Fiktion Amerikanske romaner Biografier

Kvinden, der tager, hvad hun vil have – koste hvad det vil

Kvinden, der tager, hvad hun vil have – koste hvad det vil

Journalist Michael Frank voksede op i en usædvanlig familie, som blev styret med hård hånd af Michaels faster Harriet. I den anmelderroste debutroman Den fabelagtige familien Frank fortæller han den gribende historie om sin familie, der langsomt smuldrede under én enkelt kvindes dominerende personlighed.

Besnærende og betingelsesløs kærlighed

Med højt hår og fuld krigsmaling – inklusiv laksefarvet læbestift og en falsk skønhedsplet – er Michael Franks faster Harriet (også kaldet “Hankie”) et intimiderende syn. Hun er en kvinde, der er vant til at få tingene, som hun vil have det, hvilket også afspejles i hendes succes som manuskriptforfatter i Hollywood.

Én ting kan Harriet dog ikke få, selvom hun så brændende ønsker sig det: børn. Derfor kaster hun sin kærlighed på nevøen Michael Frank. Hun overøser ham med gaver og kærlighed og ser det som sin pligt at tage sig af hans kulturelle dannelse.

Og trods forældrenes forbehold over for fasterens dominerende kærlighed og hvordan den påvirker Michael, så er nevøen tryllebundet (og trælbundet) af sin faster.

“Personligt var jeg af den mening, at hun var det mest fortryllende menneske, jeg kendte. Alt, hun rørte ved, og alt, hun gjorde, var drysset med guldstøv og flød over af en indsigt og vitalitet, der gjorde enhver samtale, ethvert måltid, rum eller øjeblik magisk.” – Michael Frank

Som Michael bliver ældre, begynder han som de fleste teenagere at gøre oprør mod sine forældre og – måske ikke så underligt – mod sin faster. Men at sige nej til faster Hankie er ikke uden konsekvenser. Det må Michael sande gang på gang, eksempelvis da fasteren et år aflyser julen, fordi Michael ikke har lyst til at pynte op sammen med hende.

“Vi var født ind i den samme familie, hvor min faster var solen, og jeg var hendes planet, der cirklede hengivent omkring hende og blev holdt fast af kræfter, der virkede stærkere end mig selv. En form for tyngdekraft. Eller beruselse. Eller blot kærlighed. Men det var mildest talt en kompliceret form for kærlighed.” – Michael Frank

Først som voksen går det op for Michael, hvilken effekt hans faster har haft på ham. Bag hendes gavmilde natur gemmer sig nemlig en uhyggeligt manipulerende adfærd, som igennem hele hans liv har styret hans og resten af familiens liv.

Kom med indenfor hos den dysfunktionelle familien Frank i denne fabelagtige erindringsroman.


Den fabelagtige familien Frank af Michael Frank

Den fabelagtige familien Frank, dannelsesroman, memoir, Michael Frank

★★★★★ “Frydefuldt gruopvækkende læsning.” – BERLINGSKE

★★★★★ “Den fabelagtige familien Frank er fremragende læsning. Selvbiografi, psykodrama og dannelsesroman i et.” –BØRSEN

★★★★ “Et facetteret og detaljeret portræt af et karismatisk og hensynsløst menneske.” – JYLLANDS-POSTEN

★★★★ “Grum, morsom, læseværdig og tindrende velskrevet.” – KRISTELIGT DAGBLAD

Du kan købe Den fabelagtige familien Frank af Michael Frank online her eller i din lokale boghandel.

Bøger der minder om Den fabelagtige familien Frank

Man vælger ikke selv sin familie. Man bliver født ind i en bestemt familie, og så må man bare lære at leve med de mennesker, man er omgivet af. Men som det ses i Den fabelagtige familien Frank, er det ikke altid lige nemt.

Niksen og Mødrene er yderligere to eksempler på dysfunktionelle familier og de vidtrækkende konsekvenser, familien kan have for det enkelte individ.


Niksen af Nathan Hill

Niksen, Nathan Hill, dannelsesroman

Samuel var 11 år, da hans mor Faye forlod ham. Han har ikke set hende i tyve år, da hun pludselig er på alles læber efter at have kastet sten efter en republikansk præsidentkandidat. Medierne beskriver Faye som en radikal hippie med en broget fortid i Chicagos protestbevægelse i 1968, men så vidt Samuel ved, var hans mor en helt almindelig pige fra Iowa, der giftede sig med sin ungdomskæreste. Hvem er hun egentlig – og hvorfor forsvandt hun ud af hans liv?

I denne satiriske og bevægende roman udforsker Nathan Hill temaer som familie, politik, kærlighed og tilgivelse.

★★★★★★ “Prægtig og skamløst underholdende.” – POLITIKEN

Du kan købe Niksen af Nathan Hill online her eller i din lokale boghandel.


Mødrene af Brit Bennett

Mødrene, Brit Bennett, dannelsesroman

Nogle gange kan fraværet af et familiemedlem være værre end deres tilstedeværelse. Det må Nadia erkende efter moderens selvmord, som hurtigt kommer til at være centrum for hendes liv. Moderen ånder hende i nakken hele livet igennem; når Nadia begår ungdommens fejltagelser, og når hendes liv flere år senere stadig hjemsøges af fejltagelsernes konsekvenser.

Mødrene er en stærk roman om ambitioner, familie, venskab, kærlighed og en stor hemmelighed i et lille samfund.

♥♥♥♥♥ “Poetisk og medrivende … Den fineste roman om sorg, jeg længe har læst.” – FEMINA

Du kan købe Mødrene af Brit Bennett online her eller i din lokale boghandel.