Fiktion Aktuelt Eventyr H.C. Andersen Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022

Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022

Prisen, der tidligere er gået til Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Salman Rushdie, Haruki Murakami og senest A.S. Byatt, går igen til en nordisk forfatter.


Karl Ove Knausgård får prisen “for sin intense fornyelse af feltet mellem roman og selvbiografi, et område som også H. C. Andersen i stor stil udforskede, og for i lighed med H. C. Andersen at placere Skandinavien på det litterære verdenskort”, som priskomitéen skriver i deres motivation.

LÆS OGSÅ: Derfor skriver Knausgård – selvom han nogen gange ikke vil

Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022
Foto: André Løyning

Hans danske redaktør Susanne Bent Andersen er naturligvis begejstret for nyheden: “Det er fantastisk dejligt, at Karl Ove Knausgård får endnu en stor, fornem pris, der føjer sig til rækken af priser, som hans forfatterskab er blevet tildelt gennem årene. Det glæder os også, at han igen kommer til Danmark, hvor han har fået opbygget et stort og trofast publikum”.      

H.C. Andersen Prisen bliver overrakt ved en ceremoni i Odense den 30. oktober 2022. Foruden æren modtager Karl Ove Knausgård 500.000 kroner. 

Forlaget Lindhardt og Ringhof har siden debuten Ude af verden (2005) udgivet alt, Knausgård har skrevet siden da, senest romanen Ulvene fra evighedens skov i maj 2022.

LÆS OGSÅ: Karl Ove Knausgård: Hvordan i alverden kan jeg nøjes med 5 bøger til at fortælle den her historie?
Se de nyeste bøger fra Karl Ove Knausgård

Ulvene fra evighedens skov

Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022

Ulvene fra evighedens skov er en ny stor roman fra Karl Ove Knausgård om livet, døden og det, vi ikke forstår. Romanen er en selvstændig efterfølger til Morgenstjernen.

Året er 1986 i Sørlandet i Norge. Syvert Løyning, en ung mand på 19 år, vender hjem til sin barndomsby efter at have aftjent værnepligt. En nat drømmer han om sin afdøde far. Det er som om, han vil ham noget, og Syvert åbner de kasser med faderens ting, som står i garagen og finder en stak breve skrevet på russisk.

Romanens anden del foregår i nutidens Rusland. Her følger vi Alevtina, der er biolog og underviser på universitetet i Moskva og alenemor til drengen Seva. Hun har altid søgt at forstå et af de største mysterier: Hvordan der er opstået liv i verden.

En dag får hun et brev fra sin norske halvbroder.

Du kan købe Ulvene i evighedens skov i din lokale boghandel eller hos Bog & Idé.


Morgenstjernen

Morgenstjernen, Karl Ove Knausgård

Morgenstjernen er en roman om livet og døden og alt det, vi ikke forstår. Den er Karl Ove Knausgårds første roman siden det store autofiktive projekt Min Kamp i 2013.

LÆS OGSÅ: Manden der heller vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård

Romanen følger ni mennesker henover to dage efter en kæmpe stjerne har vist sig en sensommeraften i august. Stjernen giver anledning til meget debat og alle har forskellige opfattelser af hvad de oplever og forskellige meninger om stjernens kraft.

Livet ender dog med at gå videre, men alt er ikke helt som før, da usædvanlige hændelser begynder at indtræffe.

Du kan købe Morgenstjernen online, fx på Gucca.com, eller i din nærmeste boghandel.


Skoven og floden

Karl Ove Knausgård modtager H.C. Andersen Litteraturprisen 2022

Karl Ove Knausgård har skrevet en samtalebog baseret på adskillige møder mellem ham og den anerkendte tyske kunstner Anselm Kiefer.

De tro prominente skikkelser, indenfor kunst og litteratur, går i dybden med deres fælles passion for kunsten, hvis præmis og formål de begge udfordrer og udforsker i deres arbejde.

Karl Ove Knausgård har mødt Anselm Kiefer rundt om i hele verden og fulgt hans arbejde i hans atelier. Bogen er derfor samtidig et unikt indblik i Kiefers ekspressive, følelsesladede og beskrivende værker, hvor de øde landskaber er med til at fortælle vores historie.

Du kan købe Skoven og floden online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Find alle Karl Ove Knausgårds udgivelser her eller i din lokale boghandel.
Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.