Fagbøger Anden verdenskrig Antony Beevor Biografier Historie Inspirationslister og guides True crime

Julegaver: De bedste bøger til den, der gerne vil dykke ned i historien

Julegaver: De bedste bøger til den, der gerne vil dykke ned i historien

Vi har samlet 11 bud på historiske bøger om alt fra nazispioner, skibsforlis og henlagte mordsager til historier om gale konger og danske legender.

Kender du en, der altid napper den gule ost i Trivial Pursuit og timeglasset i Bezzerwizzer? – Og ved du ikke, hvad du skal forære vedkommende i julegave? Eller er du måske selv en læsehest med hang til historisk faglitteratur, som mangler inspiration til ønskelisten? Så læs med her.


Julegave, Kristine Kloster AndersenKirstine Kloster Andersen – Spurven

En tidlig morgen i september 1940 nåede en gummibåd i land på den skotske kyst. I den sad den danske statsborger og nazi-agent Vera Schalburg sammen med to kolleger. Få timer senere var de blevet taget til fange af de britiske myndigheder.

Læs også Hvem var Spurven? Et falmet avisudklip begyndte jagten på mystiske Vera Schalburg

Historien om Vera Schalburg, der var søster til en af Danmarks mest berygtede nazister, C.F. Schalburg, har altid været omgivet af myter og konspirationer. Blev hun omvendt til engelsk agent under krigen? Fortsatte hun sit arbejde under den kolde krig? Eller levede hun et stille liv som husmor under et nyt navn et sted i verden?

Læs også Spion for både Rusland, England og Tyskland – Læs første kapitel af Spurven her

Spurven fortæller for første gang den sande historie om Vera Schalburgs utrolige livshistorie; om fødslen i zartidens Rusland, flugten til Danmark efter revolutionen – og et tumultarisk ungdoms- og voksenliv i Frankrig, Tyskland og England, der bl.a. indbefattede et job som russisk spion, inden hun blev hvervet af tyskerne som sin bror.

Køb Spurven her eller i din foretrukne boghandel


Julegaver, Bart Van Es

Bart Van Es – Et liv i skjul

Under 2. Verdenskrig skjuler en hollandsk familie den jødiske pige Lien. Efter krigen adopterer de hende, men der bliver stridigheder mellem Lien og hendes adoptivmor, familien splittes og Lien bliver skåret ud af familiens historie.

Læs også Plejefamilien skjulte hende fra nazisterne. 40 år senere brød de al kontakt

Halvtreds år senere opdager Bart Van Es, der er barnebarn af Liens adoptivmor, at der har været et skjult medlem af familien. Han får kontakt med den 83-årige Lien og kan sammenstykke beretningen om hendes liv og sin egen familie.

Bart van Es (f. 1972) er en hollandsk forfatter og professor i engelsk litteratur ved St. Catherines College ved University of Oxford i England. Han har blandt andet skrevet bøger om William Shakespeare og Edmund Spenser. Et liv i skjul fortæller om hans egen komplicerede slægtshistorie under 2. Verdenskrig.

Du kan finde Et liv i skjul som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Beevor, julegaver

Antony Beevor – Arnhem – Slaget om broerne 1944

Den 17. september 1944 hørte generaloberst Kurt Student, grundlæggeren af Nazitysklands faldskærmstropper, et voksende brøl af flymotorer. Han gik ud på sin altan med udsigt over det flade landskab i det sydlige Holland for at se de allieredes Dakotaer og svævefly nærme sig. Og han kiggede misundeligt op på den massive demonstration af faldskærmstroppernes overmagt.

Læs også Fortidens slagmarker. Ar efter slaget om broerne præger endnu Arnhem

Operation Market Garden skulle have afsluttet krigen ved at indtage broerne over Rhinens nedre løb. Det var en dristig plan, der slog fejl. Tabstallene var store, især for hollænderne, der satte alt på spil for at hjælpe. De tyske gengældelsesaktioner var ubarmhjertige og fortsatte, indtil krigen var ovre.

Antony Beevor fortæller her den sande historie om kampene ved Arnhem. Det er en uforglemmelig og gribende beretning, der handler om meget mere end et enkelt dramatisk slag – den undersøger også, hvad krig egentlig handler om.

Køb Arnhem – Slaget om broerne 1944 her, eller i din foretrukne boghandel.


