CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Boganmeldelser Fantasy til børn og unge Romantiske bøger Young Adult-romaner

Læserne om Twilight: Giver plads til de vilde følelser, den første forelskelse indebærer

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Hun tog verden med storm i 2005, da hun udgav Twilight. Nu er Stephenie Meyer tilbage i Forks med Edwards historie. Men hvad har historien egentligt betydet for læserne?


Benedicte har altid været en trolig læser, men Twilight tog hendes læsning til nye højder, da hun første gang stiftede bekendtskab med universet. Selvom det nu er mange år siden hun første gang læste bogen, har hun sammen med et utal af fans ventet i evigheder på den femte bog i serien.


af Benedicte Hartmann Nielsen, forlaget Carlsen


Plads til de vilde og altoverskyggende følelser

Jeg husker tydeligt mit første møde med Twilight. Det var en fredag, min veninde og jeg havde planlagt en hyggeaften, og vi tog forbi Blockbuster for at finde en god film, vi kunne se.

Det var kort før New Moon havde premiere i biografen, og vi blev enige om, at nu måtte det være på tide at se den meget omtalte Twilight, så vi lejede den og tog hjem for at se den.

På det her tidspunkt var jeg 16 år og gik i 2.g, og da scenen, hvor Edward kommer ind i kantinen, tonede frem på skærmen, var jeg faktisk ved at falde om af grin over, hvor kliché det hele var. Da filmen sluttede, grinede vi længe over alle de typiske romantiske ideer, og hvor overdrevet det hele var.

Men allerede næste dag kunne jeg mærke, at jeg længtes efter at vende tilbage til universet, og den følgende uge havde jeg købt et bokssæt med alle bøgerne, som blev læst på rekordtid.

Før Twilight var jeg en ihærdig læser og voksede op med utallige reoler i mit barndomshjem, og fripas til at læse enhver bog jeg kunne få fingrene i.

Mine somre blev brugt på biblioteket, hvor min mormor arbejdede, så der var altid endeløse læseoplevelser lige for næsen af mig. Alligevel blev Twilight en af de serier jeg konstant vender tilbage til, selv nu, 11 år efter jeg første gang besøgte universet.

LÆS OGSÅ: Twilight er tilbage! Her er alt, du skal vide om den udødelige kærlighedshistorie

Det er utrolig nostalgisk for mig at dykke ned i bøgerne og filmene igen, og selvom mange ting har ændret sig, er der intet som sætningen: “Jeg havde aldrig skænket døden mange tanker,” der kan bringe mig tilbage til at føle mig som en teenager igen, med alt hvad det indebærer.

Twilight giver plads til alle de vilde og altoverskyggende følelser, som den første forelskelse indebærer. Her kan man forelske sig, gang på gang, og mærke hvordan alting bobler indeni.

Mit livs værste solskoldning

Det var så nemt at forsvinde ind i Bellas liv, fordi det på én gang mindede så meget om ens egen hverdag, og alligevel var så meget mere magisk. Der var stadig undervisning og lektier og problemer med familie og venner, men samtidig var der den her helt utrolige verden, der holdt til i skyggerne og bare ventede på at blive opdaget.

Ønsket om at være en del af den her verden var så intenst, at jeg begyndte at læse de bøger Bella læste, og pludselig var Austen, Brönte og Shakespeare flyttet ind i min bogreol. Jeg lyttede til den musik, Bella og Edward hørte, og før jeg fik set mig om, fik Nik og Jay selskab af Debussy og Muse.

Jeg har ikke tal på hvor meget fantasy jeg har læst siden, men der gik ikke længe, før jeg stod med ansvaret for hele fantasydelen af den boghandel, jeg arbejdede i.

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Det var de første bøger, som jeg følte henvendte sig direkte til mig

Da jeg opdagede, at Stephenie Meyer havde lagt de første 12 kapitler af Midnatssol ud på sin hjemmeside, måtte jeg selvfølgelig læse dem.

Så jeg fandt min bærbare frem og lagde mig på et tæppe ude i haven og bevægede mig ikke igen før, jeg var færdig med at læse, hvilket resulterede i mit livs værste solskoldning og to år med soleksem – og visheden om at jeg ville gøre det hele om igen.

Så da nedtællingen begyndte, var jeg en af dem, der desperat sad og opdaterede siden, i håb om at det var annonceringen af Midnatssol, og så snart meldingen kom om, at den nu skulle udgives, stod jeg længselsfuldt på redaktørens kontor og bad om at få lov til at være med til udgivelsen.

Og nu er tiden endelig kommet, hvor alle kan dykke ned i universet igen og genopleve alle de forunderlige følelser, der følger med i den umulige historie om et menneske og en vampyr, der bliver forelskede!Twilight (5) – Midnatssol

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Twilight (1) ― Tusmørke

Twilight, Stephenie Meyer, Tusmørke

Første bog i den internationale bestsellerserie om Bella og Edward.

Da Bella Swan møder den mystiske Edward Cullen, bliver der vendt op og ned på hele hendes verden.

Deres forhold bliver mere og mere intenst, selvom Edward insisterer på, at han ikke er god for Bella. Da han afslører den hemmelighed, som han og hans familie har gemt på i årtier, forstår Bella pludseligt hvorfor.

Nu kan ingen vide sig sikre – især ikke Bella.

Twilight er en forførende fortælling om forbudt og livsfarlig kærlighed.

Du kan købe Twilight (1) – Tusmørke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Twilight (2) ― Nymåne

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Det vigtigste for Bella er hendes kærlighed til vampyren Edward. Dog er deres forhold farligt for Bella, og det kan Edward ikke leve med. Han vælger derfor at bryde forholdet og rejse væk med sin familie.

Tilbage står Bella med en sammenfaldet verden og et knust hjerte.

Langsomt vender hun dog tilbage hverdagen med hjælp fra venskabet med Jacob Black. Sammen med ham opsøger hun vilde og farlige situationer for at føle sig i live. Jacob kan dog ikke skjule sine følelser for Bella, og hun kan ikke glemme Edward.

Du kan købe Nymåne online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (3) ― Formørkelse

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Seattle bliver hærget af en række mystiske drab, en ondsindet vampyr fortsætter sit hævntogt, og Bella befinder sig midt i kaosset.

Jacobs følelser for hende er ikke blevet mindre, og med Edward tilbage i Forks er hun nødt til træffe et næsten umuligt valg: Venskabet eller kærligheden?

Men uanset hvad hun vælger, kan hendes beslutning antænde den historiske og endeløse kamp mellem vampyrer og varulve. Situationen spidser yderligere til, da Bellas dimission nærmer sig, og hun må træffe endnu et vanskelig valg: Vil hun leve eller dø?

Du kan købe Formørkelse online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (4) ― Daggry

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Da Bella flyttede til Forks var det med forventningen om et kedeligt liv i den regnvåde by. Hendes liv har dog været alt andet end det.

Efter flere turbulente begivenheder ser det endelig ud til, at Bella står til at få sit største ønske opfyldt: At blive forenet med vampyren Edward og uddødeliggjort. Edward har nemlig lovet at forvandle hende til vampyr, men ikke før de er blevet gift.

Men situationen udfordrer dog venskabet med varulven Jacob der stadig har dybe følelser for Bella. Bryllupsrejsen giver dog uventede komplikationer, og inden længe trækkes fronterne op til krig …

Du kan købe Daggry online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.