CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger der er filmatiseret Bøger til unge Fantasy til børn og unge Romantiske bøger Young Adult-romaner

Twilight er tilbage! Her er alt, du skal vide om den udødelige kærlighedshistorie

Twilight er tilbage! Her er alt, du skal vide om den udødelige kærlighedshistorie

Twilight-serien af Stephenie Meyer er en kæmpe succes, der til dags dato har solgt over 100 millioner eksemplarer på verdensplan. Nu udkommer Midnatssol, der genfortæller Bella og Edwards legendariske kærlighedshistorie – denne gang fra vampyrens synsvinkel.

ADVARSEL: Artiklen indeholder spoilers

Det er nu 15 år siden, at Twilight-serien tog verden med storm. Fans verden over forelskede sig hovedkulds i de to hovedkarakterer – vampyren og menneskepigen.

Nu udkommer den længe ventede ‘companion book’ Midnatssol, der er en genfortælling af den udødelige kærlighedshistorie. Indtil videre har vi kun hørt Bellas side af historien, men nu er det tid til at få fortalt historien fra Edwards synspunkt.

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Det blev hurtigt et sted, hvor jeg kunne gå hen og trykke på pause fra skolen

Men er du blevet lidt rusten i Twilight? Ingen grund til bekymring! Her kommer historien om hvordan og hvorfor Twilight-serien tog verden med storm.

Den glitrende vampyr og menneskepigen

Den første bog i Twilight-serien, Tusmørke, udkom i 2005, og blev hurtigt en bestseller. Stephenie Meyer, forfatteren bag, fortæller selv på sin hjemmeside, at idéen til serien kom til hende i en drøm:

”Jeg vågnede op fra en meget livlig drøm. I min drøm havde jeg set to personer i en intens samtale på en eng midt i skoven. En af disse var en helt almindelig, menneskelig pige. Den anden person var fantastisk smuk, han glitrede og var vampyr.

De diskuterede det svære i de kendsgerninger, at A) de var ved at forelske sig i hinanden, mens B) vampyren var voldsomt tiltrukket af pigens blod og havde svært ved ikke at dræbe hende øjeblikkeligt.”

LÆS OGSÅ: 10 fantastiske bøger til unge

Drømmen blev startskuddet på den kærlighedshistorie, vi kender i dag. Første bog blev hurtigt efterfulgt af de tre næste romaner i serien: Nymåne, Formørkelse og Daggry.

Bøgerne blev så populære, at de også blev filmatiseret.

Team Edward eller Team Jacob?

Vi kommer ikke uden om de to lejre, som Twilight-serien skabte: Team Edward og Team Jacob. Enten holdt du med vampyren eller varulven, og Bellas valg mellem de to var et sprængfarligt emne på teenageværelset.

Alt efter hvilket team man var på, blev der klistret plakater op af enten Edward eller Jacob. Internettet var fyldt med forskellige personlighedstests, hvor man fandt ud af, hvem man passede bedst med, eller hvilken slags vampyr man ville blive og meget mere.

LÆS OGSÅ: Alt det du ikke vidste om Twilight

Det er et klassisk trekantsdrama der udspiller sig i Twilight-serien. Bella skal vælge, og selvom det ikke behager alle læsere, vælger hun i sidste ende vampyren Edward.

Men hvad er der med trekantsdramaer? Og hvorfor er de tit tilstede i YA-litteratur? Det kan Julie Nellemann Jakobsen svare på. Hun er cand.mag og har speciale i YA-litteratur.

“For det første er Young Adult (YA) identitetsskabende litteratur. I stedet for at se Bellas valg som et kærlighedsvalg, skal man hellere se det som et identitetsvalg. Hun vægter simpelthen mellem to udgaver af sig selv: Det kolde og perfekte hos Edward eller det varme og menneskelige hos Jacob.

For det andet fremprovokerer trekantsdramaer som regel en reaktion hos læseren. Det så vi også med Twilight, hvor fans enten var på Team Edward eller Team Jacob. Hele verden tog på sig at vælge mellem de to. Bella var en uudfyldt og åben karakter, som læseren kunne se sig selv igennem.

Trekantsdramaer er derfor en repræsentation af de valg, man står over for som ung. Men YA-læsere bliver også ældre og ældre, da vores ungdom varer længere. Bellas valg kan både vække genkendelse hos en 18-årig og en 30-årig.”

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: “Det var de første bøger, som jeg følte henvendte sig direkte til mig”

Ventetiden er nu ovre

Femte bog i Twilight-serien har været 13 år undervejs. Helt tilbage i 2008 blev en første version af manuskriptet lækket på nettet, og det fik Stephenie Meyer til at trække bogen tilbage.

Ingen har siden vidst, hvad der ville ske med bogen – før nu … God læselyst!


Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.