Børnebøger

Ind til kernen – Niels Bohr for børn og voksne

Ind til kernen - Niels Bohr for børn og voksne

I dag havde jeg skiftet kontorstolen ud med en en træbænk i det autentiske auditorium A1 på Niels Bohr Instituttet. Dét auditorium, hvor Niels Bohr udviklede kvantefysikken i 1920’erne. Jeg var ikke på skolebænken for at lære fysikkens mystik at kende, men for at høre forfatter Rikke May Kristthorsson holde foredrag om sin bog ”Ind til kernen – eventyret om Niels Bohr”.

Auditoriet var fyldt af forskere og folk med stor interesse for Niels Bohr. Snakken, der lød på rækkerne inden foredraget, var fyldt med fagudtryk, som jeg hverken genkendte eller forstod ret meget af. Til gengæld behøvede jeg ikke at forstå mekanismen i kvant for at mærke den helt specielle stemning og historiske storhed, som findes i netop disse forholdsvise små og ydmyge lokaler. Lokaler, som består af hårde hvide træbænke, der med et smæld klappes op og ned, og hvor væggene er prydet med sort/hvide billeder i guldrammer af Niels Bohr og andre betydningsfulde forskere. Her sad vi så, jeg og de andre tilhørere, som fyldte salen helt op. Selv om bogen nok er skrevet med børn og unge som primær målgruppe, så var tilhørerne i dag altså 45+.

Findes der atomer i alting?

Lederen af Niels Bohr Instituttet, Robert Feidenhans, bød os velkommen med fortællingen om, at det var en stor dag for instituttet. Det var det, fordi det som oftest er i folkeskolen, at børn og unges interesse for fysikken bliver grundlagt. Niels Bohr-bogen er derfor en meget kærkommen bog, sagde han, der vil bidrage til at børn og unge får interesse for fysik og matematik i en tidligere alder – bogen er den første børnebog, som er skrevet om Niels Bohr.

Rikke signerer Ind til kernen efter foredraget på Niels Bohr Instituttet.
Rikke signerer Ind til kernen efter foredraget på Niels Bohr Instituttet.

Forfatter Rikke May Kristthorsson stillede salen det samme spørgsmål, som hun stillede til sit første møde med instituttet og de forskere, som deltog. Spørgsmålet lød: ”Findes der atomer i alting”? Salen grinede med det samme indforstået (altså undtagen mig, som stadig ikke er helt med på, hvorfor det er så sjovt), og så var foredraget skudt i gang. Rikke May tegnede og fortalte, så man næsten kunne mærke Niels Bohr sidde med i rummet. Sammen med min datter skal jeg helt sikkert læse videre i Rikkes bog om manden og forskeren Bohr. Selv kvantefysikken blev (næsten) forståelig og formler fik liv. Her er den korte version:

Niels Bohr fremsatte i 1913 en ny atomteori, som ingen tidligere havde tænkt på. Fysikere rundt omkring i verden troede nærmest, at noget var gået galt for ham, for hvis den var rigtig, måtte man opfatte virkeligheden på en ny måde. Men Bohr var ikke i tvivl. Og ni år senere fik han Nobelprisen – verdens mest fornemme forskerpris – for sin teori. Hans teorier var også med til at bane vejen for udviklingen af atombomben, selv om det gik imod hans tanker om fred, åbenhed og samarbejde. Men frygten for, at Hitler skulle komme først med atombomben, fik Bohr til at gå med i laboratoriet. Han brugte dog resten af sit liv på at arbejde for fred i verden.

Læs et uddrag af “Ind til Kernen – eventyret om Niels Bohr”

 

Niels Bohr coverHvis du vil have en smagsprøve af bogen, er her første kapitel, som også indeholder spændende billeder af Niels Bohr.

Bogen kan købes både som e-bog og trykt bog – og lånes på dit bibliotek.