CarlsenPuls Sarah Engell Young Adult-romaner

Sarah Engell og “Valget” modtager Blixenprisen 2018

Sarah Engell og "Valget" modtager Blixenprisen 2018

Fredag d. 25. maj blev årets Blixenpriser uddelt ved en stor prisfest i Folketeatret i København. Forfatter Sarah Engell modtog prisen i kategorien “årets børne- og ungdomsudgivelse” for YA-romanen, Valget.

Det var et overordentligt stærkt felt af nominerede, som fredag aften dystede om Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse. Udover Sarah Engells Valget var også Kim Leine og Peter Bay Alexandersens billedbog Pigen der kunne tale med hunde og Mette Vedsøs ungdomsroman Hest Horse Pferd Cheval Love nomineret. Sidstnævnte har allerede modtaget Kulturministeriets Forfatterpris og er også indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris for børne- og ungdomslitteratur.

Så spændingen var intens lige til allersidste øjeblik, hvor jurymedlem, Damian Arguimbau, åbnede kuverten og annoncerede, at årets prismodtager var Sarah Engell for Valget, og en både rørt og meget glad forfatter kunne tage plads på scenen:

Valget har taget mig halvandet år at lave, og i den periode kan man altså nå at tænke sætningen Det er en total dødssejler, du bevæger dig ud på rimeligt mange gange. Derfor betyder det så enormt meget for mig at få denne flotte pris, for nu er dødssejleren trods alle odds nået i havn efter en lang og nervepirrende rejse. Og sikke en lykke det er at opdage, at der rent faktisk står nogen på kajen og vinker,” sagde Sarah Engell i sin prismodtagertale.

Stærk og direkte appel til unge

Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse gives til en dansk forfatter eller en dansk illustrator, som skaber litteratur, der har en stærk og direkte appel til børn eller unge, og som udfordrer, bevæger og vækker til eftertanke, med den aktuelle udgivelse som et særligt godt eksempel.

Og man må sige, at både Sarah Engells forfatterskab som helhed og værket Valget helt konkret appelerer direkte til børn og unge. Da Valget udkom på CarlsenPuls i efteråret 2017, blev den særdeles godt modtaget af de mange unge læsere, instagrammere og bloggere, som havde masser af rosende ord til romanen.

–» Du kan læse et interview med den glade prismodtager her

En politisk ungdomsroman

I juryens motivation for at give prisen til Sarah Engell hed det bl.a. at Valget er “en bog, som gør læseren klogere på sig selv og verden, uden at forfatteren på noget tidspunkt tager parti i udlændingedebatten.” Og det er forlagschef for CarlsenPuls, Christian Bach, helt enig i:

“Med VALGET har Sarah Engell endnu engang skrevet en stærk og nærværende historie, som tager både unge og voksne læsere alvorligt, ligesom hun i øvrigt gør i hele sit forfatterskab. Det er svært ikke at blive suget helt ind i fortællingen om den stærke unge kvinde Xenia og hendes møde med den syriske pige Lilas. Og det er svært ikke hele tiden at stille sig selv spørgsmålet: Hvad havde jeg selv gjort? På den måde bliver Valget ikke ‘kun’ en roman med et politisk tema og et stort og aktuelt dilemma – den bliver også en almenmenneskelig fortælling, der tvinger læseren til at reflektere over egne holdninger og værdier. Alt imens man i øvrigt hele bliver nødt til liiiiige at have en enkelt side mere. Det er stor litteratur for unge – og for alle os andre – og derfor er det så fuld fortjent, at det netop er Sarah, der modtager årets Blixenpris. Vi er hamrende stolte af hende her på forlaget!”

VALGET af Sarah Engell

VALGET er en intens og rørende beretning om de gange i livet, hvor man bliver konfronteret med nærmest umulige valg. Valg, som kan få konsekvenser for både én selv og for andre mennesker.

> Du kan finde Valget her eller hos din lokale boghandler. Nysgerrig? Du kan læse de første kapitler helt gratis her

valget, sarah engell, YA, bogforum, bogforum 2017, ya

CarlsenPuls udgiver bøger, som kan mærkes – helt derind, hvor det betyder noget! Vi tror på, at store historier kan ændre verden. Vi udgiver de største, de bedste, de stærkeste og de vigtigste historier. Fordi litteratur betyder noget.