Fagbøger Biografier

Mød store danske personligheder i ny serie portrætbøger

Mød store danske personligheder i ny serie portrætbøger

Med serien Danske legender bliver det nemmere at lære nogle af danmarkshistoriens vigtigste personligheder at kende. Serien består nemlig af korte portrætter af Tove Ditlevsen, Niels Bohr, Kaj Munk, Liva Weel, Karen Blixen og Knud Rasmussen.

af forlagschef Ole Sønnichsen

Hvem siger, at en biografi nødvendigvis skal fylde 300 sider for at give et indblik i en persons liv?

Ingen. Alligevel er det blevet en uskreven regel i forlagsbranchen, at biografier er store og tunge. Og sådan skal det ofte også være.

Men jeg har i lang tid drømt om at lave en serie af små, velresearchede og velfortalte portrætter om store danske personligheder inden for videnskab, kultur, politik og sport, som folk kunne læse på kort tid og på den måde blive introduceret til en spændende persons liv.

Den serie kommer nu i form af Danske legender. De tre første portrætter om Tove Ditlevsen, Kaj Munk og Niels Bohr udkom i efteråret 2018, mens portrætter af Karen Blixen, Liva Weel og Knud Rasmussen udkommer i februar. I løbet af 2019 udgives desuden yderligere seks bøger i serien.

Klassisk dannelse i kort form

I en tid, hvor vi har mindre og mindre tid til fordybelse og læsning, kan man sige, at Danske legender er klassisk dannelse i kort form. Jeg tror, at vi de kommende år vil se et biografi-marked i forandring, fordi det bliver for uoverskueligt for en stor gruppe læsere at læse langt.

I stedet vil de gerne have stoffet kogt ned, så det kan læses eller lyttes på få timer. Det ændrer ikke ved, at bøgerne skal være både velskrevne og velresearchede, en slags bouillonterning af viden, så stoffet bliver både prioriteret og kurateret. 

I et medrivende sprog bliver vi taget med til Tove Ditlevsens skrivepult, hvor hun ærligt og modigt forfatter om den moderne kvindes rolle i samfundet. Vi bliver vidne til Kaj Munks dystre skæbne, efter hans år som en ledende figur i modstanden mod besættelsesmagten i Danmark. Og vi kommer med i Niels Bohrs laboratorium, hvor han blandt andet spillede en afgørende rolle i udviklingen af atombomben.

Let at blive klogere

Danske legender gør det lettilgængeligt for læserne at blive klogere på de mennesker, der har formet landets historie – og gør dem måske endda sultne efter at læse de store biografiske værker, der allerede findes om de fleste af personer.

På den måde står den ny serie på skuldrene af det materiale, der allerede findes om legenderne og bliver en døråbner til stoffet, når for eksempel unge mennesker skal introduceres til, hvem der egentlig gjorde en forskel i Danmark. 

Danske legender er på 100 sider og koster 99,95 kr. De tre næste bøger i serien udkommer i februar 2019 og handler om Karen Blixen, Liva Weel og Knud Rasmussen.


Læs mere om portrætterne her


Danske Legender
er en ny serie med korte, velresearchede og velfortalte portrætter af kendte danskere. Hver bog er på 100 sider og koster 99,95 kr. Der udkommer indtil videre 12 bøger i serien i 2018 og 2019.

Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen, portræt, danske legender, biografiTove Ditlevsen var en af de mest markante, litterære personligheder i Danmark i det 20. århundrede. Hun skrev ærligt og modigt om personlige udfordringer og den moderne kvindes stilling i samfundet.

Portrættet om Tove Ditlevsen kan købes i din lokale boghandel og online her

Niels Bohr

Niels Bohr, biografi, portræt

Niels Bohr modtog Nobelprisen for sit banebrydende arbejde med at kortlægge brintatomet, og han bidrog til forståelsen af atomets struktur og udviklingen af brintatomet. Under Anden Verdenskrig var han afgørende i udviklingen af den første atombombe, og han hjalp jødiske videnskabsfolk ud af Nazi-tyskland.

Portrættet om Niels Bohr kan købes i din lokale boghandel og online her

Kaj Munk

Kaj Munk, portræt, biografi

Digterpræsten og dramatikeren Kaj Munk var en ledende figur i modstanden mod den tyske besættelsesmagt i Danmark under Anden Verdenskrig. Hans digte og prædikener vagte stor opsigt og fik til sidst Gestapo til at likvidere ham i januar 1944.

Portrættet om Kaj Munk kan købes i din lokale boghandel og online her

Karen Blixen

Karen Blixen, portræt, biografi, danske legender

Karen Blixen er en af de mest markante personligheder i dansk litteratur- og kulturhistorie. Både hendes bøger og fortællinger samt hendes egen livshistorie vakte opsigt verden over og gjorde hende til en feteret stjerne på sin tid. Hun skrev bl.a. Den afrikanske farm og Babettes gæstebud.

Portrættet om Karen Blixen kan købes i din lokale boghandel og online her

Knud Rasmussen

Knud Rasmussen, Danske legender, portræt, biografi

Knud Rasmussen var Danmarks mest berømte polarforsker og eventyrer. Han, der var halvt grønlænder, rejste på adskillige ekspeditioner til Grønland og andre arktiske egne, bl.a. på den opsigtsvækkende 5. Thule-ekspedition fra Grønland og helt til Sibiriens kyst, hvor han på enestående vis kortlagde inuitternes udvikling og kultur.

Portrættet om Knud Rasmussen kan købes i din lokale boghandel og online her

Liva Weel

Liva Weel, danske legender, portræt, biografi

Liva Weel er en af de største kvindelige revy- og filmstjerner, Danmark nogensinde har haft. Hun optårdte i et hav af revyer og film i 1920erne, 1930erne og 1940erne og var bl.a. kendt for sine fremførelser af PHs viser.

Portrættet om Liva Weel kan købes i din lokale boghandel og online her


Ole Sønnichsen er foredragsholder, forfatter og redaktør. Ole er forfatteren bag de anmelderroste bøger One Dollar Man og Rejsen til Amerika. Her fortæller han den fascinerende historie om henholdsvis den dansk-amerikanske William S. Knudsen, som bevægede sig helt til tops af det amerikanske samfund og militær under Anden Verdenskrig, og om de 350.000 danskere, der udvandrede til Amerika mellem 1850 og 1920 for at starte et nyt liv. Ole har desuden skrevet en lang række sportsbøger og bestsellerbiografier om og med kendte danskere.