Fiktion Young Adult-romaner

Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

booktok tiktok bookter boganbefaling sociale medier bøger

Du har måske hørt om det sociale medie TikTok – men har du også hørt om BookTok? På den populære app samles helt almindelige læsere og deler ud af deres oplevelser med bøger. Og det kan ses på bestsellerlisterne!

Her er syv ting om BookTok, vi synes, du skal vide om det populære medie.

1: Hvor kommer TikTok fra?

Det populære medie så første gang dagens lys i Kina i 2016 og har sidenhen indtaget verden med, hvad det føles som, lysets hast. Her blev det hurtigt populært at vise sine vilde dansetrin eller mime til et bestemt lydspor fra for eksempel film og tv-serier.

LÆS OGSÅ: 25 bøger der er bestsellere

Men det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke videoer du kan lave. Før TikTok fandtes var Musical.ly all the rage, hvor der også blev lip syncet på livet løs. Sidenhen blev firmaet opkøbt af ByteDance og rebrandet til TikTok.

Men hvad har det med læsning at gøre, spørger du? Jo, nu skal du høre.

2: Læsning med fokus på følelser

TikTok har fostret et nyt fællesskab, hvor det særligt er de følelser, læseoplevelsen giver, der bliver delt. Blev du rørt, vred, overrasket? Vis din umiddelbare reaktion med en video, er mantraet.

LÆS OGSÅ: Fra grin til gråd – 10 YA-bøger der giver dig all.the.feels.

Særligt har en ny generation af bogelskende unge kastet sig over at dele deres læseoplevelser på mediet under hashtagget #BookTok – en sammentrækning af det engelske ord books og TikTok som er mediets navn.

3: Alle kan være en del af BookTok-fællesskabet

Det er dog ikke kun læserne, der fylder dit feed med boganmeldelser og ærlige reaktioner. Du finder også forfattere, boghandlere, professionelle formidlere og forlag.

LÆS OGSÅ: Bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

Alle, der på den ene eller anden måde har en kærlighed til bøger og læsning kan springe ud som BookTokker.

4: Du sætter dagsordenen

TikTok er all about trends. Det vil sige, at tiktokkere typisk kobler sig på de store samtaler og memes, der løbende opstår. Men i sidste ende er det dig selv, der bestemmer hvilken type indhold, du gerne vil lave, og dit feed opdateres til at passe til de typer af videoer, du ser mest af.

LÆS OGSÅ: 5 inspirerende bøger til dig, der elsker gribende historiske romaner

I forhold til bøger og læsning ender BookTok ud i at være en underholdende måde at formidle litteratur med stor passion bag.

5: Fra BookTok til bestseller

Det kan ofte ses på bestsellerlisterne, når en bog bliver populær på BookTok. Her stryger de ind – og op! Brugernes ærlige reaktioner sælger bøger – også titler, der er flere år gamle.

LÆS OGSÅ: Romaner der giver gåsehud. Læserne er vilde med Colleen Hoover!

En af de helt store boghits på BookTok er En af os lyver af Karen M. McManus. Flere år efter udgivelsen sagde adskillige TikTok-brugere, at det var deres yndlingsbog, og bogen strøg op ad listerne – også herhjemme!

Et andet eksempel, hvor en forfatter er strøget til tops på bestsellerlisterne, er forfatteren Colleen Hoover, der ofte ligger på de internationale lister over storsælgende bøger med flere titler. Det samme kan siges om Jane Austen, der i skrivende stund har et hashtag, der har mere end 246,8 millioner visninger.

6: Kamp om læserne

Hvis du er i tvivl om, hvor meget TikTok egentlig hitter, kan du kaste et hurtigt blik på konkurrenten Instagram, der har igangsat et lignende format kaldet Reels. På CarlsenPuls har vi også givet efter for hypen og kastet os ud i de populære videoer.

7: Det næste store hit?

Hvis du vil holde fingeren på pulsen i forhold til hvilke bøger, der hitter i udlandet, så er det værd at holde kikkerten skarpt rettet mod BookTok. Og skulle du nogensinde løbe tør for inspiration til din næste store læseoplevelse, så har BookTok-fællesskabet helt sikkert din ryg.

FØLG OS: Lindhardt og Ringhof og CarlsenPuls


Populære bøger fra #BookTok

Karen M. McManus: En af os lyver

Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er hvor langt du vil gå for at beskytte dem.

Fem elever mødes en helt almindelig mandag eftermiddag på Bayview High til eftersidning. Men en af dem kommer ikke ud i live, og de er resterende fire er alle mistænkte for mordet på deres klassekammerat.

Men hvem gjorde det? Var det stræberen Brownyn, den populære Addy, Nate med det dårlige ry eller sportsstjernen Cooper?

