Danske romaner Fiktion Historiske romaner Merete Pryds Helle Slægtsromaner

3 hurtige til Merete Pryds Helle om romanen ‘Vi kunne alt’

Merete Pryds Helle

I 2016 fik Merete Pryds Helle både De Gyldne Laurbær og Politikens Litteraturpris for Folkets skønhedVi kunne alt er en selvstændig fortsættelse af bestselleren – nu er vi inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig.

I Vi kunne alt fløjter solsorten sorgløst over Værløses villavejskvarterer. Inde i husene er stemningen mere trykket. I hvert fald hjemme hos Merle. Moren er hårdt plaget af en ubønhørlig sygdom, faren har det med at forsvinde – enten ned i flasken eller af sted på valsen.

De voksne magter ikke at være voksne, og Merle står helt alene med problemer, hun ikke er gammel nok til at løse.

Læs også Merete Pryds Helle om sin debut

”Romanen tegner et tidsbillede af de tidlige 70’ere og minder om, at selvom man har fået råd til både parcelhus og familiebil, er det ikke sikkert man kan alt – men det synes man måske alligevel, at ens børn skal kunne,” siger Merete Pryds Helle.

Har det været svært at skrive Vi kunne alt efter den store succes med Folkets skønhed?

”Nej, for det er den samme energi, den er skrevet på, og den er skrevet på samme bølge af mine egne erindringer, og ting jeg har fundet på.

Jeg er lige som bogens Merle selv vokset op i Værløse i 70erne, og på den måde ser jeg mig selv som et destillationsapparat, der samler en hel masse erindringer fra virkeligheden og destillerer dem til scener i en roman.

Læs også Det læser vi sommeren 2018 (med smugkig ind i efteråret)

Men i forhold til forventningerne har jeg været nødt til at tage skyklapper på, mens jeg skrev på bogen.”

Hvordan fik du ideen til romanen?

”Den udsprang i virkeligheden af en helt anden bog, jeg var i fuld gang med at skrive, og hvor billedet af det mørke hus med børnene og den grønlandske mor blev ved at pulseret i baghovedet; og så hentede jeg det ud og gav det sin egen bog, som endte med at blive til Vi kunne alt.”

Hvad var det sjoveste ved at skrive Vi kunne alt?

”Den scene hvor de kører til Tisvilde, og det hele er meget 70er-agtigt med gin i termoflasken og nøgne mennesker på stranden, morede jeg mig gevaldigt med at skrive.”


Vi kunne alt, Merete Pryds Helle

På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen. Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru.

Find Vi kunne alt her, eller hos din boghandler.

Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70’ere. Det er en roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne.
Nyt fra Merete Pryds Helle: Det vågne hjerte

3 hurtige til Merete Pryds Helle om romanen 'Vi kunne alt'

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ – “Vidunderlig roman” – BERLINGSKE

“Gavmild, rummelig, rund og varm roman” – INFORMATION

❤️❤️❤️❤️❤️ – FEMINA

Da Lis i det tidlige forår i 1984 bliver overfaldet i Utterslev Mose, forandres hendes liv totalt. For at bearbejde sine oplevelser, tager hun til Kvindehøjskolen i Visby, hvor opgøret med patriarkatet planlægges.

Selvom Kirsten, som også går på højskolen, endelig overgiver sig til Lis, er kærligheden ikke lige så nem hjemme i København, hvor tingene er mere komplicerede end som så.

Det vågne hjerte er en stor fortælling om kærlighed og venskab, køn og seksualitet i en tid præget af opbrud og nybrud, og er en selvstændig fortsættelse af Folkets skønhed og Vi kunne alt.  

Du kan købe Det vågne hjerte online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.
Hvis du savner mere læseinspiration, så se vores liste med nye bøger 2023/2024.