Bestsellere Krimi Populære krimier Stefan Ahnhem Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Stefan Ahnhem: Frygt er en god drivkraft, når man skriver krimier

Stefan Ahnhem har i lang tid før sin debut befundet sig i krimigenrens maskinrum. Igennem mere end 20 år har han fået plotmotoren til at snurre i en lang række film og tv-serier. Han har f.eks. skrevet manuskripterne til serierne om Wallander og Irene Huss. Vi har mødt Stefan Ahnhem til en snak om arbejdet som krimiforfatter.


Hvorfor har du skiftet en sikker og højglanspoleret karriere som krimisnedker på manusgangen ud med et mere usikkert liv som forfatter?

“Når man skriver filmmanuskripter er der vældigt mange regler og konventioner, man skal overholde, og jeg kom til at længes efter at udfordre genren og skabe noget mere uforudsigeligt. Det er jo helt udelukket, at jeg f.eks. kan tage livet af Wallander, men i mine egne bøger skal der være en frihed og en uforudsigelighed som gør, at selv min hovedperson Fabian Risk ikke skal føle sig for sikker på, at han ikke pludselig kan dø.”

Ved du altid hvem morderen er, når du går i gang med at bygge en ny krimi?

“Ja – inden jeg går i gang med at skrive, har jeg brugt rigtigt mange klodser til at modellere morderen. Jeg kender hans motiver og det miljø, han kommer fra, men når jeg er i gang med at skrive er det alligevel altid med en stærk frygt for om jeg nu kan få det hele til at gå op,” siger Stefan og tilføjer med et hastigt glimt i øjet, at “frygt er nu også en utrolig god drivkraft, når man skriver krimier.”

Hvor kommer blodtørsten fra?

Når man sidder over for den energiske, humoristiske og utroligt venlige mand i sit ulastelige britiske jakkesæt, der egentligt er købt til et bryllup i Skotland men nu tjener som krimiforfatterens arbejdsuniform, er det svært at forstå, hvordan den 50-årige familiefar til fire kan udtænke det ene bestialske og blodtørstige mord efter det andet.

“Der er virkeligt mærkelige eftermiddage hvor jeg netop har siddet ved skrivebordet og taget livet af en karakter på en gruopvækkende måde og sekunder efter går ind i stuen og siger ‘Hej unger hvad har I så lavet i skolen i dag,'” griner forfatteren og fortsætter.

“Min hovedperson Fabian Risk er jo en ganske almindelig fyr. Han er en politimand med følelser, med et ægteskab, der godt kan knirke og med teenagebørn, et mindre barn og en hverdag, der skal passes. Han er med andre ord en ualmindeligt almindelig mand og derfor får jeg også lyst til at præsentere ham for virkeligt spektakulære og fantastiske begivenheder. Fabian Risk skal have nogle værdige modstandere som er ‘larger than life’ og som kan sætte ham under maksimalt pres. Derfor kan de også både være særdeles intelligente og nogle virkeligt kyniske sataner.”

LÆS OGSÅ: Stefan Ahnhem: Alt kan ske i mine bøger – måske dør hovedpersonen …


STEFAN AHNHEM (f. 1966)

Stefan Ahhem debuterede i 2014 med Offer uden ansigt, som er første bind i krimiserien om den svenske politimand Fabian Risk. Har siden udgivet Den niende grav, Atten grader minus og Motiv X og er nu aktuel med X måder at dø på. Han er brudt stort igennem internationalt, og hans krimier er solgt til udgivelse i 30 lande verden over og har rundet 1 mio. solgte eksemplarer. Bøgerne har vundet et hav af priser, og Nordisk Film arbejder på højtryk med at omsætte serien til tv.

 

Offer uden ansigt af Stefan Ahnhem

Offer uden ansigt

Offer uden ansigt er historien om, hvordan det at blive ignoreret og overset, hvordan følelsen af ikke at høre til noget sted i verden, kan skade et menneske så alvorligt og ødelæggende, at man ophører med at være menneske.

”Velskrevet, rap og spændende debutkrimi” – WEEKENDAVISEN

”Ahnhems debutkrimi er både voldsom og effektiv”  -POLITIKEN

Køb Offer uden ansigt online her eller hos din nærmeste boghandler.

 

Den niende grav

Fabian og Dunja krydser hinandens spor i et vinterkoldt Skandinavien og trækkes dybere og dybere ind i en konspiration, der viser sig at være langt værre, end de nogensinde havde forestillet sig.

”Det er bestialsk og nervepirrende”  – POLITIKEN

”Masser af spænding og action”
– EKSTRA BLADET

Køb Den niende grav som paperback her eller hos din nærmeste boghandler.

 

Atten grader minus af Stefan Ahnhem

Atten grader minus

Hvor meget af et menneskes liv kan man stjæle? En bil kører ud over kajkanten i Helsingborgs havn efter en heftig biljagt.

Alt peger på, at der er tale om en ulykke, men da føreren obduceres, viser det sig, at han har været død i to måneder. Og har været frosset ned.

”Anbefales til alle krimielskere”  – LITTERATURSIDEN

”Emmer af uhygge og nervepirrende mystik”  – ALT FOR DAMERNE

Køb Atten grader minus online på Saxo.com eller hos din nærmeste boghandler.

 

Motiv X

Fabian Risks datter ligger i koma efter et skuddrama, og han er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen.

Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet, kastes han ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene.

”Handlingens skarpe sving overrasker konstant”  – EKSTRA BLADET

”Fængslende og medrivende. Man er underholdt fra side ét” – BOGFIDUSEN

Køb Motiv X online på fx Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.

 

X måder at dø på

X måder at dø på er femte bog i krimiserien og begynder, hvor forgængeren Motiv X slutter, og vi følger forsat Fabian Risk og hans politikolleger i Helsingborg.

En gummibåd lægger til i Raa havn en sen sommeraften. I båden sidder en mand, med en svært spænd fast til ryggen.

Det er ikke et tilfælde, at han er landet i Raa. Med sig bringer han et budskab om død. Et menneske skal dø, men ingen ved hvem. Det er terningemanden der afgør livets skæbne.

Du kan købe X måder at dø på online, på f.eks. Saxo.com eller hos din lokale boghandler.