Julegaver, Søren Flott

Søren Flott – Danmarks Titanic

Måske er det fordi skibet hed Norge? Måske handler det bare om, at det er så længe siden? I hvert fald er det et faktum, at historien om den største skibskatastrofe i danmarkshistorien er stort set glemt i dag.

Læs også Den største danske skibskatastrofe har du (højst sandsynligt) aldrig hørt om

Den 28. juni 1904 forliste det danske udvandrerskib S/S Norge vest for Skotland. Knap 800 mennesker steg ombord, kun 160 vendte tilbage på land i live. Katastrofen blev ikke mindre af, at der langt fra var plads i redningsbådene til alle – ganske som på Titanic otte år senere.

Læs også Danmarks Titanic. Læs om heltinden, der holdt redningsbåden flydende og humøret højt

I Danmarks Titanic oplever man, gennem udvalgte besætningsmedlemmer og passagerers historier, de skæbnesvangre og ulyksalige minutter, timer og døgn, der fulgte efter forliset af S/S Norge. Historierne er skabt ud fra øjenvidneberetninger fundet i gamle dagbøger, breve og erindringsskrifter samt officielle referater og protokoller.

Køb Danmarks Titanic her, eller i din foretrukne boghandel.


Julegave, Langkilde

Charlotte Langkilde – Færøerne

Historien om en dramatisk tid, da Færøerne dukkede frem af århundreders isolation og på få år blev forvandlet til en moderne nation.

I midten af øgruppens udvikling stod den danske amtmand Carl Emil Dahlerup, der kom til øerne i 1849 direkte fra Den Grundlovgivende Rigsforsamling. Han mødte et ludfattigt og tyndtbefolket samfund, der var afskåret fra omverdenen og udviklingen, og som var stort set ukendt i Danmark.

Læs også Ny bog om Færøerne af forfatteren, der gav Bagmandspolitiet baghjul

I løbet af de næste ti år lykkedes det ved fælles indsats i det lille samfund og i samarbejde med regeringen at få gennemført de store reformer, der havde ladet vente på sig i årtier. Forandringerne medførte dramatiske konfrontationer, i takt med at gamle magtbaser stod for fald.

Her fortælles historien, som ofte går imod de myter, der er fortalt gennem generationer om det danske herredømme på Færøerne.

Køb Færøerne her eller i din foretrukne boghandel.


Frederikstrand, julegaver

Frederik Strand – Jagten på morderne stopper aldrig

Når nye efterforskningsmetoder tages i brug, eller nye spor dukker op, kan henlagte kriminalsager genåbnes og i mange tilfælde opklares.

Frederik Strand beskriver efterforskningsarbejdet i en række store danske kriminalsager – bl.a. Damhus-mordet, Bombemanden fra Gladsaxe, Amagermanden og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990 – og undersøger, hvorfor og hvordan sagerne blev åbnet på ny. Var det tilfældigheder, en effektiv politiindsats eller nye forbrydelser begået af gerningsmanden?

Læs også Frederik Strand: “En uopklaret sag er jo et nederlag for politiet”

Med sagerne ser vi det moderne politi vokse frem i takt med nye efterforskningsmetoder som fingeraftryksregistrering og dna-analyser.

De genåbnede sager giver os også et alternativt indblik i historien, her møder vi samfundets randeksistenser og får et indblik i tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn.

Køb Jagten på morderne stopper aldrig her, eller i din foretrukne boghandel.


JulegaverThomas Reinertsen Berg – Verdenskort

Hvad er et kort? Hvordan har vi mennesker tegnet verden op gennem historien? Hvad fortæller kortene om os selv?

Læs også Vis mig dit verdenskort, og jeg skal fortælle dig, hvem du er

Verdenskort handler om kortenes utrolige historie. Thomas Reinertsen Berg tager os hele vejen fra stenaldermenneskenes mystiske symboler frem til Google Earth i en fascinerende beretning om videnskab og verdensbilleder, om kunst og teknologi, om magt og ambitioner, om praktiske behov og fjerne drømme om det fremmede.

Undervejs møder vi visionære geografer og heroiske opdagelsesrejsende sammen med korthistoriens ukendte helte.

Køb Verdenskort her, eller i din foretrukne boghandel.


