Aktuelt Fagbøger Mad og drikke

Nina Minh om at føle sig både dansk og vietnamesisk: Jeg er en pærevælling af det hele

Nina Minh Spis ris til vietnamesisk hverdagsmad

Nina Minh er født og opvokset i Randers, men med forældre, der kom til landet som vietnamesiske bådflygtninge, er der stærk tilknytning til Vietnam. Her fortæller hun om at vælge det bedste mad fra begge verdener og giver seks tips til gode vietnamesiske restauranter i Aarhus og København.


Når Nina Minh bliver spurgt, hvor hun kommer fra, svarer hun Vietnam. Men hun er født i Danmark og opvokset i Jennumparken i Randers. Med farverige betonblokke, duften af tyrkisk grillkød og naboer fra hele verden. Forældrene kom til Danmark som bådflygtninge fra Vietnam i 1980’erne.

Nina Minh, der i dag bor i Aarhus med mand, en søn på fire og tvillingedrenge på to, hylder i Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad sit vietnamesiske ophav. Men som barn var hun opsat på at være så dansk som muligt, og hun var dødtræt af familiens signaturret, karamelliseret svinekød.

Det ændrede sig, da Nina Minh flyttede hjemmefra og fik cravings efter den gode vietnamesiske hverdagsmad, og hun tog også et halvt år til Vietnam for at lære landet og den vietnamesiske gren af familien bedre at kende.

Kulturchok i Vietnam

Da Nina Minh var i Vietnam for første gang som 5-årig, fik hun ikke et kulturchok. Det kom først, da hun rejste tilbage dertil som 18-årig.

“Det var meget chokerende for mig, at vietnamesere ikke har samme grænser som danskere. I Vietnam er det helt normalt, at fremmede snakker og stiller spørgsmål til dig, især hvis du stikker lidt ud, som jeg jo gør som ‘udenlandsk vietnameser’.”

“Vietnamesere kan desuden være meget direkte og konstaterende i deres kommunikation. De kan godt finde på at sige: Du har vist taget nogle kilo på? Hvorfor har du så mange fregner? Burde dit vietnamesiske ikke være bedre? Det er helt sikkert ikke ondt ment, men de siger mere, hvad de tænker, end vi gør i Danmark. Så det tog mig noget tid at lære ikke at tage den slags personligt.”

Vil bevare forældrenes madkultur

Hjemme igen i Danmark blev Nina Minhs ønske om at sætte fokus på vietnamesisk mad, kultur og rejseguides til maduniverset Der hvor jeg kommer fra. Det er nu også blevet til kogebogen Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad, en blanding af nemme og familievenlige retter fra det vietnamesiske køkken og Ninas historie suppleret med stemningsfulde rejsebilleder.

Nina Minh understreger i Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad, at der ikke er nogen regler, når det gælder vietnamesisk hverdagsmad. I barndomshjemmet har madlavningen altid været præget af, at hendes forældre ikke måler af og vejer. Når Nina spurgte sin far, hvor meget fiskesauce der skulle i en ret, svarede han: “Til det smager godt!”

Nina besluttede sig derfor for at samle forældrenes opskrifter, så deres madkultur ikke forsvandt.

“Den dag mine forældre ikke længere er her, vil jeg gerne servere de samme måltider for mine børn og bevare alle vores fantastiske familieretter. Derfor begyndte jeg at være med i køkkenet, når de lavede mad og skrev retterne ned. Deres opskrifter skal bevares og deles. Alt andet ville være en skam,” siger Nina Minh i forordet til Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad.”

LÆS OGSÅ: Nina Minhs nye kogebog Spis ris til er fyldt med lækre og farverige vietnamesiske hverdagsretter. Få en opskrift på ingefær-kylling her

Lærte at lave sovs af reservebedsteforældre

Nina Minhs forældre bosatte sig først i Horsens, da de kom til Danmark, men Ninas far blev kaldt til Randers af sin storebror for at hjælpe ham med hans grillbar. Ejerne af den butik, der var nabo til grillbaren, skulle vise sig at få en stor betydning for Ninas familie. Det var et ældre ægtepar, Anette og Tage – eller ”mormor” og ”morfar”, som de insisterede på, at Nina og hendes bror skulle kalde dem.

Ægteparret åbnede deres hjem for Ninas familie og introducerede dem til danske traditioner og dansk mad. De danske reservebedsteforældre lærte Ninas mor at lave kartofler med brun sovs, og det blev hurtigt Ninas livret:

“Nok fordi det var så kontrastfuldt til den mad, vi ellers spiste derhjemme. I dag er jeg stadig vild med dansk juleand med hjemmelavet andesovs, kartofler og hele molevitten.”

Af dansk julemad er der dog en ret, hendes mor nok aldrig ville sætte på bordet og hidtil selv har undgået.

“Min mor har efter 35 år i Danmark stadig aldrig smagt risengrød. Hun er ellers ret åben for at prøve de fleste ting, men ris i mælk kan hun simpelthen ikke få sig selv til at spise.”

Hvis Nina Minh skal pege på en vietnamesisk ret, hun ikke kan undvære, er det madpandekagen bánh xèo. Pandekagen er sprødstegt og lavet på kokosmælk og rismel. Man spiser den med et væld af friske urter og en umami-lime-fiskesauce.

“En temmelig stor kontrast til kartoflerne og den brune sovs,” griner Nina.

