Fagbøger Mad og drikke

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy

Moro Easy

Med Moro Easy kan du hurtigt og let trylle retter frem, der smager godt, er smukke at se på og vækker rejseminder.


Sidder du og sukker efter sol, varme og noget mere eksotisk på din tallerken end frikadeller, så er der hjælp at hente til alle, der har akut brug for inspiration i køkkenet.

Fra restaurant til hverdagsmad

Med Moro Easy kan du let få smagen fra eksotiske himmelstrøg ind i både hverdags- og gæstemaden. Simpel, smagfuld og stemningsfuld mad, inspireret af rejser i Sydspanien og Nordafrika, er opskriften på ægteparret Samantha og Samuel Clarks succes.

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy
Butternutsquashens sødme får modspil fra sherryvineddike, stødt kanel, hvidløg, rosmarin og finthakket rød chili i denne ret fra Moro Easy.
Foto: Susan Bell

Samantha og Samuel, også bare kaldet Sam & Sam, står bag restauranten Moro, som ligger i Exmouth Market og siden 1997 har været en del af Londons pulserende og internationalt inspirerede madscene. Begge er oplært i den legendariske River Café.

LÆS OGSÅ: 3 tricks til at ‘ottolenghificere’ din mad

Det gode ved opskrifterne i Moro Easy er, at de er simple og særligt egnede til, at alle os, der ikke er udlærte kokke, kan trylle noget frem på tallerkenen på forholdsvis kort tid, som kan både dufte, smage og se ud af noget.

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy
Ægteparret Samantha og Samuel Clark har begge en stor kærlighed til at rejse, og de har fundet inspiration til London-restauranten Moro på deres rejser. Foto: Susan Bell

“For at gøre Moro tilgængelig hjemme i folks køkkener måtte vi lave om på de opskrifter, vi brugte i restauranten og bruge færre ingredienser og mere ukomplicerede tilberedninger.” (Sam & Sam Clark, Moro Easy).

Anbefalet af Nigella Lawson

Som med River Café-køkkenet er der stor respekt om Moro-restauranten og Clark-ægteparret i England, hvor den populære kok Nigella Lawson anbefaler Moro Easy-kogebogen og siger:

“Det er svært at overvurdere den varige og opløftende indflydelse Sam og Sam Clark har haft på den måde, vi spiser.” (Nigella Lawson, nigella.com)

Nigella beskriver i omtalen af kogebogen, hvordan restauranten Moro tilbage i 1997 havde en menu, der så helt anderledes ud end den fashionable ‘Cal-Ital’-mad (inspireret af det californiske og italienske køkken), man typisk fik på restauranterne i London.

På Moro var der vagtler bagt i fladbrød med pistaciesauce og kulgrillet havaborre med juvelris, kikærtesalat og tahin på menuen. Og det var på parrets nyere restaurant Morito, at Nigella oplevede den berusende glæde ved chokolademousse med olivenolie.

“Jeg takker gladeligt for, at de stadig laver deres smukke mad, der gør en glad, og jeg elsker, at de fejrer Moros 25-års fødselsdag ved at give OS en gave i form af denne dejlige bog.” (Nigella Lawson, nigella.com)

Se hele Nigella Lawsons omtale her.

En kulinarisk tradition med rødder i Nordafrika

Samantha og Samuel Clark har rejst med campingvogn gennem Spanien, Marokko og Sahara-ørkenen på jagt efter den særlige ‘moro’-smag, der har inspireret til restauranten Moro. Siden har de også åbnet tapasrestauranten Morito.

“Moro” beskriver en kulinarisk tradition, der kom med de muslimske maureres erobring af Spanien i år 711, hvor de bragte smagene fra Nordafrika til det sydspanske køkken.

Ingredienser som frisk mynte, pistacienødder, pinjekerner, orangeblomstvand, olivenolie og kardemomme får hurtigt maden til at smage af fjerne himmelstrøg og er flittigt brugt i Sam & Sam Clarks Moro-køkken. Det er ingredienser, der er til at skaffe, og retterne i kogebogen er baseret på få ingredienser, så selv den lækre gæstemad ikke behøver koste en bondegård.

Opskrifterne i Moro Easy kombinerer de intense smagsoplevelser og den ukomplicerede tilgang til madlavning fra landene, der har inspireret dem.

Der er eksempelvis opskrifter på stegte auberginer med granatæble og pistacie, stegt havtaske med citron og koriander og kylling med labneh, der har fået et pift med syltet citronskal.

Opskrifterne i kogebogen har ‘Moro-DNA’, men det er en mere simpel version af den mad, Samantha og Samuel Clark serverer på deres restauranter, og derfor har kogebogen fået titlen Moro Easy, fordi retterne er lette at lave.

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy
En ret fra Moro Easy, hvor gulerødder er teamet op med labneh (lavet af flødeost og græsk yoghurt), kommen, pistacienødder, orangeblomstvand og finthakket mynte. Foto: Susan Bell.

LÆS OGSÅ: 12 gode og inspirerende kogebøger

Et hus ved foden af Sierra Norte-bjergene

De fleste af billederne i den smukke og stemningsfulde kogebog er taget i Spanien, hvor forfatterne har et hus, der ligger mellem Sevilla og Cordoba ved foden af Sierra Norte-bjergene.

Det er 10 år siden, parret købte huset, der nærmest var en ruin, og hvor murene og taget var ved at styrte sammen. Huset var faktisk så faldefærdigt, at bystyret truede med at tage det tilbage!

Efter flere års renovering, og en ufrivillig corona-pause, blev huset endelig klar, og ægteparret kunne skabe opskrifterne og de stemningsfulde fotos til kogebogen Moro Easy i huset, hvor de også kunne fejre restaurant Moros 25-års fødselsdag.

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy
Vi gætter på, at du får lyst til at flytte ind i Sam & Sam Clarks stemningsfulde hus ved foden af Sierra Norte-bjergene, når du bladrer Moro Easy igennem. Foto: Susan Bell.

Moro Easy

Få smagen af Sydspanien og Nordafrika på din tallerken med Moro Easy

Sam og Sam Clark bringer smage fra det sydlige Spanien og Nordafrika ind i hverdagskøkkenet med kogebogen Moro Easy. Kendt for deres udforskende, smagscentrerede madlavning, som kun kræver få ingredienser, har de sammensat mere end 100 lækre og simple opskrifter, der er klar på minutter, og ideelle til både hverdag og fest.

Moro beskriver en kulinarisk tradition, der oprinder i de muslimske maureres erobring af Spanien i år 711, hvor de dermed bragte smagene fra Nordafrika til det sydspanske køkken. I opskrifterne kombineres intense smage og en ukompliceret tilgang til madlavning. Opskrifterne inkluderer blandt andet stegte auberginer med granatæble og pistacie, stegt havtaske med citron og koriander, og kylling med syltet citronlabneh.

Du kan købe MORO online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.