Amerikanske romaner Fiktion

Læseguide: MØDRENE af Brit Bennett

amerikansk roman, Brit Bennett, debutroman, læseguide, læseklub, Mødrene, roman

Brit Bennets debut Mødrene, en roman om svære valg, har fået flotte anmeldelser i USA og er strøget ind på New York Times-bestsellerlisten. Det er en stærk fortælling om ambitioner, venskaber og kærlighed – og hvordan en stor hemmelighed kan påvirke et lille samfund.

Mødrene stiller spørgsmål ved, om et ”hvad nu hvis” kan være stærkere end selve oplevelsen. Om vi altid må leve i skyggen af de valg, vi tog, da vi var yngre, det samfund, der opfostrede os, samt de store beslutninger, vi tager, som former resten af vores liv. Nedenfor finder du en læseguide, der indeholder spørgsmål, som du både kan tage op i din læseklub eller bruge som inspiration til egne overvejelser.

Her kan du finde flere af Forlagslivs læseguides og downloade vores app til læseklubber.


Læseguide til Mødrene
– en roman om svære valg

(OBS: Spørgsmålene indeholder spoilers, så vent gerne med at læse dem til du har læst bogen)

  1. I hvilken grad tror du, at Nadias ubehag over egne ambitioner kun eksisterer i hendes hoved, og i hvilken grad tror du, at lokalsamfundet ser hende som udenforstående på grund af det? Hvad kan hendes akademiske præstationer give hende, som lokalsamfundet ikke kan?
  2. Nadia og Luke er to sorte teenagere, som går på en skole med flest hvide studerende. Hvordan tilgår forfatteren identitet i forhold til race? Hvordan må Nadia ændre sin væremåde overfor henholdsvis folk fra lokalsamfundet og dem udenfor?
  3. Mødrene beskriver teenagegraviditet med medfølelse og visdom, og portrætterer det som en livsændrende oplevelse med uoverskuelige konsekvenser. Hvorfor tror du, at Nadia tager de valg, som hun gør? Hvordan påvirker disse valg hendes liv, Lukes liv, og resten af det lille samfund?
  4. I tiden efter hans fodboldskade kæmper Luke med at definere både sig selv, sit potentiale og sine ambitioner. Senere i bogen bliver han venner med en mandlig fysioterapeut, der lærer Luke, at han har potentiale til at pleje de syge og skadede – en slags moderlighed i sig selv. Hvordan ændres Lukes tilgang til sin egen maskulinitet sig henholdsvis før og efter skaden?
  5. Romanens kerne består af ”mødrene”, de ældre kvinder fra det sorte kirkesamfund, som holder øje med, hvad der foregår. De symboliserer isolationen og trodsigheden i et lille, omfavnende lokalsamfund. Hvordan pålægger mødrene de yngre generationer deres egne oplevelser og overbevisninger?
  6. Et andet fokuspunkt i bogen er Nadias forhold til hendes bedste veninde, Aubrey, da de hjælper hinanden gennem ungdomslivet og moderløshed. Hvordan ændrer Nadia og Aubreys forhold sig gennem bogen – både i deres venskab og udenfor? Hvad får de ud af venskabet?
  7. Hvordan forholder Nadia sig til sin sorg over moderens død i henholdsvis teenage- og voksenårene? Tror du, at det ultimativt styrker hende, eller svækker hende?

Spørgsmålene er oversat fra litlovers.com


Mødrene, Brit Bennett, debutroman, amerikansk roman, roman

Brit Bennett er en amerikansk forfatter baseret i Los Angeles. Hun har tidligere skrevet for The New Yorker, New York Times Magazine og Jezebel.

Mødrene er forfatterens anmelderroste debutroman om den unge Nadia fra det lille lokalsamfund i Oceanside, Californien.

Du kan få fat i Brit Bennetts roman Mødrene ved at klikke på linket.