Fødselsdagsbordet stikker i mange retninger

Når Nina Minh fejrer sin fødselsdag, er det hverken vietnamesisk eller dansk mad, Nina har som den vigtigste ret på bordet. Det er mexicansk! Traditionen hjemme hos Nina er, at de altid får nachos på hendes fødselsdag. Det har hendes mand indført, fordi han ved, Nina har en forkærlighed for noget så fast food-agtigt som nachos. Men der bliver som regel også plads til en vietnamesisk livret.

Når det kommer til desserten, er det den klassiske danske fødselsdagslagkage, der hitter.

“Der skal selvfølgelig altid en lagkage på bordet til min fødselsdag,” siger Nina, som lærte, at lagkage og fødselsdag hører sammen af sin danske reservebedstemor. Danmark kan noget helt særligt, når det kommer til det søde køkken ifølge Nina Minh.

“Jeg skal være ærlig at sige, at jeg foretrækker danske desserter fremfor vietnamesiske. I Vietnam har en almindelig husstand ikke en ovn, og derfor bager de heller ikke kager, som vi gør. Dansk bagværk er det bedste i verden!”

LÆS OGSÅ: Sådan laver du perfekte ris hver gang  – her er 5 ting du skal huske

I dag synes Nina Minh, det er umuligt at svare på, hvad der er det mest danske og det mest vietnamesiske ved hende.

“Da jeg var yngre, var det mere sort/hvidt. Dansk indeni og vietnamesisk udenpå. Nu er det en gråzone. Gennem tiden er der kommet flere perspektiver, og det er blevet mere nuanceret. Jeg har taget det, som jeg synes, er det bedste fra begge verdener til mig, og nu er jeg en pærevælling af det hele.”

6 tips til at spise vietnamesisk i Aarhus og København

Nina Minh har sørget for, at det er let at lave den vietnamesiske mad derhjemme med Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad, men der er også gode muligheder for at få vietnamesisk mad på en restaurant i Danmark. Her er Nina Minhs 6 bedste tips til at spise vietnamesisk i Aarhus og København.

Aarhus
Pho C&P
Jeg har smagt det meste på menuen, og nu bestiller jeg næsten altid det samme. Friske forårsruller til deling og en my quang-nudelsuppe med vietnamesisk ribbensteg. Og en iskold vietnamesisk lemonade til.

Me & Me
Ved første øjekast tænkte jeg: ”Er det en café eller en skønhedssalon?” Og det er begge dele, hvilket er meget normalt i Vietnam. Her får man autentiske bánh mì-sandwiches, måske den mest autentiske i Aarhus. Jeg kan anbefale den klassiske med karamelliseret gris sammen med en kold passionsfrugtte.

Banh Mi Bandits
Jeg er altid lidt skeptisk, når jeg skal smage fusionsmad. Men deres bánh mì er altså ret lækker. Den er ikke, som man får den i Vietnam, Banh Mi Bandits har deres helt egen version. Og den kan helt sikkert noget! Jeg er til den med BBQ-svin sammen med en vietnamesisk iskaffe.

København

Pho Saigon
Pho er en traditionel, vietnamesisk nudelsuppe. Vietnamesere skelner mellem to slags pho. Den fra Nordvietnam er mere enkel og ren i smagen, hvor den fra Sydvietnam er mere krydret og serveres med friske urter og hoisinsauce. Sidstnævnte er min favorit, og Pho Saigon specialiserer sig i den sydvietnamesiske variant. Og så er hele spiseoplevelsen i restauranten meget autentisk.

District Tonkins
Jeg kan rigtigt godt lide stemningen hos District Tonkins. De har genskabt Vietnam-følelsen ret godt med deres interiør og små detaljer som fanerne på væggene og de vietnamesiske skåle og tallerkener. Jeg kommer for deres banh mi-sandwiches og risnudelsalater. Men alt er faktisk godt.

Ốp La
Ốp La har et stort menukort med mange retter. Her er der mulighed for at smage på mange ting. Jeg kan anbefale friske forårsruller og min livret, bánh xèo, som er en vietnamesisk madpandekage, der spises med en masse urter og grønt.


Læs mere om Spis ris til – Vietnamesisk hverdagsmad

Spis ris til,

Spis ris til indeholder klassisk vietnamesisk hverdagsmad – family style. 

På vietnamesisk har man et udtryk, der hedder ”cơm gia đình”. Direkte oversat betyder det ris for hele familien, og udtrykket bliver brugt om mad, som familien samles om til hverdag. Et bord med små farverige og smagfulde retter, serveret med en skål ris. Det er præcis det, som Spis ris til indeholder.

Nina Minh står bag maduniverset ‘Der hvor jeg kommer fra’, og hun har i mange år samlet sin families opskrifter. Det gør hun både for at bevare den madkultur, hendes forældre tog med sig, da de kom til Danmark som bådflygtninge i 1980, og for at give den videre. For ifølge Nina er det vietnamesiske køkken ikke alene blandt verdens bedste, det er faktisk også et af de nemmeste. I bogen finder du mange skønner retter, som klassiske forårsruller, familiens signaturret karamelliseret nakkekoteletter med agurkesalat, friterede auberginer og morens chilisauce med citrongræs.

Du kan købe Spis ris til online eller i din nærmeste boghandel.


Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.