Krimi Populære krimier Stefan Ahnhem Svenske krimier Svenske krimiforfattere

Når en krimi pludselig bliver virkelighed

Stefan Ahnhem

Den svenske krimiforfatter Stefan Ahnhem har fået sit internationale gennembrud med serien om Fabian Risk. Hvis læserne har undret sig over, at Danmark fylder forholdsvist meget i serien, er en stor del af forklaringen, at han nu bor i København.

”Ja – Danmark kommer helt sikkert til at fylde endnu mere i de kommende bøger”, griner Stefan Ahnhem en formiddag i februar, hvor han netop har afsluttet første gennemskrivning af den kommende bog.

Manuskriptet har arbejdstitlen X måder at dø og er en fortsættelse til Motiv X og Stefan kan afsløre, at det er hele sidste del af bogen, som kommer til at foregå i det dronningerige, som nu udgør hans daglige hjemmebane. Han er gift med danske Mi Ahnhem Thomsen, som også har oversat de tre seneste bøger til dansk. I sommeren 2017 flyttede Stefan fra Stockholm til København, og han og hans familie er nu at finde i det vesterbroske nærmiljø.

København er en mere festlig og kulturelt sprudlende by

”Min oplevelse er, at det tager et års tid, at falde helt til i et nyt land og en ny by, men jeg er blevet utrolig glad for at bo i Danmark,” siger eksil-svenskeren på det sprog, som med årene er blevet slebet til et næsten flydende dansk med en svensk accent og ikke omvendt.

Når en krimi pludselig bliver virkelighed

”København er en langt mere festlig og kulturelt sprudlende by end Stockholm”, siger forfatteren, som er meget glad for musik og elsker at gå til koncerter. ”De fleste store bands har København som det nordligste punkt på deres turneplan, inden de drager videre til Hamborg, Berlin og længere ned i Europa. Stockholm ligger alt for nordligt til at være andet end et punkt man springer over på det musikalske landkort”, fortæller Stefan, der som ganske ung flyttede fra barndomsbyen Helsingborg til den svenske hovedstad og dengang lovede sig selv, at han i al fremtid kun ville flytte sydpå. Aldrig længere mod nord. Et løfte, der foreløbig har bragt ham til København, hvor det eneste han savner i dagligdagen, er svenskernes store udvalg i butikkerne.

”I et dansk supermarked er der typisk 2-3 pølser at vælge imellem, mens der i ICA er mindst 15 forskellige på hylderne. Hvis jeg en dag bliver træt af at skrive krimier, så vil jeg åbne en god lokal delikatesseforretning fyldt med lækkerier”, smiler forfatteren, der også nyder, at det i Danmark er muligt at købe en flaske vin en søndag aften efter klokken 21: ”I Sverige er det helt lukket land uden for Systembolagets åbningstider.”

Når virkeligheden imiterer fantasien

Inspirationen til sine krimier får Stefan Ahnhem ofte fra sin egen fantasi, og han elsker at udtænke mord, gåder og handlinger. Når han så kommer i gang med at skrive, researcher han selvfølgelig, men ideerne til hvem morderen er, og hvordan det bliver begået kommer ikke så meget fra den omgivende virkelighed og dens avisartikler.

”Det er ren fantasi, men det hænder jo, at man med sin fantasi rammer noget, der rent faktisk kommer til at ske i virkeligheden. I Den niende grav skrev jeg om organtyveri. Kort tid efter, min bog var udkommet, blev det afsløret, at organer bliver solgt i Kina, hvor man som det eneste sted i verden kan få en hjerte- eller lungetransplantation på mindre end en uge. Kineserne hævdede, at de eftertragtede organer stammede fra henrettede fanger, men når eksperter sammenligner antallet af dødsdømte med antallet af organtransplantationer, er der ingen overensstemmelse mellem tallene. Så hvor kommer de mange organer fra?

