CarlsenPuls Young Adult-romaner

Valget med Sarah Engell

ya, young adult, fiktion, ungdomsbog, ungdomsbøger

Foto: Simon Læssøe

Du kender hende måske fra Valget og 21 måder at dø, men hvad ville Sarah Engell vælge, hvis valget stod mellem at få spoilet en bog eller aldrig vide, hvordan den ender? Vi har stillet Sarah en række nådesløse boglige ultimatummer her!

Hvad vil du helst …

… Læse en bog, der slutter med en cliffhanger eller læse en bog med en hjerteskærende slutning?

Åh, jeg elsker hjerteskærende slutninger! For mig er det dem, der virkelig sætter sig i kroppen, og som jeg husker lang tid bagefter. Romeo og Julie, for at nævne et helt klassisk eksempel. Og sådan nogle som En flænge i himlen og Som stjerner på himlen. Jeg synes, det er ren magi, at bogstaver på papir kan krybe ind under huden på den måde og rent faktisk få én til at græde over personer, man aldrig har mødt. Ja, personer som ikke engang findes i virkeligheden.

… Kun læse trilogier eller læse enkeltstående bøger?

Enkeltstående bøger! Det er nærmest også det eneste, jeg læser.

… Udelukkende læse dine yndlingsbøger eller kun læse nye bøger?

Nye bøger, helt klart! Godt nok har jeg nogle favoritbøger, som jeg virkelig ville savne at genlæse. Men jeg ville endnu mere savne den spænding og glæde, det er at åbne en helt ny bog – træde ind i et landskab af spritnye sætninger, karakterer og miljøer – og være klar til at få slået benene væk under mig.

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du i gang med at læse young adult

… Få spoilet en bogs slutning eller aldrig vide, hvordan den ender?

Well, det sidste sker jo hver eneste gang, biblioteket sender en rykker, og jeg må aflevere en bog, jeg ikke er færdig med. Hver gang lover jeg mig selv at genlåne den, men ofte bliver det ved intentionen, fordi der i mellemtiden er groet en ny bogstabel frem derhjemme. Det er jo sjusket af mig som læser og virkelig tarveligt overfor bøgerne. Jeg vil derfor gerne benytte lejligheden til at sige mange gange undskyld til alle halvt og trekvart-læste bøger – og i stedet vælge at få spoilet en bogs slutning.

… Elske en bog, som alle andre hader eller hade en bog, som alle andre elsker?

Nu har jeg aldrig decideret hadet en bog. Det har jeg alt for stor respekt for forfatterens arbejde til at gøre. Men jeg har flere gange læst en ekstremt hypet bog og tænkt ”hm?”. Jeg har også adskillige gange været vildt begejstret for en bog, som andre enten aldrig har hørt om, eller som folk synes er for voldsom, for meget, for mærkelig. Det er helt klart fedest. Dén magi det er at forelske sig i en bog, kan ingen jo tage fra én – uanset om folk deler ens begejstring eller ej.

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

valget, sarah engell, ya, young adult, ungdosmbog, ungdombsbøger

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.

Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed.

Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.

Læs et uddrag af Valget

Tilføj Valget til din Goodreads

Ny og opdateret udgave af Sarah Engells YA-bestseller

21 måder at dø, sarah engell, ya, young adult

Hvor lang tid tager det at gå fra at være en af klassens mest populære piger til at være en social taber, udstødt og stemplet af alle? Ikke ret lang tid, konstaterer Stella, da hun efter en misforståelse kommer på kant med sin bedste veninde, Amalie.

I løbet af ingen tid får Amalie vendt klassen mod Stella, og Stella kan mærke, hvordan hun langsomt dør indvending. Den musik, der før var hendes et og alt, visner, og de få mennesker, som hun stadig stoler på, falder fra. Så hvad er der tilbage at kæmpe for? Ingenting. Det er jo bare at vælge en af de 21 måder, som hun har listet op. 21 måder at dø …

Læs et uddrag af 21 måder at dø

Tilføj 21 måder at dø til din Goodreads