Biografier

Vid, bid og visdom. 7 skarpe citater fra Uffe Ellemann-Jensen

uffe ellemann-jensen, vid bid og visdom, uffe elleman citater

Jan Hedegaards citatbog om Uffe Ellemann-Jensen, Vid, bid og visdom, lader os huske en af de største personer i dansk politik.

I 2022 tog Danmark afsked med Uffe Ellemann-Jensen.

Mens han levede, var han en politisk stridsmand, da han døde, var det en statsmand, vi sagde farvel til. Ude i verden var han som udenrigsminister nationens højt agtede diplomat, og i den hjemlige politiske debat var han veloplagt udiplomatisk.

LÆS OGSÅ: Uffe Ellemann-Jensen: Om politik og privatliv

I en ny bog har journalist Jan Hedegaard samlet mere end 450 citater, der med vid, bid og en god portion humor, lader os huske Uffe Ellemann-Jensen som en af de største personer i dansk politik.

”Det var en stor fornøjelse at samle bogen, for jeg kan godt lide Uffe Ellemann-Jensen. Og jeg er sikker på, at mange vil blive overraskede, når de læser bogen. Det blev jeg selv under vejs, for han viste sig at være meget lidt forudsigelig,” siger Jan Hedegaard:

”Det gjorde ham af og til upopulær i sit eget parti, når han for eksempel insisterede på en ordentlig tone i holdningen til udlændinge. Som når han siger:

”Jeg forstår godt den familiefar i Somalia, der desperat søger at finde et andet sted i verden, hvor familien kan få en fremtid. (…) Hvis jeg var født der, ville jeg gøre hvad som helst for at komme væk”. Og så var Uffe Ellemann-Jensen profetisk præcis i forhold til eksempelvis Putins aggressivitet, længe før resten af Vesten ændrede holdning til Rusland,” tilføjer han.

Slagfærdig af natur

Jan Hedegaard har i 2015 udgivet en anmelderrost bestseller med Churchills citater, og han var nervøs for, om der nu var nok stærke citater af Uffe Ellemann-Jensen til en hel bog.

”Men det stod hurtigt klart, at det ikke var noget problem. Der var rigeligt af sjove, skarpe og tankevækkende citater til, at vi kunne samle en flot bog og tilmed redigere noget ud. Uffe Ellemann-Jensen var slagfærdig af natur, og jeg tror ikke, at han brændte inde med noget.

Han bed fra sig, og man kunne slå sig på ham. Men der var også højt til loftet, og de gennemgående værdier i alt, han sagde, er frihed, ansvar og en stor humanisme. Det var en oplevelse at få læst og genlæst alle hans egne bøger, for de tegner et samlet billede af ham som menneske, og det håber jeg også afspejles i dette udvalg af citater,” siger Jan Hedegaard.

LÆS OGSÅ: Nekrolog. Uffe Ellemann-Jensen: ”Jeg har skippers klokke ringende i hovedet som en påmindelse om, at der er bedre tider forude”


7 citater fra Uffe Ellemann-Jensen

Om en bred regering hen over midten:

”En koalitionsregering er et ægteskab, hvor hvedebrødsdagene tilbringes i hvert sit soveværelse.” (1992)

Om velfærd:

”Vi ved, at fra nu af og de næste 20-30 år vil der være forholdsvis færre i den erhvervsaktive alder. De skal altså bære meget større byrder end hidtil. Kan de det? Og vil de det? Jeg taler meget høfligt til mine børn og børnebørn og kan kun råde andre i min alder til at gøre det samme. For det er dem, der skal betale regningen.” (2010)

Om Rusland:

”Jeg bliver ofte kaldt ‘en gammel koldkriger’, når jeg argumenterer for, at vi skal sætte hælene i over for, hvad jeg opfatter som russisk aggression. Det er jeg også. Men det tager jeg som en hæderstitel.” (2017)

Om De Radikale:

”De Radikale har jo lidt af det dér masochistiske over sig, som alle bedrevidende mennesker har. Derfor skal man tale lidt hårdt til dem en gang imellem, for ellers tror de ikke, at man er oprigtig.” (1995)

Om Europa:

”Det bliver en brutal opvågnen for især europæerne, at magten (i verden) er ved at skifte – og at det nødvendigvis må få konsekvenser.” (2010)

Om forsvaret:

”Værnepligten er udhulet til en parodi. Der eksisterer ikke længere et mobiliseringsberedskab. Min gamle våbenart, feltartilleriet, er nedlagt, og kanonerne er foræret bort. Vores flåde er indrettet til at operere fjernt fra hjemlige farvande. Ubådene er sparet væk, selv om de var meget vigtige for indsatsen i Østersøen etc. Værst af alt er, at forståelsen for forsvarets betydning er meget lav i befolkningen. Det er den også i Folketinget, hvor kun ganske få medlemmer har prøvet at være soldater.” (2017)

Om verden i dag:

”Jeg har svært ved at holde det ud. Det gør ondt. Simpelthen ondt. Jeg blev født, mens der var krig i Europa, og nu er der også krig, når jeg dør.” (2022)


Vid, bid og visdom

Vid, bid og visdom. 7 skarpe citater fra Uffe Ellemann-Jensen

I 2022 tog Danmark afsked med Uffe Ellemann-Jensen. Mens han levede, var han en politisk stridsmand, da han døde, var det en statsmand, vi sagde farvel til.

Ude i verden var han som udenrigsminister nationens højt agtede diplomat, og i den hjemlige politiske debat kunne han være veloplagt udiplomatisk.

Journalist Jan Hedegaard har samlet mere end 450 citater, der med vid, bid og en god portion humor, lader os huske Uffe Ellemann-Jensensom en af de største personer i dansk politik.

Du kan låne Vid, bid og visdom på biblioteket.