LÆS OGSÅ:
Stefan Ahnhem: Alt kan ske i mine bøger – måske dør hovedpersonen …


I Atten grader minus beskrev jeg en grufuld form for happy slapping, hvor gerningsmænd iført smiley-masker slog og sparkede hjemløse ihjel, samtidig med at de optog det på deres mobiltelefoner. Bogen var endnu ikke sendt i trykken, da det pludselig var lige præcist hvad der skete i Malmø. I Atten grader minus skrev jeg også om en speciel form for identitetstyveri, som faldt nogle for brystet som alt for usandsynlig, men et par år senere rullede Se & Hør-skandalen i Danmark, og mine danske venner drillede mig med, at bogen nok havde leveret inspirationen til den forbrydelse.

Jeg tror bestemt ikke, jeg er profetisk, men jeg tror på, at selv om en ide kan synes langt ude, så er det faktum, at jeg kan udtænke den også ensbetydende med, at den kan finde sted i virkeligheden – og det er jo egentligt en skræmmende tanke”, siger Stefan Ahnhem.


STEFAN AHNHEM (f. 1966)
I mere end 20 år har han skrevet film- og tv-manuskripter. B.la. til Wallander og Irene Huss. Debuterede i 2014 med Offer uden ansigt som er første bind i serien om den svenske politimand Fabian Risk. Har siden udgivet Den niende grav, Atten grader minus og Motiv X. Er brudt stort igennem internationalt og hans bøger er nu solgt til udgivelse i 30 lande verden over og har rundet 1 mio. solgte eksemplarer. Bøgerne er har vundet et hav af priser, og Nordisk Film arbejder på højtryk med at omsætte serien til tv.Offer uden ansigt af Stefan Ahnhem

Offer uden ansigt

Offer uden ansigt er historien om, hvordan det at blive ignoreret og overset, hvordan følelsen af ikke at høre til noget sted i verden, kan skade et menneske så alvorligt og ødelæggende, at man ophører med at være menneske.

”Velskrevet, rap og spændende debutkrimi”
WEEKENDAVISEN

”Ahnhems debutkrimi er både voldsom og effektiv”
POLITIKEN

Køb Offer uden ansigt online her eller hos din nærmeste boghandler.Når en krimi pludselig bliver virkelighed

Den niende grav

Fabian og Dunja krydser hinandens spor i et vinterkoldt Skandinavien og trækkes dybere og dybere ind i en konspiration, der viser sig at være langt værre, end de nogensinde havde forestillet sig.

”Det er bestialsk og nervepirrende”
POLITIKEN

”Masser af spænding og action”
EKSTRA BLADET

Køb Den niende grav som paperback her eller hos din nærmeste boghandler.Atten grader minus af Stefan Ahnhem

Atten grader minus

Hvor meget af et menneskes liv kan man stjæle? En bil kører ud over kajkanten i Helsingborgs havn efter en heftig biljagt. Alt peger på, at der er tale om en ulykke, men da føreren obduceres, viser det sig, at han har været død i to måneder. Og har været frosset ned.

”Anbefales til alle krimielskere”
LITTERATURSIDEN

”Emmer af uhygge og nervepirrende mystik”
ALT FOR DAMERNE

Køb Atten grader minus online på fx Saxo.com eller hos din nærmeste boghandler.Når en krimi pludselig bliver virkelighed

Motiv X

Fabian Risks datter ligger i koma efter et skuddrama, og han er travlt optaget af at bringe sin familie på fode igen. Men da en ung syrisk dreng bliver brutalt myrdet, kastes han ud i en kamp mod tiden og en presset jagt på gerningsmændene.

”Handlingens skarpe sving overrasker konstant”
EKSTRA BLADET

”Fængslende og medrivende. Man er underholdt fra side ét” BOGFIDUSEN

Køb Motiv X online på fx Saxo.com eller i din foretrukne boghandel.


X måder at dø på

Når en krimi pludselig bliver virkelighed

X måder at dø på er femte bog i krimiserien og begynder, hvor forgængeren Motiv X slutter, og vi følger forsat Fabian Risk og hans politikolleger i Helsingborg.

En gummibåd lægger til i Raa havn en sen sommeraften. I båden sidder en mand, med en svært spænd fast til ryggen. Det er ikke et tilfælde, at han er landet i Raa. Med sig bringer han et budskab om død. Et menneske skal dø, men ingen ved hvem. Det er terningemanden der afgør livets skæbne.

Du kan forudbestille X måder at dø på, på f.eks. Saxo.com eller hos din boghandler.

X måder at dø på udkommer d. 24. februar 2020