Biografier

Myten om Blixen

Myten om Blixen

Tekst af: Jakob Nielsen

”Her i den høje luft trak man vejret let og indåndede et vildt håb, som vinger. I højlandet vågnede man om morgenen og tænkte: Nu er jeg der, hvor jeg skal være.” (Karen Blixen: “Den afrikanske farm”)

Et af kendetegnene ved den klassiske litteratur er, at vi bliver ved med at vende tilbage til den. Både almindelige læsere såvel som litteraturforskere kan gang på gang, år efter år, læse en klassisk roman og få en ny betydning ud af den. Det gælder i høj grad Karen Blixens (1885-1962) forfatterskab, der indeholder udødelige klassikere. Karen Blixen er en af de mest myteomspundne forfattere, vi har herhjemme, og hendes forfatterskab har de sidste par år haft en omfattende renæssance. Og der er masser materiale at dykke ned i, både for nye læsere, som vil have en introduktion til Blixens univers, eller for garvede læsere, som gerne vil have udvidet deres Blixen-repertoire.

En moderne fortællerske

Karen Blixen vil hellere kaldes fortællerske end forfatter – hun skriver ikke bøger, så meget som hun fortæller historier. Hun sammenligner sig gentagne gange med fortælleren Scheherazade fra ”1001 nats eventyr” – kvinden, der tages som gidsel hos kejseren og må blive ved med fortælle ham eventyr for ikke at blive dræbt. Blixen har et fantastisk talent for at skabe den slags myter omkring sig selv, som har medvirket til, at magien i dag lever videre hos hendes læsere. Den mytiske kraft omkring hende, er noget som Anders Westenholz tager op i ”Kraftens Korn: Myte og virkelighed i Karen Blixens liv”. Her forsøger han at afskrælle nogle af myterne omkring Blixen og hendes forfatterskab for at nå ind det virkelige liv. ”Kraftens Korn” er et must-read, hvis man er interesseret i at få et autentisk indblik i hendes liv og forstå, hvorfor myten er så central for hende.

Kraften hos Blixen

Kraften hos Blixen hænger naturligvis ikke kun sammen med hendes måde at iscenesætte sig selv på. Hendes evne til at fortælle historier er så stærk, at hvert et punktum i hendes bøger føles som om, det er spækket med betydning. Hvis man vil udvide sin forståelse af hendes måde at fortælle historier på, er Niels V. Kofoeds ”Karen Blixens fortællekunst” et godt sted at kigge hen. Ved at analysere nogle af hendes helt store værker, giver Kofoed et skarpt indblik i Blixens fortællestil, hendes brug af motiver og samtidens reaktioner og anmeldelser af udgivelserne.

Bror Blixen-ebogLaengslens vingeslag_ebookAW_DenGlemteAbe_UdkastKraftens korn Myte og virkelighed i Karen Blixens livKaren BlixenMyten om Blixen

En forlæggers fortælling

Blixens egen forlægger Ole Wivel tegner et gribende billede af Blixens profesionelle virke som forfatter og fortæller i bogen ”Karen Blixen: Et uafsluttet selvopgør”. Værket er baseret på hans egne personlige erindringer om deres fælles arbejde med Blixens udgivelser. Den giver et interessant indblik i nogle af de overvejelser, som ligger bag de klassikere, vi i dag kan læse. Wivel og Blixens samtaler tegner et utroligt autentisk billede af, hvad det vil sige at være forfatter, hvordan litteraturen skrives og ikke mindst, hvad den skal kunne.

Bror Blixen

Vil man have et lidt alternativt indblik i Blixen-familiens liv, så kan det varmt anbefales at dykke ned i ægtemanden Bror Blixens liv, som i sig selv er en utrolig spændende historie. I Anastassia Arnolds ”Bror Blixen” kan man eksempelvis læse om hans opvækst i den skånske godsejeradel, hans eventyrlige liv som anerkendt storvildtsjæger i Afrika, og selvfølgelig om ægteskabet med baronesse Blixen. Det er bestemt ikke kedelig læsning!

Et spørgsmål, der ofte har fyldt meget i debatter omkring Blixen, er: Hvorfor modtog hun ikke nobelprisen i litteratur? Dette spørgsmål prøver Grethe Rostbøll at besvare i ”Karen Blixen og Sverige”. Her beskriver hun også Blixens forhold til Sverige; et forhold, der blandt andet gør, at ”Syv fantastiske fortællinger” udkommer i en svensk oversættelse allerede et år før, den for første gang bliver udgivet på dansk. I den sammenhæng skal det også nævnes, at Grethe Rostbøll har skrevet “Omkring Syv fantastiske fortællinger”, hvor hun laver en mere nærgående læsning af bogen.

Nysgerrig på Blixen? Der er masser at kaste sig over! Læs fx. mere her