kogebøger Mad og drikke

Sådan laver du perfekte ris hver gang  – her er 5 ting du skal huske

Spis ris til

Spis ris til er Nina Minhs kogebog fyldt med lækre vietnamesiske retter. Læs mere om den nye kogebog her og få 5 tips til at lave perfekte ris hver gang.


Spis ris til er Nina Minhs kogebog. Nina Minh står bag maduniverset ‘Der hvor jeg kommer fra’, som både kan findes på blandt andet TikTok og Instagram. Her har hun i flere år delt sine families opskrifter for både at bevare sine forældres madkultur og give den videre til andre. Nu har hun samlet nogle af de bedste vietnamesiske opskrifter i Spis ris til. Kogebogen indeholder smagfulde retter, der serveres med en skål ris. I Spis ris til finder du blandt andet opskrifter som dumplings, fritterede auberginer og agurkesalat.

Ris er en vigtig ingrediens i det Vietnamesiske køkken. I kogebogen findes et citat, der virkelig understreger, hvor vigtig ris er i den vietnamesiske kultur: “Hvis du ikke spiser ris, skal du trække vejret. Hvis du ikke trækker vejret, skal du spise ris.”.

Men hvor meget ved du egentlig om ris? Ved du, om der skal salt i vandet eller ej, eller hvilken ristype der er den bedste base til vietnamesisk mad? Det kan du læse meget mere om her, hvor vi har samlet nogle gode råd til dig fra Spis ris til.

LÆS OGSÅ: Nina Minhs nye kogebog Spis ris til er fyldt med lækre og farverige vietnamesiske hverdagsretter. Få en opskrift på ingefær-kylling her




Køb ris af kvalitet

Nina Minh anbefaler, at man køber ris af god kvalitet. Man kan finde ris af god kvalitet i supermarkedet, men Nina selv handler ris i en asiatisk butik. Hvis man køber ris af dårlig kvalitet, kan man godt risikere, at ens ris bliver hårde og tørre under kogningen.


Husk at skylle risene

Det er vigtigt, at man skyller sine ris. Man skal nemlig fjerne den overskydende stivelse, og så fjerner det også urenheder. Man skal hælde vand ned til risene i gryden, og derefter skal man massere risene mellem sine hænder. Derefter hældes vandet fra og denne proces gentages 3-4 gange.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man lader risene stå i blød i koldt vand i nogle timer i køleskabet. Hvis man har travlt, kan man også hælde kogene vand over risene og lade dem stå i 15-30 minutter. Dette gøres for at sænke indholdet af uorganisk arsen.


Ingen salt i vandet

I det vietnamesiske køkken tilsætter man ikke salt i vandet, når man koger ris. Det kan måske lyde forkert i dine ører, hvis du er vant til at komme salt i vandet, når du koger ris. Det gør man eksempelvis også med kartofler og pasta. Men hvis man laver ris i det vietnamesiske køkken, så skal du altså ikke salte vandet.

Ris er til stede for at balancere måltidet og suge smag fra de øvrige retter. Retterne som ris serveres til har ofte virkelig meget smag, og derfor skal risene suge smag fra dem. Hvis man gerne vil have den lidt salte smag, så kan man eksempelvis hælde lidt sojasovs over risene.

LÆS OGSÅ: Nina Minh om at føle sig både dansk og vietnamesisk: Jeg er en pærevælling af det hele


Den helt rigtige mængde vand

Det er helt centralt, når du laver ris, at du giver dem den rigtige mængde vand. Hvis man putter for meget vand i, så kan du ende med, at dine ris bliver smattede. Hvis du derimod har for lidt vand, så kan du få nogle tørre ris. Du kan også ende med hårde ris, hvis du ikke koger dem nok. Nina anbefaler, at man generelt prøver sig frem med mængden af vand, når man skal teste nye rismærker af.

Hvis du har brug for en fingerregel for, hvor meget vand der skal i, så har Spis ris til en god pegefingerregel. Der skal være så meget vand over risene, at det svarer til det yderste led af ens pegefinger.


Jasminris er virkelig gode

Det er måske ikke alle i Danmark, der går meget op i at skelne mellem de forskellige typer ris. I dag er der kommet et virkelig godt udvalg af ris i supermarkeder, og man kan finde mange forskellige typer ris i de fleste supermarkeder.

I det vietnamesiske køkken spiser man primært jasminris. Risene her er lange, luftige og let klistrerede. De er derfor virkelig gode, hvis man skal spise med spisepinde. De har derudover også en neutral smag og er derfor en god base til de smagfulde retter, man spiser sammen med ris.




Nina Minh: Spis ris til

Spis ris til,

Spis ris til indeholder klassisk vietnamesisk hverdagsmad – family style. 

På vietnamesisk har man et udtryk, der hedder ”cơm gia đình”. Direkte oversat betyder det ris for hele familien, og udtrykket bliver brugt om mad, som familien samles om til hverdag. Et bord med små farverige og smagfulde retter, serveret med en skål ris. Det er præcis det, som Spis ris til indeholder.

Nina Minh står bag maduniverset ‘Der hvor jeg kommer fra’, og hun har i mange år samlet sin families opskrifter. Det gør hun både for at bevare den madkultur, hendes forældre tog med sig, da de kom til Danmark som bådflygtninge i 1980, og for at give den videre. For ifølge Nina er det vietnamesiske køkken ikke alene blandt verdens bedste, det er faktisk også et af de nemmeste. I bogen finder du mange skønner retter, som klassiske forårsruller, familiens signaturret karamelliseret nakkekoteletter med agurkesalat, friterede auberginer og morens chilisauce med citrongræs.

Du kan købe Spis ris til online eller i din nærmeste boghandel fra 2. maj.