Fiktion Skønlitteratur

Får du ikke læst bøger, selvom du gerne vil? Lav en læseklub

Får du ikke læst bøger, selvom du gerne vil? Lav en læseklub

Hvis du drømmer om at starte eller deltage i en læseklub, giver vi her 5 tips til, hvordan du skaber en god og inspirerende læseklub.

LÆS OGSÅ 20 gode romaner til læseklubber

1. Find engagerede medlemmer til din læseklub

Gode bøger bliver altid bedre, når man har nogen at dele dem med. Forhør dig i din omgangskreds, om nogle kunne være interesserede i at læse og diskutere bøger. Måske elsker flere af dine venner at læse – uden nødvendigvis at have fortalt dig om det? Eller måske brænder en af dine venners venner for at slippe sin litteraturkærlighed løs?

Det vigtigste når du finder medlemmere til din læseklub er, at du husker, at forskelligheder kun er en fordel. Jo flere forskellige perspektiver der kan gives på en bog, desto mere er der at tale om. Og hvis din læseklub består af fremmede, er der måske en chance for, at de med tiden bliver til venner.

Hvis du ikke har nogle engagerede læseheste i din omgangskreds, kan du altid bruge de danske biblioteker, der månedligt afholder læseklubber og formidler kontakter mellem deres brugere. Kontakt dit lokale bibliotek og hør om de muligheder, de tilbyder. Eller find ud af om de allerede har en læseklub med lige netop den type bøger, du er interesseret i.

LÆS OGSÅ: Derfor har Ellen Hillingsø en læseklub

2. Afstem forventninger til jeres læseklub

Der er mange forskellige måder at holde læseklub på. Måske er I interesserede i at læse bøger ud fra et tema, eller måske vil I kun beskæftige jer med bøger fra en bestemt tidsperiode. Find ud af hvad I er interesserede i at læse – eller om I vil udfordres og læse så forskelligt som muligt.

Bliv også enige om hvor meget tid I skal afsætte til læseklubben. Hvor ofte skal I mødes, og hvor meget skal I læse? Er 800-sider lange romaner helt ok, eller vil I udelukkende læse bøger under 300 sider? Skal I forberede spørgsmål til bogen eller snakke mere løst og spise kage til?

Læseklubber fungerer bedst, når alle har de samme ambitioner og forventninger for, hvad de vil have ud af læseklubben, og hvilke bøger de vil læse.

LÆS OGSÅ Olivia på 8 år har stiftet sin egen læseklub

3. Hvor og hvornår skal læseklubben mødes?

Hvis din læseklub består af venner og bekendte, giver det måske bedst mening at mødes hjemme hos en af jer og måske lade læseklubmøderne gå på skift i jeres hjem. Hvis din læseklub er sammensat via biblioteket eller består af fremmede, giver det måske mere mening for jer at mødes på offentlige steder som caféer eller biblioteker, indtil I har lært hinanden bedre at kende.

Det er sommetider svært at matche tidsplaner og finde plads i kalenderen til læseklubsmøderne. Især hvis I er mange medlemmere. Afslut altid jeres møde med at diskutere hvornår I skal mødes næste gang og bliv enige om, hvad I gør, hvis en af jer melder afbud.

4. Vælg de rigtige bøger til jeres læseklub

Vælg de bøger til jeres læseklub, som I brænder for at læse. Bøger med mulighed for diskussioner og personlige fortolkninger, og bøger I kan tale om i timevis. Her er 5 forskellige bøger, der er gode at tale om:

  1. Den danske: Riebnitzsky roman Smaragdsliberen tager læseren med til et eksklusivt smaragdsliberi  og på jagt efter hulemalerier i den farefulde grænseegn mellem Georgien og Aserbajdsjan. Vi følger Pierre Levy og hans datter Zara, der lever meget forskellige liv. En gribende fortælling om at finde mening i tilværelsen, efter man har set døden i øjnene.
  2. Den autobiografiske: Oplyst er en fabelagtig og barsk erindringsroman af amerikanske Tara Westover. En stærk fortælling om at finde sig selv – og finde ud af at fortælle sin historie. Tara vokser op som ét af syv børn på et bjerg langt ude på bøhlandet i Idaho. Faren er stærkt troende mormon og har en vildtvoksende skrotplads, moren er selvlært jordemor, og Tara og hendes søskende vokser op uden kontakt til skole- og sundhedsvæsen.
  3. Den historiske: Dukkeværkstedet er en historisk og psykologisk roman skrevet af britiske Elizabeth MacNeil. Foregår i London i 1850erne og i romanen sammenflettes fattigdom og elendighed med kvindefrigørelse, kunst og videnskab i en både rørende og spændingsfyldt kærlighedshistorie. 

5. Hav det sjovt – og brug hinanden

Det bedste ved at starte en læseklub er at skabe et forum, hvor der er plads til bognørderi og timevis af bogsnak. Nyd at du har fundet en gruppe mennesker, som du kan dele din interesse for læsning med og husk at bruge det i andre sammenhæng også. Måske mangler du en, du kan tage til forfatterforedrag sammen med? Eller måske har du altid savnet en, der gad se den timelange filmatisering af din yndlingsbog sammen med dig?

Din læseklub kan bruges i mange sammenhænge. Og som medlem i en god læseklub vil du aldrig komme til at mangle en boganbefaling igen.