CarlsenPuls Amerikanske YA-forfattere Bøger til unge Fantasy til børn og unge Romantiske bøger Young Adult-romaner

Læserne om Twilight: Det var de første bøger, som jeg følte henvendte sig direkte til mig

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Hun tog verden med storm i 2005, da hun udgav Twilight. Nu er Stephenie Meyer tilbage i Forks med Edwards historie. Men hvad har historien egentligt betydet for læserne?


Flora er vokset op omgivet af bøger, men det var først, da hun læste Twilight, at den litterære verden for alvor åbnede sig. Faktisk har bøgerne haft så stor indflydelse på hende, at det er en af grundene til, at hun i dag arbejder i forlagsbranchen.af Flora Bresson-Røssell


Twilight før alt andet

Jeg har i mange år forbundet Twilightsagaen med lange, varme sommerferier, gennemsyret af alle elementerne af en ny forelskelse. Da jeg læste bøgerne som 12-årig, blev jeg overvældet, kulret og endnu mere teenageagtig, end hvad jeg i forvejen var.

Jeg var så optaget af Stephanie Meyers dunkle, romantiske univers, som formåede at illustrere alle de følelser, jeg selv oplevede for første gang, at jeg burede mig inde i mit lyslilla barndomsværelse og læste, til øjnene lukkede i af sig selv.

Jeg takkede nej til at tage på havnen med min familie og spise is. Jeg så knapt nok mine veninder. Det var kun Twilight, som jeg kunne rumme den sommer.

LÆS OGSÅ: Læserne om Twilight: Jeg blev en del af et fællesskab på ét tidspunkt i livet, hvor jeg havde allermest brug for det

Bøgerne gjorde, at jeg forelskede mig på mange forskellige måder, i alle historiens forskellige karakterer. De introducerede mig gennem Bella Swans historie om Edward Cullen til den altopslugende kærlighed, som jeg senere selv skulle opleve.

Denne litterære barndomsforelskelse har siden fulgt mig over årene, og forelskelserne har ændret sig, jo ældre jeg er blevet.

En af de vigtigste YA-serier

Da jeg læste bøgerne i mine teenageår, stod Edward Cullen som billedet af den perfekte dreng. Han var smuk, intelligent, lidt farlig og totalt uopnåelig.

Når jeg senere har genlæst bøgerne igen og igen, opfatter jeg Jacob Black som idealet for en ungdomskærlighed, der både var støttende, opsøgende og fuldkommen ubetinget i sin kærlighed til Bella Swan.

Twilightsagaen har formået at rumme hele min overgang fra barn til voksen, og bøgerne har haft en helt særlig betydning for min forståelse af kærlighedens nuancer.

Da jeg senere i livet er blevet forelsket, har følelsen været velkendt og tryg i stedet for kaotisk og forvirrende, som den første forelskelse ellers ofte beskrives som. Jeg er ret sikker på, at oplevelsen af at læse Twilight i mine teenageår har haft stor betydning for dette.

LÆS OGSÅ: Alt det du med stor sandsynlighed ikke vidste om Twilight

Twilight-sagaen vil derfor stå tilbage som en af de vigtigste Young Adult-bogserier. Det var de første bøger, som jeg følte henvendte sig direkte til mig.

Jeg var ung, forlystelsessyg og havde en dundrende interesse i alt, hvad der havde med kærlighed at gøre, og Twilights univers forløste alt det i mig.Stephenie Meyer: Midnatssol

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Den populære historie tager en ny og mørkere drejning, når den fortælles af Edward.

Mødet med Bella er både det mest skræmmende og det mest fascinerede, han har oplevet som vampyr, og efterhånden som flere fængslende detaljer gives om Edwards fortid og om hans dybeste tanker, forstår vi endnu bedre, hvorfor dette er hans livs største kamp. Hvordan kan han retfærdiggøre at følge sit hjerte, når det betyder, at han samtidig udsætter Bella for fare?

Midnatssol tager Stephenie Meyer os tilbage til den verden, der har betaget millioner af læsere og giver os en episk roman om udødelig kærlighed

Du kan købe Midnatssol online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Twilight (1) Tusmørke

Twilight, Stephenie Meyer, Tusmørke

Første bog i den internationale bestsellerserie om Bella og Edward.

Da Bella Swan møder den mystiske Edward Cullen, bliver der vendt op og ned på hele hendes verden.

Deres forhold bliver mere og mere intenst, selvom Edward insisterer på, at han ikke er god for Bella. Da han afslører den hemmelighed, som han og hans familie har gemt på i årtier, forstår Bella pludseligt hvorfor.

Nu kan ingen vide sig sikre – især ikke Bella.

Twilight er en forførende fortælling om forbudt og livsfarlig kærlighed.

Du kan købe Twilight (1) – Tusmørke online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Twilight (2)Nymåne

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Det vigtigste for Bella er hendes kærlighed til vampyren Edward. Dog er deres forhold farligt for Bella, og det kan Edward ikke leve med. Han vælger derfor at bryde forholdet og rejse væk med sin familie.

Tilbage står Bella med en sammenfaldet verden og et knust hjerte.

Langsomt vender hun dog tilbage hverdagen med hjælp fra venskabet med Jacob Black. Sammen med ham opsøger hun vilde og farlige situationer for at føle sig i live. Jacob kan dog ikke skjule sine følelser for Bella, og hun kan ikke glemme Edward.

Du kan købe Nymåne online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (3) Formørkelse

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Seattle bliver hærget af en række mystiske drab, en ondsindet vampyr fortsætter sit hævntogt, og Bella befinder sig midt i kaosset.

Jacobs følelser for hende er ikke blevet mindre, og med Edward tilbage i Forks er hun nødt til træffe et næsten umuligt valg: Venskabet eller kærligheden?

Men uanset hvad hun vælger, kan hendes beslutning antænde den historiske og endeløse kamp mellem vampyrer og varulve. Situationen spidser yderligere til, da Bellas dimission nærmer sig, og hun må træffe endnu et vanskelig valg: Vil hun leve eller dø?

Du kan købe Formørkelse online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.Twilight (4) Daggry

Stephenie Meyer, Twilight, Twilight sagaen, YA, young adult, vampyr, kærlighed, ungdomsbog

Da Bella flyttede til Forks var det med forventningen om et kedeligt liv i den regnvåde by. Hendes liv har dog været alt andet end det.

Efter flere turbulente begivenheder ser det endelig ud til, at Bella står til at få sit største ønske opfyldt: At blive forenet med vampyren Edward og uddødeliggjort. Edward har nemlig lovet at forvandle hende til vampyr, men ikke før de er blevet gift.

Men situationen udfordrer dog venskabet med varulven Jacob der stadig har dybe følelser for Bella. Bryllupsrejsen giver dog uventede komplikationer, og inden længe trækkes fronterne op til krig …

Du kan købe Daggry online, fx hos Saxo.com, eller i din nærmeste boghandler.