Fagbøger Biografier

Derfor skriver Karl Ove Knausgård – selvom han nogle gange ikke vil

Knausgaard

Da norske Karl Ove Knausgård afsluttede sit monumentale autofiktive værk Min kamp 1-6, erklærede han samtidig, at han nu ikke længere var forfatter. Men det var fiktion. Siden da har han skrevet adskillige bøger. Han er forfatter, og han skriver. Men hvorfor?Karl Ove Knausgårds nye bog Hvorfor skriver jeg? er et 70 siders personligt essay om kreativ skrivning, hvor han undersøger sin egen metode og dissekerer sine motiver for at skrive. Samtidig blotter han sin sårbarhed og angsten for, at alt han nedfælder, er uvedkommende for resten af verden.

“Spørgsmålet om hvorfor jeg skriver forekommer mig simpelt, men simpeltheden er et bedrag, for nu har jeg i tre dage siddet her ved mit skrivebord i Sydsverige uden at komme nogen vegne med det.”

Citat fra bogen.

Knausgård var 18 år, da han første gang tænkte, at han skulle være forfatter.

Læs ogsåManden der hellere vil skrive end være lykkelig. Kom tæt på Karl Ove Knausgård.

Men der gik mange år med trængsler og nederlagsfølelser, inden han fandt sin karakteristiske måde at skrive på. En måde han har genopfundet adskillige gange gennem sit forfatterskab blandt andet ved at bryde nogle rammer for sin skrivning – og sætte andre op.

Ordene skal komme af sig selv

I Hvorfor skriver jeg? fortæller Knausgård, hvordan det at skrive for ham handler om at stå åben overfor verden med et uvidende og forsvarsløst blik.

“Jeg er nødt til at komme uforvarende til det, eller det må komme uforvarende til mig.”

– Citat fra bogen.

Bedst som Knausgård sidder foran et blankt stykke papir i Sydsverige og savner inspiration og ord, dukker sansninger og tanker op, som han tager imod og skaber litteratur ud fra.

Karl Ove Knausgård (f. 1968) debuterede som forfatter i 1998. Hans værker er oversat til mere end 30 sprog, og han har modtaget en lang række litterære priser.

Det er for Knausgård først muligt at skrive godt, når han overgiver sig til det uforvarende og intuitive og opgiver at følge konventionerne for, hvordan omverdenen synes, man skaber god litteratur.

Læs ogsåMorten Pape: Knausgård gav mig et forfatterskab

I bogen kredser han om de nære forbindelser, der er mellem at læse og at skrive og om meningen med kunst.

“Litteraturen var et sted, hvor jeg gemte mig, og samtidig et sted, hvor jeg blev synlig. Et sted udenfor, hvor det indenfor bliver synligt, sådan er litteraturen stadig for mig. Litteraturen og kunsten er sammen med religionen, de eneste steder jeg kender, der kan etablere et sådant udenfor.”

– Uddrag fra bogen.


Hvorfor skriver jeg? kan købes her eller i din foretrukne boghandel.