Kathrine Lilleør Sundhed og livsstil

Kathrine Lilleør hjælper med den sidste, kærlige hilsen

Kathrine Lilleør hjælper med den sidste, kærlige hilsen

Måske har du selv oplevet det: at miste en, du holdt af – og derefter, allerede i sorgens første dage, at blive bedt om at forholde dig til en lang række praktiske foranstaltninger, som bedemand, gravøl, dødsannonce osv.? Har du oplevet at være i tvivl om, hvad den afdøde ville have foretrukket? Og måske: at være bange for at denne, den sidste gestus for den afdøde, kunne blive helt forkert?

Og: har du i den forbindelse tænkt over at tale med dine nærmeste om, hvordan du gerne selv vil herfra?

Kathrine Lilleør bruger i bogen “Med kærlig hilsen” sin mangeårige erfaring som sognepræst til at fortælle klogt og indfølende om livets afslutning. Bogen indeholder en lang række spørgsmål som inspirerer til, at man kan gøre sig nogle vigtige overvejelser: Hvordan ønsker jeg at tilbringe min sidste tid? Hvilke blomster og sange ønsker jeg til min begravelse? Der er plads til at notere praktiske oplysninger om alt fra bedemand over testamente til opsparing og gravsted – og så er der afsat plads til, at man kan skrive en sidste hilsen til sine kære, blandt andet i form af korte tekster om sit liv og sin slægt. Alt i alt er bogen en kærkommen hjælp til at forholde sig til døden sammen med sine nærmeste.

Her kan du læse Kathrine Lilleørs forord til bogen, som beskriver, hvordan hun oplever, at bogen kan være en hjælp i den svære tid, hvor man skal sige et sidste farvel til et kært familiemedlem eller en god ven.


Dem, vi elsker højest, er gerne dem, der er ulykkeligst, når vi dør. Rådvilde bliver de stillet over for det ene valg efter det andet: kiste, urne, gravsted, kirke, musik, skifteret, indbo og ubetalte regninger.

Beslutningerne vil de gerne træffe i pagt med den afdødes personlighed, så afskeden farves af den, de tager afsked med. Men det kan være svært at gætte, hvis den døde ikke har skrevet sine ønsker ned. Usikkerhed og uenighed opstår let, fordi alle så gerne vil gøre det rigtige, men samtidig er uligevægtige af sorg.

Som præst har jeg ofte haft begravelsessamtaler, hvor de pårørende taknemligt har fundet et krøllet stykke papir, hvorpå den afdøde har skriblet et par salmetitler. Eller navnet på en kirke. Tydeligvis en stor trøst, fordi de ved at efterkomme ønskerne føler, at den døde er med dem i deres sorg.

“Med kærlig hilsen – Tanker om livets afslutning” er tænkt som en hjælp i sorgens første tid.


 

Untitled-2 copy

Kathrine Lilleør (f. 1964) er sognepræst ved Sankt Pauls Kirke i Nyboder, forfatter og debattør. Kommentator og anmelder med egen klumme og blog på Berlingske siden 1996.

Læs mere og køb bogen her.

“Med kærlig hilsen – Tanker om livets afslutning” er indbundet i kunstlæder med guldpræg.