Krimi

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

Stefan Ahnhem har i lang tid før sin debut befundet sig i krimigenrens maskinrum. Igennem mere end 20 år har han fået plotmotoren til at snurre i en lang række film og tv-serier. Han har f.eks. skrevet manuskripterne til serierne om Wallander og Irene Huss. Vi har spurgt forfatteren, hvorfor han skiftede en sikker og højglanspoleret karriere som krimisnedker på manusgangen ud med et mere usikkert liv som forfatter?

”Når man skriver filmmanuskripter er der vældigt mange regler og konventioner, man skal overholde, og jeg kom til at længes efter at udfordre genren og skabe noget mere uforudsigeligt. Det er jo helt udelukket, at jeg f.eks. kan tage livet af Wallander, men i mine egne bøger skal der være en frihed og en uforudsigelighed som gør, at selv min hovedperson Fabian Risk ikke skal føle sig for sikker på, at han ikke pludselig kan dø.”

Ved du altid hvem morderen er, når du går i gang med at bygge en ny krimi?

”Ja – inden jeg går i gang med at skrive, har jeg brugt rigtigt mange klodser til at modellere morderen. Jeg kender hans motiver og det miljø, han kommer fra, men når jeg er i gang med at skrive er det alligevel altid med en stærk frygt for om jeg nu kan få det hele til at gå op”, siger Stefan og tilføjer med et hastigt glimt i øjet, at ”frygt er nu også en utrolig god drivkraft, når man skriver krimier.”

Hvor kommer blodtørsten fra?

Når man sidder over for den energiske, humoristiske og utroligt venlige mand i sit ulastelige britiske jakkesæt, der egentligt er købt til et bryllup i Skotland, men nu tjener som krimiforfatterens arbejdsuniform, er det svært at forstå hvordan den 50-årige familiefar til fire kan udtænke det ene bestialske og blodtørstige mord efter det andet.

”Der er virkeligt mærkelige eftermiddage hvor jeg netop har siddet ved skrivebordet og taget livet af en karakter på en gruopvækkende måde og sekunder efter går ind i stuen og siger ”Hej unger hvad har I så lavet i skolen i dag”, griner forfatteren og fortsætter ”Min hovedperson Fabian Risk er jo en ganske almindelig fyr.
Han er en politimand med følelser, med et ægteskab, der godt kan knirke og med teenagebørn, et mindre barn og en hverdag, der skal passes. Han er med andre ord en ualmindeligt almindelig mand og derfor får jeg også lyst til at præsentere ham for virkeligt spektakulære og fantastiske begivenheder. Fabian Risk skal have nogle værdige modstandere som er ”larger than life” og som kan sætte ham under maksimalt pres. Derfor kan de også både være særdeles intelligente og nogle virkeligt kyniske sataner, som i min nye krimi Atten grader minus som dybest set handler om, hvor meget af et menneskes liv man kan stjæle.”


Atten grader minus af Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem har siden sin krimidebut  i 2014 ligget næsten uafbrudt på bestsellerlisterne. Nu kommer tredje bog i serien med Fabian Risk i hovedrollen.

-> Køb bogen her.

Untitled-1 copy

Hvor meget af et menneskes liv kan man stjæle?

En bil kører ud over kajkanten i Helsingborgs havn efter en heftig biljagt. Alt peger på, at der er tale om en ulykke, men da føreren obduceres, viser det sig, at han har været død i to måneder. Og har været frosset ned. Fabian Risk og hans team hos Helsingborg politi kæmper mod tiden i en sag, hvor intet er, som de tror. Hvis ikke de handler hurtigt, vil endnu et offer ende i fryseren.

Atten grader minus er en isnende spændende krimi om jagten på en bestialsk og kynisk morder.