Skønlitteratur

Hjemfærd skildrer én af historiens største forbrydelser mod menneskeheden

Hjemfærd skildrer én af historiens største forbrydelser mod menneskeheden

Den transatlantiske slavehandel var en guldgrube for europæerne men et mareridt for de slavebundne afrikanere. Amerikansk-ghanesiske Yaa Gyasis anmelderroste Hjemfærd beskriver slaveriet og dets konsekvenser over 300 år, tre kontinenter og syv generationer.

Fangekælderen dybt nede under Cape Coast Castle stinker stadig, selvom det er mange år siden, at den sidst var i brug. Tusindvis af mennesker tilbragte uger – endog måneder – i den ildelugtende mørke fangekælder, inden de blev stuvet sammen i skibe og sendt over Atlanterhavet til en ny tilværelse som slaver. Det var mødet med Cape Coast Castle i det nuværende Ghana i 2009, som inspirerede forfatter Yaa Gyasi til at skrive bestselleren Hjemfærd.

Som barn af ghanesiske immigranter i USA har Yaa Gyasi altid levet et liv mellem to kulturer, to historier. Ghana og USA er nemlig på hver deres måde påvirket af slaveriet og dets konsekvenser, og Yaa Gyasi har igennem sin opvækst derfor skullet balancere mellem forskellige racemæssige og kulturelle skel.

Hjemfærd skildrer én af historiens største forbrydelser mod menneskeheden

At skrive Hjemfærd var dermed også en måde for Yaa Gyasi at finde sig selv. Som hun tidligere har sagtså er Hjemfærd den bog, hun gerne selv ville have læst for at få svar på spørgsmål om race, etnicitet og identitet.

På brutal og uforglemmelig vis fremhæver romanen vigtigheden af at huske fortiden, fordi fortiden er med til at definere os og vores forhold til andre mennesker. Samtidigt udfordrer Yaa Gyasi med Hjemfærd også den klassiske historie om slaveriet og byder på en alternativ fortælling.

En episk rejse gennem tid og sted

Romanen tager udgangspunkt i de to halvsøstre Effia og Esi, der vokser op i 1700-tallets Ghana uden at kende til hinandens eksistens. På det tidspunkt er den transatlantiske slavehandel på sit højeste, og den kommer til at have afgørende betydning for de to søstres liv.

Den smukke Effia bliver giftet bort til guvernøren James Collins, som fra Cape Coast Castle styrer den britiske slavehandel med hård hånd. Her lever hun et ubekymret liv i rigdom, lykkeligt uvidende om at hendes søster sidder i Cape Coast Castles fangekælder. Esi er nemlig blevet taget til fange af en rivaliserende landsby og solgt som slave til briterne. I den uhumske fangekælder afventer hun skibet, der skal fragte hende til et nyt liv som slave i Amerika.

Her skilles de to søstres veje, og romanen følger derfor to spor. Det ene spor følger Effias efterkommere, der uddanner sig, arbejder for det britiske imperium på Guldkysten og oplever adskillige krige og uroligheder i Ghana. Det andet spor følger Esis efterkommere i Amerika, hvor de pukler i Alabamas bomuldsplantager og kulminer for senere at flygte fra Sydstaterne og slå sig ned i Harlem.

På trods af den store afstand i tid og sted står romanens karakterer over for en række af de samme udfordringer: Velstand der stiger og falder, kærlighed som kommer og går, og en vaklende tillid til retfærdighed og den hvide mand.


Hjemfærd af Yaa Gyasi

Hjemfærd, Yaa Gyasi, slægtsroman, historisk roman, amerikansk roman, slaveri“En fremragende roman … skrevet af nødvendighed og drevet af indignation.” – WEEKENDAVISEN

♥♥♥♥♥♥ “Slår benene væk under læseren” – BOGNØRDEN

★★★★★ “En helt fantastisk debutroman” – BACHS BØGER

Du kan købe Hjemfærd af Yaa Gyasi som e-bog her eller finde den på dit lokale bibliotek.

Er du interesseret i at læse andre romaner om kolonitiden? Så tag et kig på Mich Vraas anmelderroste trilogi om Dansk Vestindien.

Jeg blev bogafhængig i en ung alder, hvor jeg var blandt det lokale biblioteks top tre mest lånende brugere. Siden har jeg tygget mig igennem krimier, kærlighedsbøger, tykke murstensromaner og alt derimellem – og jeg har ingen planer om at stoppe lige foreløbigt! På Bog.dk skriver jeg artikler samt laver lister og læseprøver for at give den gode historie videre til andre bogorme.