Amerikanske romaner Fiktion Historiske romaner Slægtsromaner

Den store amerikanske roman gentænkt af to unge kvinder

Den store amerikanske roman gentænkt af to unge kvinder

I juni-udgaven af det amerikanske modeblad, Vogue, kunne man læse et dobbeltinterview med de to unge, amerikanske forfattere Yaa Gyasi og Emma Cline. Begge kvinder er under 30 år; de har begge netop udgivet deres første roman under stor mediebevågenhed i USA – og begge tager livtag med et stykke betændt amerikansk historie.

Emma Clines roman, Pigerne, er inspireret af de unge kvinder i kulten omkring Charles Manson, som i 70’ernes Californien begik flere bestialske mord. Og Yaa Gyasis Hjemfærd omhandler slaveri og racespørgsmål i Afrika og USA i et spænd over syv generationer.

Vi glæder os til at udgive begge debutromaner i september. I mellemtiden kan du læse mere om begge bøger her – og finde link til Vogue-interviewet i fuld længde nederst på siden.

9788711465523cline-photo-credit-james-williams

Emma Cline: Pigerne

“Det var latteren, der fik mig til at kigge op, og pigerne, der fik mig til blive ved med at kigge.” Sådan begynder Evie Boyds beretning om den sommer i Californien i 1969, der ændrede alt.

Pigerne bygger løseligt på historien om Charles Manson og de mord, som han fik sine kvindelige følgere til at begå i slutningen af 1960’erne. Men for Evie er det ikke kultlederen Russel, men derimod den gruppe af unge kvinder, der omgiver ham, der er dragende: deres fandenivoldskhed, frihed og farlige aura af vildskab fascinerer og drager hende øjeblikkeligt. Og først da det er for sent, indser Evie, at det der foregår, vil få katastrofale konsekvenser.

27-årige Emma Clines debutroman er en af de seneste års store litterære begivenheder. På kort tid er bogen solgt til udgivelse i 35 lande og filmrettighederne er solgt til produceren Scott Rudin (True Grit, No Country For Old Men).

“Emma Clines debutroman summer af frisk, overraskende, lysende prosa. Pigerne bebuder ankomsten af en spændende ny stemme i amerikansk fiktion.” – Jennifer Egan

“Emma Cline har et suverænt blik for pigeliv, og hun ser lige ind til kernen af deres sjæl… Denne roman vil rammer dig både i hjernen og i hjertet.”– Lena Dunham

Pigerne er en genial og betagende roman – imponerende arbejde for en så ung forfatter.” – Richard Ford

Pigerne udkommer på Lindhardt og Ringhof den 1. september.


9788711555231Yaa Gyasi foto michael Lionstar

Yaa Gyasi: Hjemfærd

Yaa Gyasi har selv sagt om sin debutroman, at Hjemfærd er “den bog, hun gerne ville have læst, da hun selv havde spørgsmål om race og identitet i USA.” Da hun skrev bogen, satte hun sig for at skabe “noget der ikke bare ser på slaveriets begyndelse, men på hvor slaveriet har ført os hen, på en måde som gør det klart for os, at alt hvad der sker i USA i dag er et produkt af en række begivenheder, som er hændt i løbet af historien.”

Hjemfærd fortæller medrivende og gribende om slaveriets konsekvenser over 300 år, tre kontinenter og syv generationer.

De to halvsøstre Effia og Esi vokser op i 1700-tallets Ghana uden at kende hinanden. Effia bliver giftet bort til en britisk kolonisator og lever et ubekymret liv på Cape Coast Castle, kan sende sine børn til udlandet for at få en uddannelse, så de kan vende tilbage og arbejde for det engelske imperium på Guldkysten.

Esi bliver taget til fange af de hvide kolonimagter og sidder i fangekælderen under Effias slot, indtil hun bliver skibet til USA som slave. Hendes efterkommere pukler i Alabamas bomuldsplantager, bryder kul i Mississippis miner og flygter fra Sydstaterne og slår sig ned i det 20. århundredes Harlem.

I USA og Ghana stiger og falder velstanden fra forælder til barn, kærligheden kommer og går, og karakterernes tillid til den hvide mand vakler.

“Takket være Gyasis instinktive evne til at fortælle historier, efterlader bogen læseren med en dyb forståelse for slaveriets brutale realiter og for den følelsesmæssige skade, som er gået i arv gennem århundrederne.” – New York Times

Hjemfærd er en meget sikker debutroman. Exceptionelt engagerende og den stærkeste fortaler for sort forbitrelse og kompensation, jeg længe har læst. Jeg kunne ikke lægge bogen fra mig … Jeg giver Hjemfærd min uforbeholdne anbefaling. En klar must-read for 2016.” – Roxane Gay, journalist og forfatter

Hjemfærd er en bemærkelsesværdig bedrift – en roman, der på én gang er både episk og intim, og som indfanger den moralske betydning, historien har påført enkelte individers kampe, håb og frygt. En forrygende debut.” – Phil Klay, National Book Award-vindende forfatter

Hjemfærd udkommer på Lindhardt og Ringhof den 27. september. Køb den som e-bog her. 


Du kan finde flere skønne læseoplevelser hos os. Dyk ned i vores liste med sommerbøger 2023/2024.