En ting er sikkert: Simon havde planer om poste noget saftig sladder på sin app om de fire andre.

Du kan købe En af os lyver online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Colleen Hoover: Minder om ham

Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Efter at have afsonet fem år i fængsel vender Kenna tilbage til byen, hvor alt gik galt. Hun håber på at blive genforenet med sin lille datter, men alle i datterens liv virker fast besluttede på at holde Kenna væk lige meget hvor hårdt hun kæmper for at bevise sit værd. Den eneste, som ikke har lukket døren helt er Ledger, den lokale barejer og et af de sidste bindeled mellem Kenna og hendes datter. Samtidig med at kærligheden mellem Ledger og Kenna vokser, forsøger Kenna nu at rydde op i sin fortid.

Colleen Hoovers bøger har altid ramt læserne lige i hjertekulen. Bøgerne ligger højt på listen over de bedste kærlighedsromaner hos Goodreads og de seneste år har hendes bøger gennem BookTok ramt endnu flere læsere. Hashtagget #ItEndsWithUs (da: Det ender med os) har over 500 millioner views på TikTok.

Du kan købe Minder om ham online her eller i den nærmeste boghandel.

Læs også om Colleen Hoovers bøger – og rækkefølgen du skal læse dem i


Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Da Tate Collins møder den hemmelighedsfulde pilot Miles Archer første gang, er det langt fra kærlighed ved første blik. Det eneste, de to har til fælles, er en ubestridelig gensidig tiltrækning, og snart indleder de et uforpligtende forhold udelukkende baseret på sex.

De tror, at de kan håndtere det, men de indser begge hurtigt, at de leger med ilden. For Miles bærer på en mørk hemmelighed, som han ikke er parat til at slippe, og som tiden går, falder Tate langsomt, men sikkert for den flotte og mystiske pilot. Og pludselig er intet særlig enkelt længere.

Du kan købe Forbandede kærlighed online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Colleen Hoover: Det var altid dig

Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Morgan Grant og hendes teenagedatter, Clara, kunne ikke være gladere for at være  forskellige. Morgan er fast besluttet på at forhindre sin datter i at begå de samme fejl, som hun selv gjorde, som ung. Hun måtte nemlig udsætte sine egne drømme, da hun blev gravid og gift som helt ung. Og Clara vil gøre alt for ikke at ende som sin mor; forudsigelig og kedelig.

Men de to modstridende personligheder gør det svært at leve under samme tag, hvis det ikke var for Claras fredfyldte far som er familiens anker. Men da han kommer ud for en tragisk ulykke smadres freden og Morgan og Clara må nu kæmpe for at genopbygge deres liv.

Du kan købe Det var altid dig online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Holly Black: Prinsen af ondskab

holly black, fantasy, magi, ya, young adult, ungdomsbog, ungdomsbøger, serier, serie, ya-bøger

Da Judes forældre bliver brutalt myrdet, bliver hun og tvillingesøsteren bortført til elvernes magiske verden.

De kæmper en hård kamp mod den arrogante adel, der finder de to menneskebørn latterlige og grimme. Især Jude står for skud.

Med livet som indsats forsøger hun at modsætte sig deres nedværdigende blikke. Hun tager til genmæle, og i sin kamp for at opnå respekt, får hun magtfulde fjender.

Men Jude er ikke uden evner, og hun finder snart ud af, hvordan hun opnår det, hun tørster allermest efter: magt.

Du kan købe Prinsen af ondskab i Bog & idé eller i din lokale boghandel.


Georgette Heyer: Den formidable Sophy

den formidable sophy, georgette Meyer

Den udadvendte, selvsikre og ligefremme Sophy bliver sendt til sin faster Lady Ombersley i London.

Byens bedre borgerskab bliver taget af storm af Frøken Sophy, og ligeså gør hendes fætre og kusiner. Hun opdager at de alle tydeligt har brug for hendes hjælp, og at der i familien er knuste hjerter, problematiske forlovelser og mangel på frihed.

Georgette Heyer bliver i dag kaldt Regency romance-genrens moder, og skrev mere end 30 historiske romances i sine mere end 50 år som aktiv forfatter – og titlerne udgives stadig verden over. 

Du kan købe Den formidable Sophy online, eller i din nærmeste boghandel.


Benjamin Alire Sáenz: Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder


Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder

Dante kan svømme. Det kan Ari ikke. Dante er veltalende og selvsikker. Ari har det svært med ord og tvivler på sig selv.  Dante drømmer sig væk i poesi og kunst. Ari forsvinder i mørke tanker om den bror, der sidder i fængsel. Dante er lys i huden. Ari er meget mørkere.

