Playlister #1: Sæt musik til din yndlingsbog

Vi sætter spot på en ny trend på den litterære og musikalske front: playlister til bøger. Flere af forlagets forfattere er begyndt at kreere lister med musik, som passer til deres bøger og supplerer læse- og sanseoplevelsen. Dem vil vi gerne dele. I en stribe indlæg vil vi de kommende måneder dele de bedste fund fra både danske og udenlandske forfattere – og fra læserne. Så skriv endelig en kommentar til os, hvis du vil dele dine lister med os.

Både bøger og musiknumre kan vække mange forskelligartede og stærke følelser i én: Man kan føle den spirende forelskelse, sørgmodighed, spænding, glæde, vemodighed, vrede, håbløshed, irritation, inspiration, nysgerrighed, vække gamle minder til live og meget mere. Så tænk bare, hvad den rigtige musik og den rigtige sang kan gøre for din samlede læseoplevelse.

Forfatternes personlige playlister

Her er tre forskellige slags playlister, som forfattere har sammensat til et specifikt værk for at give læseren et musikalsk baggrundstæppe til bogen.

#1 Den romantiske

Anna og det franske kysDen amerikanske bestseller forfatter Stephanie Perkins har lavet en playliste til sin debutroman Anna og det franske kys: ANNA AND THE FRENCH KISS — Official Playlist, som består af 15 fint udvalgte sange. Du kan både se listen af musiknumre uden beskrivelse af, hvorfor det enkelte nummer passer til bogen – og hente en spoiler-version med beskrivelser. Har du endnu ikke læst bogen, vil vi anbefale at læse udgaven uden beskrivelserne, nogle af dem røber for meget. Ligesom fremdriften i bogen, har Stephanie Perkins konstrueret en fremdrift i musikken, som med det musikalske udtryk i sig selv er et lille narrativ. Så du kan sagtens sætte dig godt til rette, trykke play på playlisten og begynde at læse Anna og det franske kys med de helt rigtige toner i øregangen.

“The following are presented in the approximate order of the events of the novel. Often, it wasn’t even the lyrics that struck something inside of me. It was the feel of the song. This playlist is entirely European with nearly half of the selections written and performed by French musicians, although several are sung in English (as is common in French rock).”

#2 Krimien

Playlister #1: Sæt musik til din yndlingsbogDen svenske krimiforfatter Stefan Ahnhem har lavet en spotify-playliste til Den niende grav, som er anden krimi i Fabian-Risk serien. Der er ingen beskrivelse til sangene, til gengæld er der power og følelser i dem, og har man ikke læst Stefan Ahnhems krimier endnu, så får man lyst til det, når man hører hans meget velvalgte playliste med numre fra fx Arcade Fire, Kashmir, Prince, The Cure og Etta James.

Hent Stefan Ahnhems Spotify-playliste “Risk – Nionde graven” her.

Ahnhem playliste
10 sange som Stefan Ahnhem har sat på playlisten til sin nye krimi.

#3 Young adult – fantasy 

Marie Lu er forfatter til den anmelderroste Legend-serie, som består af Legend, Prodigy og Champion. Til Champion – Vinderen har hun lavet en playliste med de numre, hun hørte mest i skriveprocessen. Marie Lu forklarer, at hendes valg af musik ændrede sig alt efter om hun skrev eller rettede til. Der er bl.a. numre med Bon Iver, John Lennon, Abney Park og Audiomachine.

Se Marie Lus playliste her.

legendtriologien

Læsernes playlister

Flere og flere læsere er også begyndt at lave playlister til deres yndlingsbøger. Både overordnede, hvor romaner om kærlighed får playlister med kærlighedssange, men også med specifikke værker, hvor playlisten følger bogens handling.

Kender du nogle gode bog-playlister? Så må du meget gerne dele dem med os i kommentarfeltet her eller på facebook. Alt er aktuelt, vi synes, det er spændende og sjovt at se, hvilke musiknumre der bliver koblet til de forskellige bøger. Og så er det jo altid dejligt at finde inspiration.

Vi samler de bedste lister ind og deler dem her på bloggen de kommende måneder. Stay tuned 😉