kogebøger Mad og drikke

Har du styr på de forskellige former for pizzadej? Hannah Grant viser 7 opskrifter på dej i sin nye kogebog Pizza

Pizzadej,

Der findes mange forskellige typer pizzadej, og hver har sine fordele. Her kan du se de 7 forskellige typer pizzadej, du kan finde i Hannah Grants kogebog Pizza.


Pizza er mad, som alle kan lide. Det er en nem og lækker ret, som kan samle både venner og familie om bordet. Hvis du dog vil kaste dig ud i at lave skønne pizzaer, er det værd at overveje, hvilken type pizzadej, du gerne vil bruge.

Hannah Grant gennemgår 7 forskellige pizzadej, der alle har deres fordele og giver helt forskellige resultater. Kogebogen Pizza har forskellige typer pizzadej alt efter, om det skal gå hurtigt, langsomt eller være glutenfrit. Det er helt centralt for en pizzadej, at man vælger den rigtige type mel, alt efter hvilket resultat man ønsker. Her understreger Hannah, at det er virkelig vigtigt at kende glutenindholdet.

LÆS OGSÅ: Meyers Glutenfri Bageskole: Bag sprøde, glutenfri pizzabunde

Et andet vigtigt element er mængden af væske. Det påvirker pizzadejen og dens fleksibilitet og tekstur. I bogen får du i opskrifterne et skema med hydreringsprocenterne, så du kan se, hvad du skal bruge i de forskellige dej for at opnå det ønskede resultat.

Vi gennemgår de forskellige typer pizzadeje herunder, og hvis du er nysgerrig på opskrifterne for de forskellige typer dej, så er det kogebogen Pizza, du skal have fat i.




7 typer pizzadej

Dej #1 – Den hurtige

Vil du gerne have pizza næsten med det samme? Så er det denne form for dej, som du skal have fat i. Den har en kort hævetid, og så er den virkelig nem. Hvis det er nyt for dig at lave pizza, vil Hannah Grant anbefale, at du benytter en hydreringsprocent på 55%.


Dej #2 – Den langsomme

Du kan også give dig i kast med en lidt langsommere type dej. Denne dej skal koldhæve i 1-5 døgn, og jo længere tid du giver den til at hæve, jo mere smag får dejen også – og dermed også din pizza. Her er hydreringsprocenten dog også rigtig vigtig, for alt efter hvad du vælger, får du et forskelligt resultat.


Dej #3 – Med Poolish

Måske tænker du, hvad er Poolish? Det har Hannah Grant svaret på. Det er simpelthen en type fordej, der bruges for at få en virkelig god smag og tekstur i skorpen. Man laver pizzadejen med en meget lille mængde gær, og så skal den fermentere over en længere periode (Mellem 8-15 timer). Derfor får dejen en meget dyb og kompleks smag samt en let krumme.

LÆS OGSÅ: Grøn mad til hele familien: Lækre veggie pizzasnegle


Dej #4 – Perfect pan pizza

Hvis du skal bage i en form, så er det denne dej, du skal have fat i. Det er en dej, der er meget blød og luftig. Du kan godt lave den til pizzaer, som skal formes, men dejen kan være svær at arbejde med, fordi den er meget blød.


Dej #5 – Glutenfri

Hvis du gerne vil have en glutenfri dej, så skal du kigge denne vej. Denne dej kan faktisk bruge til alt, om du vil have klassiske runde pizzaer eller noget helt andet, og den kan bages i både en almindelig varmluftsovn eller en pizzaovn.


Dej #6 – St. Louis-style

Det her er en dej, som faktisk også er enormt hurtig. Den kan faktisk laves og bages med det samme, så du skal ikke stå og vente på, at dejen skal hæve. Den giver en rigtig god tynd pizzabund, hvis det er det, du er til.


Dej #7 – Chicago-style

Denne dejform, som du kan finde i Hannah Grants kogebog, egner sig virkelig godt til, hvis du skal lave en Pizza i Chicago-style. Det er en opskrift på dej, som er perfekt, til når du skal folde dejen ind over fyldet, som man gør i denne pizza-stil!




Hannah Grant: Pizza

Pizzadej, Hannah Grant, Pizza

Den ultimative guide til den bedste hjemmelavede pizza. 

Pizza er nem mad og – lavet helt rigtigt – et gudemåltid. I denne bog fortæller Hannah Grant, hvordan du selv kan bage de bedste pizzaer. 

En pizza kan laves på utrolig mange måder, og i denne bog er der noget for enhver pizza-elsker. Her er opskrifter på forskellige typer dej: den klassiske italienske, surdejsbund, glutenfri, en last-minute dej, til de dage, hvor du får akut lyst til pizza og en opskrift på forbagte bunde, du kan have på frost. 

Der er alt fra opskrifter på klassisk napolitansk pizza til deep pan pizza New York-style og Hannahs egne favoritter. Og nok så vigtigt; ifølge Hannah kan man sagtens bage pizza til alle døgnets måltider, og derfor er der opskrifter til aftensmad, frokost, morgenmad og dessert. 

Du kan købe Pizza online, f.eks. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel fra d. 29. april.