Men da Ari og Dante mødes, sker der noget. De deler alt med hinanden. De lærer hinanden nye ord og begynder langsomt at omdefinere hinandens verden. Og de opdager, at universet er et stort og besværligt sted. Dette er historien om to drenge, Ari og Dante, der må lære at tro på hinanden og på styrken af deres venskab, hvis de nogensinde skal blive mænd.

Du kan købe Aristoteles og Dante opdager universets hemmeligheder online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jane Austen: Stolthed og fordom

Stolthed og fordom, Jane Austen

I Stolthed og fordom møder vi mr. og mrs. Bennett samt deres fem døtre, for hvem det er mrs. Bennetts største ambition at finde de bedste partier til.

Da ungkarlene mr. Darcy og mr. Bingley flytter til Longbourne, ser mrs. Bennett derfor sin lykke gjort. Mr. Bingley falder straks for Jane, den ældste af Bennett-døtrene, mens den stolte mr. Darcy bliver betaget af den næstældste datter Elizabeth og hendes intelligens og humor. Men Elizabeth tror ikke, at mr. Darcy har rent mel i posen – og hun vil kun giftes af kærlighed.

Stolthed og fordom er en af litteraturens største kærlighedsfortællinger foruden at være en gnistrende satire over sladder og snobbethed i den engelske middelklasse.

Du kan købe Stolthed og fordom online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jane Austen: Overtalelse

Overtalelse, Jane Austen, krælighed,roman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Ikke bare Austens sidste roman; den er også hendes hovedværk” – Berlingske

Da Anne Elliot var 19 år, lod hun sig af økonomiske årsager overtale til at bryde sin ellers lykkelige forlovelse med den charmerende, men ubemidlede søofficer Frederick Wentworth.

Da tilfældighederne bringer dem sammen otte år senere, er de begge stadig ugift, og Wentworth er blevet velhavende. Han har dog ikke tilgivet Anne, for hendes tidligere opførelse. Han behandler hende derfor med kulde og ligegyldighed.

Anne, der for længst har indset, at hun burde have fulgt sit hjerte og ikke ladet sig påvirke af andres overtalelse, ser resigneret og bedrøvet til, mens Wentworth har fået et godt øje til naboernes døtre. Men samtidig får hun selv en ny beundrer, og et uheld på en spadseretur vender op og ned på tingene.

Du kan købe Overtalelse online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Jane Austen: Emma

Emma af Jane Austen

Jane Austens elskede klassiker Emma fra 1815 er blevet genoversat og byder på en fantastisk verden af sladder og kurtisering.

Emma er rig og priviligeret. Hun er yngste datter af Mr. Woodhouse og er blevet førstedame på familieejendommen, efter sin mors død. Emma finder sin position naturlig og fortjent. Hun er omgivet af kærlige venner og er fuldt ud tilfreds med sit liv. Derfor påtager hun sig rollen som Kirsten Giftekniv og forsøger med større (og mindre) held at føre folk fra sin omgangskreds sammen.

Hendes eneste kritiker, mr. Knightley, prøver ihærdigt at råde sin veninde, men Emma er egenrådig og stædig. Og hvis hun ikke passer på, kan hun let forspilde sine egne chancer…

Du kan købe Emma online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.

Du kan læse e-bogen på Mofibo og Bookmate.


Jane Austen: Fornuft og følelse

fornuft og følelse

Fornuft og følelse er en af de største kærlighedsromaner i verdenslitteraturen. Den er den første bog, der blev udgivet, af Jane Austen og udkom første gang i 1811.

Denne version af Fornuft og følelse er nyoversat og indeholder alle de særlige genkendende træk i Austens skrivestil: Levende personskildringer, elegant og intelligent sprog, dybt ironisk munterhed og fokus på relationer mellem mennesker og de forviklinger, drama og gådefuldhed, der kommer med kærligheden.

Marianne Dashwoord forelsker sig i John Willoughby. Til trods for at han er upassende og farlig lytter Marianne ikke til advarslerne. En skøn roman om at finde den, man elsker, omgå de sociale spilleregner og forstå de magtrelationer der betyder noget i samfundet og for den enkeltes kærlighedsliv.

Du kan købe Fornuft og følelse online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Leigh Bardugo: Kragens kald

Kragens kald, Leigh Bardugo, YA, fantasy, ungdomsbøger

Det kriminelle geni Kaz har en drøm om at lede Ketterdams underverden, men han er ung og savner de andre banders respekt. Derfor påtager han sig en livsfarlig opgave, som ingen af de andre kriminelle vil.

Til at hjælpe sig sammensætter Kaz et højst usædvanligt hold af forbrydere, som hver især besidder særlige talenter. De begiver sig ud på en farefuld færd for at befri et gidsel fra en uindtagelig fæstning.

