kogebøger Mad og drikke

Nina Minhs nye kogebog Spis ris til er fyldt med lækre og farverige vietnamesiske hverdagsretter. Få en opskrift på ingefær-kylling her

Spis ris til

Nina Minh, der står bag maduniverset Der hvor jeg kommer fra, hylder sit vietnamesiske ophav i den nye kogebog Spis ris til, med både klassiske opskrifter og sin egen families signaturretter. Her kan du få opskriften på hendes mors lækre ingefær-kylling.


Nina Minh er aktuel med den nye kogebog Spis ris til, der fusionerer hendes danske og vietnamesiske side, og indeholder både stemningsfyldte rejsefotos og og nemme vietnamesiske retter. Nina Mihns forældre kom til Danmark som bådflygtninge fra Vietnam i 1980, og bogen er både en kærlighedserklæring til det vietnamesiske køkken og en samling af familiens opskrifter, så de bevares og deles.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du perfekte ris hver gang  – her er 5 ting du skal huske

I den vietnamesiske kultur er ris meget vigtigt, og man spørger ikke “har du spist”, men man spørger stedet “har du spist ris”, heraf titlen på kogebogen. I kogebogen får du, udover masser af lækre opskrifter på forårsruller, dumplings, ingefær-kylling og spicy spinatsalat med mere, også en guide til hvordan du håndterer ris på bedste vis.

På vietnamesisk har man et udtryk, der hedder ”cơm gia đình”, og direkte betyder ris for hele familien. Udtrykket bliver brugt om mad, som familien samles om i hverdagen. Et bord med små farverige og smagfulde retter, serveret med en skål ris. Det er præcis det, som Spis ris til indeholder.

LÆS OGSÅ: Nina Minh om at føle sig både dansk og vietnamesisk: Jeg er en pærevælling af det hele

Den lækre ingefær-kylling, du allerede kan gå i gang med nu, er en karamelliseret kyllingeret, der er fyldt med smag og varme. Retten er for Nina Minh en type comfort food, der altid sætter gang i appetitten. Det er en ret som skal simre under låg, så kyllingen bliver virkelig mør, og retten får en masse smag.

Nina Minh står bag maduniverset Der hvor jeg kommer fra, der sætter fokus på vietnamesisk mad, kultur og rejseguides. I Spis ris til får du ikke bare lækre opskrifter og guides, men også stemningsfyldte rejsefotos. Ifølge Nina Minh er vietnamesiske mad nemlig ikke bare verdens lækreste, men også et af de nemmeste. Derfor får du masser af lækre vietnamesiske opskrifter i ‘family style’, der nemt og hurtigt kan laves i hverdagen. Kom godt i gang med opskriften på ingefær-kylling her.




Min mors ingefær-kylling

fra Spis ris til

GÀ KHO GỪNG

Spis ris til

2 personer

Trækketid 20 minutter (gerne natten over) 30 minutter + simretid

400-500 g kyllingelår (over- eller underlår)


MARINADE

1 spsk. sukker

1 tsk. salt

1 tsk. det 3. krydderi


SAUCE

5 cm frisk ingefær (ca. 20 g)

1⁄2 løg

2 fed hvidløg

2 spsk. olie

2 spsk. sukker

1⁄2 dl vand

3 spsk. fiskesauce

1 tsk. sukker

1-2 chilier, finthakket Salt


TIL SERVERING

1 agurk


Fremgangsmåde

Skær kyllingen i mindre stykker vha. en slagterkniv eller en fjerkræsaks.

MARINADE

Bland sukker, salt og det 3. krydderi i en stor skål. Læg kødet i marinaden, vend rundt, og lad det trække i mindst 20 minutter på køl.


SAUCE

Skræl ingefæren, skær den i tynde skiver og derefter i strimler. Pil løg og hvidløg, og hak begge dele fint. Hæld olie og sukker i en mellemstor gryde, og lad det varme op, til sukkeret karamelliserer og får en mørk, rødbrun farve. Hold godt øje, da det let brænder på, men rør ikke i gryden!

Tag gryden af varmen, og tilsæt løg, hvidløg, kyllingestykker og halvdelen af ingefærstrimlerne. Rør godt sammen, sæt gryden tilbage på blusset, og steg i 1 minut. Tilsæt vand, fiskesauce og sukker, og lad det hele simre under låg i 25 minutter ved lav varme. Vend kødet undervejs, så det bliver stegt godt på begge sider. Tilsæt resten af ingefærstrimlerne, og lad det simre i yderligere 5 minutter. Skyl chilierne, og hak dem fint. Smag retten til med chili og salt.


SERVERING 

Skyl agurken, skær den i skiver, og servér som deleret til family style-bordet.




Nina Minh: Spis ris til

Spis ris til,

Spis ris til indeholder klassisk vietnamesisk hverdagsmad – family style. 

På vietnamesisk har man et udtryk, der hedder ”cơm gia đình”. Direkte oversat betyder det ris for hele familien, og udtrykket bliver brugt om mad, som familien samles om til hverdag. Et bord med små farverige og smagfulde retter, serveret med en skål ris. Det er præcis det, som Spis ris til indeholder.

Nina Minh står bag maduniverset ‘Der hvor jeg kommer fra’, og hun har i mange år samlet sin families opskrifter. Det gør hun både for at bevare den madkultur, hendes forældre tog med sig, da de kom til Danmark som bådflygtninge i 1980, og for at give den videre. For ifølge Nina er det vietnamesiske køkken ikke alene blandt verdens bedste, det er faktisk også et af de nemmeste. I bogen finder du mange skønner retter, som klassiske forårsruller, familiens signaturret karamelliseret nakkekoteletter med agurkesalat, friterede auberginer og morens chilisauce med citrongræs.

Du kan købe Spis ris til online eller i din nærmeste boghandel fra 2. maj.