Læseguide til Byen brænder

Garth Risk Hallberg tager i Byen brænder sine læsere med til 1970’ernes New York, hvor han maler et bredt billede af livet i New York, imens punk-bevægelsen rasede og økonomien var i bund. Det er en storslået roman om kærlighed, forræderi og tilgivelse. Om kunst, sandhed og rock’n’roll – og om hvad mennesker har brug for hos hinanden for at overleve …

Læseguide til Byen brænder – til dig og din læseklub

Vi har sammensat en læseguide til Byen brænder, som du kan bruge til at få en dybere forståelse af bogen – eller til at diskutere i selskab med andre. Du kan bruge spørgsmålene fra ende til anden, vælge nogle ud sammen med din læseklub eller bare lade dig inspirere, inden du går i gang med bogen eller efter endt læsning. Læs guiden nedenfor – eller dowload den her: LÆSEGUIDE TIL BYEN BRÆNDER

byen-brænder-fritlagt

Mangler du et overblik? Her kan du læse en introduktion af romanens seks hovedpersoner.

Generelle diskussionsspørgsmål

1. Bogen begynder med en introduktion af Mercer og William. Hvordan udvikler deres forhold sig? Tog du Mercer eller Williams parti i forholdet? Og ændrede det sig gennem bogens forløb?

2. Romanen har 6 centrale karakterer; William, Regan, Mercer, Samantha, Charlie og Keith. Hvem kunne du bedst lide at læse om? Og hvem mener du er hovedpersonen? Hvorfor?

3. Hvordan er hovedpersonerne knyttet til hinanden? Hvordan vil du beskrive deres indbyrdes tilhørsforhold? Mødes de alle i romanen? Og var møderne på den måde, som du havde troet, de ville være?

4. Ligesom bogens forfatter, Garth Risk Hallberg, er karakteren Mercer en engelsklærer, der skriver på en stor roman i smug. Mercer forestiller sig hele tiden, hvordan det vil være for ham at blive en kendt forfatter. Hvad mener Mercer er formålet med at være en stor forfatter? Og hvorfor er han så privat omkring sin roman?

5. Beskriv Regan og William. Hvordan har familiens position i finansverdenen påvirket deres liv? Hvorfor tror du, de er gået så vidt forskellige veje? Hvordan håndterer de deres baggrund og kølige familieforhold – og hvorfor tror du, de håndterer det så forskelligt?

6. Sammenlign Mercer og Williams forhold med Regan og Keiths. Er der ligheder – eller store forskelle? Hvordan bliver romantiske forhold skildret gennem romanen?

7. Charlie proklamerer tidligt i bogen sin kærlighed til Samantha. Ændrer de følelser sig i løbet af bogen – og hvordan betragter Samantha ham? Hvordan beskrives Charlie i Samanthas fanzine?

8. Bogen starter med skudepisoden nytårsaften, og en stor del af bogen koncentrerer sig om den episode. Hvem skød Samantha? Og bliver den skyldige nogensinde fanget? Er der en tilståelse – og bliver motiverne for skyderiet nogensinde opklaret? Er drabsmanden den eneste ansvarlige for Sams skæbne? Hvorfor – eller hvorfor ikke? Hvordan påvirker skudepisoden bogens andre karakterer?

9. Hvem er posthumanisterne, og hvad er deres politiske mission? Hvad håber de at opnå sammen? Og er de succesfulde? Hvorfor drages medlemmerne af posthumanisterne mod Nicky?

10. Om Samanthas liv, står der: “Og hun lærte at man faktisk ikke kan hamstre noget der betyder noget. Følelser, mennesker, sange, sex, fyrværkeri: De ting fandtes kun i et her og nu, og når det nu var ovre, var de det også.” Hvilket verdenssyn formidles her? Og er det kun Samantha, der tænker sådan, eller jages romanens karakterer af de samme følelser?

11. Bogen består af korte kapitler, fortalt fra forskellige karakterers synspunkter. Romanen springer i tid, og er struktureret omkring forskellige mellemspil. Hvordan opfattede du romanens struktur? Hvilken periode kunne du bedst lide at læse om? Hvad tror du, meningen med mellemspillene er?

12. Hvilken rolle spiller omgivelserne i fortællingen? Hvad ville have været anderledes, hvis historien foregik et andet sted? Ville lignende punkmiljøer kunne findes i andre dele af USA eller i Europa i 1970’erne? Udviser karaktererne en særlig storbymentalitet – i så fald, hvordan?

13. Hvad vidste du om 1970’ernes New York, før du læste Byen brænder? Har du lært noget nyt eller er du begyndt at forestille dig et andet New York efter at have læst bogen? Hvordan minder tidsånden i Byen brænder dig om den tid, vi lever i nu?

14. Byen brænder er blevet kaldt en “moderne Dickens-roman” og er bl.a. blevet sammenlignet med Stillidsen af Donna Tartt. Hvilken bog eller forfatter vil du sammenligne historien med? Minder den dig om noget, du har læst før? Kritikere har talt om, at bogen skriver sig ind i en tradition af “the great american novel” – er du enig? Hvad er en stor, amerikansk roman for dig?


ItemImage (6)