De seks forbrydere er det eneste, der står mellem verden, som de kender den, og den enorme trussel, som de skal forhindre i at udfolde sig. Hvis de altså ikke slår hinanden ihjel først …

Du kan købe Kragens kald online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Nicola Yoon: Solen er også en stjerne

Solen er også en stjerne, nicola yoon, ya, young adult, YA, ungdomsbog, ungdomsbøger

Historien om en pigen, en dreng og universet

Natasha: Jeg er en pige, der tror på videnskab og fakta. Ikke skæbne. Eller drømme, der ikke går i opfyldelse. Jeg er helt klart ikke typen, der møder en sød fyr midt på gaden i New York og bliver forelsket. Ikke når min familie er tolv timer fra at blive udvist af landet. Min fortælling kommer ikke til at handle om at falde for ham.

Daniel: Jeg har altid været den gode søn, den dygtige elev, levet op til mine forældres høje forventninger. Aldrig digteren. Aldrig drømmeren. Men da jeg ser hende, glemmer jeg alt om det. Noget ved Natasha får mig til at tro, at skæbnen har meget større planer – for os begge to.

Du kan købe Solen er også en stjerne online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Harper Lee: Dræb ikke en sangfugl

Dræb ikke en sangfugl

Harper Lees verdensberømte klassiker i en smuk, indbundet gaveudgave.

En ni-årig pige fortæller om livet i en lille sydstatsby og om sin fars indsats som sagfører for en uskyldigt anklaget sort.

Harper Lees roman skildrer kampen for retfærdighed og etnisk lighed i en lille amerikansk sydstatsby. Den udgør en af det 20. århundredes største klassikere og blev skelsættende i den begyndende afskaffelse af den adskillelsespolitik og racisme som fandtes i USA, som i sin tid var en del af hverdagen, men som i dag synes uforståelig.

Dræb ikke en sangfugl blev udgivet i 1960 og vandt sidenhen Pulitzer-prisen i 1961. Romanen har solgt over 40 mio. eksemplarer over hele verden.

Du kan købe Dræb ikke en sangfugl online, fx hos Bog & idé, eller hos din lokale boghandel.


Harper Lee: Sæt en vagtpost ud

Sæt en vagtpost ud

★★★★★ “Harper Lee har gjort det igen” – Jyllands-Posten

Raceproblematikken er på sit højeste i 1950’erne, da seksogtyveårige Jean Louise “Scout” Finch vender hjem fra New York City for at besøge sin far Atticus i Maycomb, Alabama.

Hendes hjemkomst viser sig dog at blive bittersød, da hun konfronteres med nogle foruroligende sandheder om de mennesker, hun holder af. Romanen er et portræt af et samfund og en ung kvinde, der har et pinefuldt, men nødvendigt, behov for at lægge fortidens illusioner bag sig.

Sæt en vagtpost ud bygger videre på Harper Lees uforglemmelige klassiker Dræb ikke en sangfugl og byder på et gensyn med de ikoniske karakterer.

Du kan købe Sæt en vagtpost ud online, fx hos Bog & Idé, eller i din nærmeste boghandel.


Becky Albertalli og Adam Silvera: Hvis det er os

hvis det er os, adam silvera, becky albertalli, ya, young adult

Da to drenge støder sammen på et posthus i New York er det måske skæbnen. Eller måske er det ikke …

Ben er ved at sende sin ekskæreste ejendele retur efter et break up, da han støder ind i Arthur, der kun er i New York sommeren ud for at arbejde. Her kæmper han for at føle sig hjemme. Deres møde er kort, men de finder hinanden igen ved hjælp af Craigslist.

Måske er det skæbnen, men efter en række katastrofale første dates, er de måske nødt til at indse, at det slet ikke var meningen, at de skulle finde sammen. Men hvad nu hvis det er?

Du kan købe Hvis det er os online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Donna Tartt: Stillidsen

Derfor elsker læsere BookTok. Her er 7 ting du skal vide

Gribende dannelsesroman og en uforglemmelig odyssé gennem Amerika. Roman blev præmieret med Pullitzerprisen.

Theo Decker er 13 år, da han overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans elskede mor omkommer.

Ved ulykken kommer han i besiddelse af et værdifuldt kunstværk fra 1600-tallet.

Han bærer det eftertragtede maleri med sig igennem sin ungdom, og efterhånden trækkes han ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden.

Du kan købe Stillidsen i en ny flot udgave online, fx på Saxo eller i din nærmeste boghandel.


Jeg er kommunikationsmanager og PA hos Forlaget Carlsen og flittig skribent på bog.dk. Jeg er også en håbløs bogsamler, die-hard YA-læser, og jeg stoppede med at tælle mine bøger, da jeg nåede til 1.000. Derfor er jeg også altid klar med en boganbefaling eller to.