Krimi Bestsellere Populære krimier Skønlitteratur Stefan Ahnhem Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

Stefan Ahnhem har i lang tid før sin debut befundet sig i krimigenrens maskinrum. Igennem mere end 20 år har han fået plotmotoren til at snurre i en lang række film og tv-serier. Han har f.eks. skrevet manuskripterne til serierne om Wallander og Irene Huss.

Vi har mødt Stefan Ahnhem til en snak om arbejdet som krimiforfatter.Hvorfor har du skiftet en sikker og højglanspoleret karriere som krimisnedker på manusgangen ud med et mere usikkert liv som forfatter?

“Når man skriver filmmanuskripter er der vældigt mange regler og konventioner, man skal overholde, og jeg kom til at længes efter at udfordre genren og skabe noget mere uforudsigeligt. Det er jo helt udelukket, at jeg f.eks. kan tage livet af Wallander, men i mine egne bøger skal der være en frihed og en uforudsigelighed som gør, at selv min hovedperson Fabian Risk ikke skal føle sig for sikker på, at han ikke pludselig kan dø.”

Ved du altid hvem morderen er, når du går i gang med at bygge en ny krimi?

“Ja – inden jeg går i gang med at skrive, har jeg brugt rigtigt mange klodser til at modellere morderen. Jeg kender hans motiver og det miljø, han kommer fra, men når jeg er i gang med at skrive er det alligevel altid med en stærk frygt for om jeg nu kan få det hele til at gå op,” siger Stefan og tilføjer med et hastigt glimt i øjet, at “frygt er nu også en utrolig god drivkraft, når man skriver krimier.”

Hvor kommer blodtørsten fra?

Når man sidder over for den energiske, humoristiske og utroligt venlige mand i sit ulastelige britiske jakkesæt, der egentligt er købt til et bryllup i Skotland men nu tjener som krimiforfatterens arbejdsuniform, er det svært at forstå, hvordan den 50-årige familiefar til fire kan udtænke det ene bestialske og blodtørstige mord efter det andet.

“Der er virkeligt mærkelige eftermiddage hvor jeg netop har siddet ved skrivebordet og taget livet af en karakter på en gruopvækkende måde og sekunder efter går ind i stuen og siger ‘Hej unger hvad har I så lavet i skolen i dag,'” griner forfatteren og fortsætter.

Læs mere om Stefan Ahnhem her

“Min hovedperson Fabian Risk er jo en ganske almindelig fyr. Han er en politimand med følelser, med et ægteskab, der godt kan knirke og med teenagebørn, et mindre barn og en hverdag, der skal passes. Han er med andre ord en ualmindeligt almindelig mand og derfor får jeg også lyst til at præsentere ham for virkeligt spektakulære og fantastiske begivenheder. Fabian Risk skal have nogle værdige modstandere som er ‘larger than life’ og som kan sætte ham under maksimalt pres. Derfor kan de også både være særdeles intelligente og nogle virkeligt kyniske sataner.”

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem: Alt kan ske i mine bøger – måske dør hovedpersonen …


STEFAN AHNHEM (f. 1966)

Stefan Ahhem debuterede i 2014 med Offer uden ansigt, som er første bind i krimiserien om den svenske politimand Fabian Risk. Har siden udgivet Den niende grav, Atten grader minus og Motiv X, X måder at dø på og Det sidste søm. Han er brudt stort igennem internationalt, og hans krimier er solgt til udgivelse i 30 lande verden over og har rundet 1 mio. solgte eksemplarer. Bøgerne har vundet et hav af priser, og Nordisk Film arbejder på højtryk med at omsætte serien til tv.Få overblik over Fabian Risk-serien her

Offer uden ansigt (Fabian Risk 1)

Offer uden ansigt, Fabian Risk, Stefan Ahnhem, krimi, svensk krimi

Politibetjent Fabian Risk bliver sat på en sag om en myrdet sløjdlærer. På gerningsstedet finder man et gammelt klassebillede, hvor offerets ansigt er krydset over.

Det står snart klart, at gerningsmanden har flere ofre på sin liste. Hvem bliver den næste?

Og er Fabian Risk som gammel klassekammerat til det første offer selv i fare?

Der historien om, hvordan mobning og isolation i barndommen kan forvandle et menneske til et monster.

Offer uden ansigt er første bind i serien om Fabian Risk.

Du kan købe Offer uden ansigt online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Den niende grav (Fabian Risk 2)

Den niende grav, Stefan Ahnhem, Fabian Risk

Den svenske justitsminister forlader rigsdagen efter en hård debat. Han når dog aldrig frem til sin bil og synes forsvundet op i den blå luft.

Sneen og kulden holder både Stockholm og København i et jerngreb, da Fabian Risk kaldes ind for i al hemmelighed at udrede omstændighederne bag justitsministerens forsvinden.