JulegaverSvetlana Aleksijevitj – Bøn for Tjernobyl

Den 26. april 1986 eksploderede reaktor nr. 4 på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine i det daværende Sovjetunionen. Ulykken blev en global katastrofe og i dag, 32 år senere, begynder vi at forstå de menneskelige og miljømæssige konsekvenser af ulykken.

Læs også Hun gav kraft til spæde stemmer – vandt Nobelprisen og måtte flygte fra sit hjemland

Den nobelprisbelønnede forfatter og journalist Svetlana Aleksijevitj rejste i tre år rundt i de mest udsatte områder for at indsamle vidnesbyrd om livet for de mennesker, der var tættest på ulykken. Hvordan lever de i dag? Hvad optager dem? Hvad tænker de om fremtiden? Hvad er deres historie?

I 2015 modtog Svetlana Aleksijevitj Nobelprisen i litteratur. På dansk er bl.a. tidligere udkommet Zinkdrengene og De sidste vidner.

Du kan finde Bøn for Tjernobyl på dit nærmeste bibliotek.


JulegaverNorman Ohler – Den totale rus

Med Den totale rus har Norman Ohler foretaget den første omfattende undersøgelse af sandheden bag brugen af narkotika i Det Tredje Rige. En øjenåbnende bog, der skildrer begivenhederne i Nazityskland og på de europæiske slagmarker i et nyt perspektiv.

Læs også Crystal meth i fyldte chokolader: I Nazityskland var narkotika hverdagskost

Det Tredje Rige var gennemsyret af stoffer: kokain, heroin, morfin og frem for alt metamfetamin. Stofferne blev brugt af alle fra fabriksarbejdere til husmødre og var afgørende for troppernes modstandskraft.

Efterhånden som krigens gang vendte sig mod Tyskland, søgte Hitler og hans følge tilflugt i potentielt dødelige cocktails af stimulanser, administreret af lægen dr. Morell. Det omfattende misbrug svækkede den tyske ledelses evne til at træffe afgørende beslutninger.

Køb Den totale rus her eller i din foretrukne boghandel.


JulegaverAnders Olling og Hans Erik Havsteen – Kongerækken

Det siges, at Danmark er Europas ældste monarki. Alligevel er det de færreste danskere, der kender de farverige historier om de danske regenter.

Læs også Er du klog på kongerækken? Tag den store konge-quiz

Kan du for eksempel svare på følgende spørgsmål? Hvorfor blev Valdemar Sejrs anden kone omtalt som “den beske blomme”? I hvilket land faldt Dannebrog, ifølge sagnet, ned fra himlen i 1219? Hvorfor nægtede den franske kong Philip at have noget at gøre med Valdemars søster Ingeborg, efter de to var blevet smedet sammen?

Læs også Danmark var solgt til tyskerne. Kongerækken gemmer på vilde historier

Alt det og meget mere får du svar på i denne udgave af Lindhardt og Ringhofs historiske kortbogsserie. Kongerækken er danmarkshistorie fortalt gennem de danske regenter. På under 100 sider får du spændende og ikke mindst morsom viden om de danske kongers gøren og laden.

Køb Kongerækken som e-bog her eller find den på dit lokale bibliotek.


Julegaver

Anne-Sofie Storm Wesche og Brian Dan – Danske Legender

Danske legender introducerer en række af de mest kende danske kvinder og mænd og deres betydning for danmarkshistorien. Foreløbigt er udkommet biografier om Tove Ditlevsen, Kaj Munk og Niels Bohr.

Læs også Mød store danske personligheder i ny serie portrætbøger

I et medrivende sprog bliver vi taget med til Tove Ditlevsens skrivepult, hvor hun ærligt og modigt forfatter om den moderne kvindes rolle i samfundet. Vi bliver vidne til Kaj Munks dystre skæbne, efter hans år som en ledende figur i modstanden mod besættelsesmagten i Danmark. Og vi kommer med i Niels Bohrs laboratorium, hvor han blandt andet spillede en afgørende rolle i udviklingen af atombomben.

Læs også De kloge, de små og de smukke

I en tid, hvor vi har mindre og mindre tid til fordybelse og læsning, er Danske legender klassisk dannelse i komprimeret form. Det er en serie til folk, der vil have stoffet kogt ned, så det kan læses eller lyttes på få timer.

Køb Danske legender her eller i din foretrukne boghandel.