside – eller: historien om et overskæg

Historien om en forside - eller: historien om et overskæg

Se godt på manden på billedet herover. Ham med skægget. Han hedder Jens Villumsen. Og vi har ventet på ham i nogle uger nu. Det vil sige, vi har faktisk mest ventet på hans overskæg. Det havde vi nemlig hårdt brug for et billede af. Men vi var nødt til at vente til det var helt klar – eller måske snarere: helt rigtigt.

En forklaring? Det skal du få!

Forbundet af Peter von Scholten

I august udgav Mich Vraa romanen Haabet, som handler om Dansk-Vestindien. Andet bind får titlen Peters kærlighed og kommer til at kredse om øernes sidste danske generalguvernør, den enigmatiske Peter von Scholten.

Mich Vraa Haabet Dansk Vestindien Historisk roman

I forbindelse med sin research deltog Mich sidste år i en del arrangementer om Dansk-Vestindien – og ved et sådant arrangement stødte han på Jens Villumsen, som ved siden af sit fuldtidsjob har arbejdet både som frivillig indtaster ved Rigsarkivet – det vil sige, at han i sin fritid har transkriberet ulæselige, gamle skrifter for at gøre dem både læselige og søgbare i arkivet – og desuden har læst alt, han har kunnet komme i nærheden af om Peter von Scholten.

Egentlig havde Villumsen tænkt, at han selv ville skrive en biografi om von Scholten, men den tanke har han opgivet. I stedet øser han nu gavmildt sin viden på Mich og har givet Mich adgang til materialer, som hjælper med at tegne et langt mere nuanceret billede af den mystiske von Scholten. På den måde kommer Villumsens årelange og helt enestående research nu alligevel på skrift – i romanform:

”Von Scholtens testamente, hans karakterbog, vidnesbyrd og straffejournal fra landkadetakademiet – alt i alt et væld af oplysninger, som ikke før har været fremme,” fortæller Mich.

Men det er nu alligevel overskægget, der bliver Villumsens mest synlige bidrag til bogen.

Overskægget

Både forfatter og forlag var meget tilfredse med omslaget til HaabetDerfor lå det også lige for, at næste bog i trilogien skulle bevare samme udtryk.

Den opgave satte forlagets omslagsgrafiker på virkelig hårdt arbejde. Vi skulle bruge et foto af en ældre herre, der var taget i samme hårde, frontale vinkel som ansigtet på Haabet – og så skulle manden tilmed ligne den aldrende von Scholten. Det viste sig at være en næsten umulig opgave.

Så mødte Mich Vraa Villumsen. Og gæt hvad han opdagede: Villumsen vidste ikke bare alt om von Scholten; han lignede ham også! Eller næsten. Hans skæg var ikke helt langt nok. Det er derfor, at vi – og fotograf Simon Nørlev Nyberg – har ventet på at kunne tage forside-fotografiet ved en hyggelig fotosession hos Villumsen i hans historiske hus lidt uden for Ringsted.

Dette efteråret vil du så kunne se Danmarks formentlig største von Scholten-ekspert pryde forsiden af en roman om von Scholten. Med overskæg og det hele. Og så endda en roman, som han selv har bidraget betydeligt til. Det er da poetisk, ikke?

Peter von Scholten, Mich Vraa, Historisk roman, Dansk Vestindien
Den endelige forside til “Peters kærlighed”, som udkommer til efteråret.

Læs også om Mich Vraas roman Under en anden himmel.