Men det skal snart vise sig, at nogle forsøger at holde sandheden skjult, og at ingenting er, som de burde være.

Samtidig bliver en kendt dansk tv-journalists hustru fundet myrdet i sit hjem. Dunja Hougaard fra Københavns Politis Drabsafdeling leder efterforskningen, som fører hende over sundet til Sverige.

Den niende grav er anden bog i den hæsblæsende serie om Fabian Risk.

Du kan købe Den niende grav online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Atten grader minus (Fabian Risk 3)

Atten grader minus, Stefan Ahnhem, Fabian Risk

Hvor meget af et menneskes liv kan man stjæle?

En bil kører ud over kajkanten i Helsingborgs havn efter en heftig biljagt.

Alt peger på, at der er tale om en ulykke, men da føreren obduceres, viser det sig, at han har været død i to måneder.

Og at han har været frosset ned.

Hvis ikke Fabian Risk og politiet arbejder hurtigt, ender endnu et lig snart i fryseren …

Atten grader minus er tredje bog i Stefan Ahnhems populære serie om Fabian Risk.

Du kan købe Atten grader minus online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.Motiv X (Fabian Risk 4)

Stefan Ahnhem, Motiv X, Fabian Risk

Et mord med racistiske undertoner sætter gang i et større efterforskningsarbejde hos Fabian Risk og resten af politiet i Helsingborg.

Samtidig ligger Fabian Risks datter Matilda ligger i koma efter et skuddrama, og han er derfor travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. 

Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet og flere mord følger, må Fabian Risk tilbage på arbejde, da Helsingborgs politi kastes ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene.

Samtidig kommer Fabian i besiddelse af information, som hans afdøde kollega Hugo Elvin efterlod sig; information, der giver Fabian viden om forhold på stationen, der kan få fatale professionelle og personlige konsekvenser for alle.

Du kan købe Motiv X online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.X måder at dø på (Fabian Risk 5)

Stefan Ahnhem, Fabian Risk, X måder at dø på, nervepirrende krimier

En gummibåd lægger til i Raa havn en sen sommeraften. I båden sidder en mand med et sværd spændt fast på ryggen. Med sig har han et budskab: Et menneske skal dø, men ingen ved hvem.

Det er terningemanden, der afgør, hvem der snart har trukket vejret for sidste gang.

X måder at dø på er femte bog i Stefan Ahnhems krimiserie om Fabian Risk og begynder, hvor forgængeren Motiv X slutter.

En hæsblæsende krimi, der er umulig at lægge fra sig!

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem er ude med ny Fabian Risk-krimi. Læs i X måder at dø på

Du kan købe X måder at dø på i paperback.Det sidste søm (Fabian Risk 6)

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

Det sidste søm er sjette og sidste selvstændige krimi om den svenske politimand Fabian Risk.

Kan man være både afpresser, manipulator, voldtægtsmand og mishandler, og også være politichef hos Københavns Politi? Ja, det kan man. Og det er Kim Sleizner, der har vadet over adskillige lig for at nå hele vejen til toppen.

Betjenten Dunja Hougaard er gået under jorden, for at indlede en udredning mod sin tidligere chef. Hendes team har brugt måneder på at samle information om ham, og da en person i toppen af den danske efterretningstjeneste bliver fundet død sammen med en ukendt kvinde i en bil på bunden af det københavnske havneløb, strammes grebet. Men hvem strammes det om?

På den anden side af sundet i Helsingborg får Fabian Risk en besked, som forandrer alt for ham og hans familie.

Du kan købe Det sidste søm online, fx. på Saxo.dk, eller i din nærmeste boghandel.Læs også nyeste udgivelse fra Stefan Ahnhem: Byttet

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

★★★★ “Intet er, hvad det udgiver sig for at være i denne svindler-krimi” – Jyllands-Posten

Stefan Ahnhem, som står bag de bedstsælgende krimier om Fabian Risk, har skrevet en psykologisk thriller om parforhold i opløsning.

Carl og Helene har brug for en lang ferie, hvor de har tid til at finde hinanden igen. De har fundet et drømmehus i Californien og har derfor byttet deres hjem med et amerikansk par, som skal tilbringe sommeren i deres villa i Stockholms skærgård. Men så snart Carl og Helene lander i Santa Cruz er der noget, som føles forkert. Så huset virkelig sådan ud på billederne? Og hvad har det andet par egentlig gang i i deres hjem? Byttet beskæftiger sig med, hvordan vores drømme og fantasier kan vendes imod os, så vi i sidste ende ikke tør tro på os selv..

Du kan købe Byttet online fx hos Bog&idé eller i den nærmeste boghandel.

Mangler du læseinspiration? Se vores liste med gode krimier her.