CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Fantasy til børn og unge Romantiske bøger Young Adult-romaner

Læserne om Twilight: Det blev hurtigt et sted, hvor jeg kunne gå hen og trykke på pause fra skolen

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Hun tog verden med storm i 2005, da hun udgav Twilight. Nu er Stephenie Meyer tilbage i Forks med Edwards historie. Men hvad har historien egentligt betydet for læserne?


“De, der kender mig, ved, at jeg er stor Twilight-fan, og at den historie står mit hjerte meget nær, og til de der ikke kender mig: Hej jeg hedder Sofie, og jeg elsker Twilight.” Sådan skriver Sofie i en post på sin Instagram @sofiesbogverden.

En pause i hverdagen

“Jeg kan huske, da jeg første gang stiftede bekendtskab med historien. Jeg var 12 år, og det var en sen sommeraften. Min søster og mor så Eclipse i fjernsynet og ville skifte kanal, fordi de mente filmen var for uhyggelig for mig.

Men jeg overtalte dem til at lade være, og i stedet for at blive skræmt blev jeg dybt fascineret og vildt forelsket,” fortæller Sofie om sit første møde med den internationale bestseller-serie.

LÆS OGSÅ: Alt det du med stor sandsynlighed ikke vidste om Twilight

“Før den sommerferie havde jeg aldrig læst andet end mindre børnebøger, så jeg brugte ferien på gradvist at læse større og større bøger med mere ungdommeligt og voksent sprog, så jeg kunne blive klar til at kaste mig over Twilight-serien.

Juleaften fik jeg så alle bøgerne og blev endnu engang revet ind i Stephenie Meyer fortryllende univers. Twilight blev hurtigt et sted, hvor jeg kunne gå hen og trykke på pause fra skole, sure madpakker og vækkeur.”

Twilight, Stephenie Meyer, Midnatssol

En kamp mod angsten

Sofies kærlighed til Twilight-universet stopper ikke med bøgerne.

“Min kærlighed til Twilight har fået mig til mange ting. Da jeg var 14 år, så jeg et opslag fra en, der solgte en papfigur af karaktererne. Problemet var bare, at det var i den anden ende af landet.

Men jeg var fast besluttet på, at både Edward, Bella, Renesmee og Jacob skulle hjem og bo hos mig. Derfor kørte jeg med min farmor de mange kilometer hjemmefra for at hente den. Det blev så sent, at vi var nødt til at overnatte på hotel,” fortæller hun.

“Dagen efter kom jeg hjem med familien Cullen og en stolthed over at have overvundet min angst for at tage hjemmefra. Det lærte mig, at med kærlighed og begejstring kan man overvinde meget.”

Twilight er for altid

Sofie var 12 år, da hendes kærlighed til Stephenie Meyers univers blomstrede, og selvom hun er 19 i dag, er kærligheden til vampyrerne og varulvene i det regnvåde Forks ikke blevet mindre:

“Siden da har Twilight universet betydet utroligt meget for mig. Det blev startskuddet til at blive den læsehest, jeg er i dag, et trygt sted jeg kan flygte hen, når verden er for meget,” forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Jeg blev en del af et fællesskab på ét tidspunkt i livet, hvor jeg havde allermest brug for det

“Det har også været med til at bygge venskaber. Selv nu er jeg stadig lige så tryllebundet af historien og nyder at se filmene, læse bøgerne, samle på merchandise og kigge på min bogsamling på reolen med beundring og en strøm af glade minder.”

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Twilight blev et internationalt fænomen, og læsernes meninger om universet er mange, forklarer Sofie:

“Mange har noget at sige om Twilight både negativt og positivt, men det har også fået mange til at læse – mig selv inklusiv – og det kan man ikke tage fra den. For mig er det så vigtigt.

Twilight er ren magi, og jeg er evigt taknemmelig for, at mit 12-årige jeg fik øjnene op for Twilight og for alt det, dét har bragt med sig.”

12 års ventetid

Det gik ikke ubemærket hen, at der på Stephenie Meyers hjemmeside var oprettet en nedtælling, og da tælleren nåede i bund var det med nyheden om, at Midnatssol endelig ville udkomme, efter noget af manuskriptet blev leaket for 12 år siden.

“Jeg var en af mange der den 4. maj, så den mystiske nedtælling på hendes hjemmeside og ventede i spænding på, hvad hun ville afsløre. Og jeg var ved at fælde en tåre, da jeg så, at Midnatssol endelig ville udkomme,” fortæller Sofie.

“Det vækker en strøm af glade følelser og gode minder. Jeg glæder mig usigeligt meget til endelig at få Edwards historie, og nedtællingen er allerede begyndt herhjemme. Og der varmes selvfølgelig op til udgivelse med en genlæsning af Twilight-bøgerne.”Stephenie Meyer: Midnatssol

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Læs også de andre bøger i Twilight-sagaen


Twilight (1) ― Tusmørke


Twilight, Stephenie Meyer, Tusmørke

Første bog i den internationale bestsellerserie om Bella og Edward.

Da Bella Swan møder den mystiske Edward Cullen, bliver der vendt op og ned på hele hendes verden.

Deres forhold bliver mere og mere intenst, selvom Edward insisterer på, at han ikke er god for Bella. Da han afslører den hemmelighed, som han og hans familie har gemt på i årtier, forstår Bella pludseligt hvorfor.

Nu kan ingen vide sig sikre – især ikke Bella.

Twilight er en forførende fortælling om forbudt og livsfarlig kærlighed.

Du kan købe Twilight (1) – Tusmørke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Twilight (2) ― Nymåne

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Det vigtigste for Bella er hendes kærlighed til vampyren Edward. Dog er deres forhold farligt for Bella, og det kan Edward ikke leve med. Han vælger derfor at bryde forholdet og rejse væk med sin familie.

Tilbage står Bella med en sammenfaldet verden og et knust hjerte.

Langsomt vender hun dog tilbage hverdagen med hjælp fra venskabet med Jacob Black. Sammen med ham opsøger hun vilde og farlige situationer for at føle sig i live. Jacob kan dog ikke skjule sine følelser for Bella, og hun kan ikke glemme Edward.

Du kan købe Nymåne online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (3) ― Formørkelse

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Seattle bliver hærget af en række mystiske drab, en ondsindet vampyr fortsætter sit hævntogt, og Bella befinder sig midt i kaosset.

Jacobs følelser for hende er ikke blevet mindre, og med Edward tilbage i Forks er hun nødt til træffe et næsten umuligt valg: Venskabet eller kærligheden?

Men uanset hvad hun vælger, kan hendes beslutning antænde den historiske og endeløse kamp mellem vampyrer og varulve. Situationen spidser yderligere til, da Bellas dimission nærmer sig, og hun må træffe endnu et vanskelig valg: Vil hun leve eller dø?

Du kan købe Formørkelse online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (4) ― Daggry

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Da Bella flyttede til Forks var det med forventningen om et kedeligt liv i den regnvåde by. Hendes liv har dog været alt andet end det.

Efter flere turbulente begivenheder ser det endelig ud til, at Bella står til at få sit største ønske opfyldt: At blive forenet med vampyren Edward og uddødeliggjort. Edward har nemlig lovet at forvandle hende til vampyr, men ikke før de er blevet gift.

Men situationen udfordrer dog venskabet med varulven Jacob der stadig har dybe følelser for Bella. Bryllupsrejsen giver dog uventede komplikationer, og inden længe trækkes fronterne op til krig …

Du kan købe Daggry online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.