Bøger til unge Carlsen

Interview med YA-forfatter Sara Barnard

Interview med YA-forfatter Sara Barnard

Sara Barnard er forfatteren bag en vildt rørende og smuk YA-roman om at være veninder – og om at få sit hjerte knust af ens allerbedste veninde. Kun tæt på er fortællingen om den forsigtige Caddy, der kaster sig ind i et kaotisk venskab med den flyvske Suzanne.

Vi har talt med Sara Barnard om inspirationen til bogen – og om venskaber, yndlingsbøger og meget andet. Læs med her.

Interview med Sara Barnard

Hvilke bøger har påvirket dig mest som forfatter?
Jeg tror, alle bøger, jeg har læst, har påvirket mig, selv dem jeg ikke kunne lide! Men for Kun tæt på er der især to bøger, der havde en stor indvirkning, og de er Engang i et hjem i flammer og Feeling sorry for Celia. Jeg læste dem begge, da jeg var teenager, og de har påvirket mig dybt. Jeg vidste, at jeg ønskede at skrive bøger, der kunne betyde lige så meget for andre, som disse gjorde for mig.

Hvad er din yndlings-YA-bog fra 2015 eller 2016?
Min yndlingsbog fra 2015 er Am I normal yet? af Holly Bourne. Den handler om feminisme, at være pige, normalitet og psykisk sygdom. Den er sjov og hjerteskærende og enormt vigtig – jeg elsker den.

Hvad fik dig til at skrive en bog om dette emne? (både venskab og psykisk sygdom)
Jeg vidste, at jeg ville skrive en historie, der ikke handlede om et romantisk forhold, men i stedet priste den kærlighed, der findes mellem teenagepiger. Jeg synes ikke, at kvindelige venskaber hyldes nok i YA. Det med psykisk sygdom var ikke en bevidst beslutning – det var bare der, karaktererne førte historien hen.

Vidste du, hvordan Kun tæt på ville ende, da du begyndte at skrive den?
Nej – jeg planlagde den hele vejen op til klimakset i bogen, men lod med vilje resten være blankt, fordi jeg ville have slutningen til at komme naturligt. Og selv da ændrede den sig flere gange før den endelige version af bogen!

Hvad ville du gerne sige med bogen?
Jeg ville gerne skrive en platonisk kærlighedshistorie. Jeg håber, at læserne, når de er færdige med bogen, tænker på deres egne venner, og hvor meget de betyder for dem. Hvis de også fik et nyt syn på følgerne efter et traume, så ville det bare være skønt 🙂

Har du selv oplevet noget, der minder om det, der sker i bogen?
Nogle af de ting, der sker mellem de tre piger og nogle af de ting, de gør sammen, er taget fra mit eget liv og mine egne venskaber, især mellem mig og min bedste ven!

Hvad var den største udfordring ved at skrive denne bog?
At skrive slutningen viste sig at være en større udfordring end forventet – den var sværere end resten af bogen sammenlagt! Det tog lang tid at finde en slutning, der føltes rigtig for historien og karaktererne. Men nu er jeg meget glad for, at det tog så lang tid, som det gjorde, fordi jeg tror, den udfordring var nødvendig for at komme frem til den rigtige slutning.

Gør de voksne i Kun tæt på noget forkert? Svigter de Caddy og Suzanne?
Jeg tror, de fejler på deres egen måde – og nogle af dem bestemt mere end andre – og de svigter pigerne, men på en meget menneskelig måde. Jeg tror de (for det meste) gør deres bedste i en svær situation, hvor der ikke er nogle nemme svar. Når vi er unge, tror vi, at voksne ved, præcis hvad de laver, men det passer selvfølgelig ikke!

Hvad synes du om trends i YA-bøger lige nu? Der er så mange kærlighedshistorier, og din bog er meget anderledes.
Jeg tror altid, der vil være kærlighedshistorier i YA – og i al skønlitteratur – men vi begynder at se flere historier, hvor det ikke er hovedtemaet, hvilket er en god ting. Forhåbentlig vil vi de kommende år se mere og mere variation blandt historierne i vores skønlitteratur.

Er veninder og venskaber vigtigere i en teenagepiges liv end drenge og forelskelser?
På langt sigt, ja, det tror jeg, men det føles for det meste ikke sådan på det tidspunkt! Folk – især teenagepiger – får at vide gennem litteratur og film, at de bør forvente en episk kærlighedshistorie, og at det vil være den allervigtigste ting i deres liv, men det er bare ikke sådan, den virkelige verden fungerer. Vores forhold med vores venner og familier er lige så vigtige, hvis ikke vigtigere.


Kun tæt på

sarabarnard

Caddy er træt af at være den pæne og stille pige. Der skal ske noget nyt. Smukke Suzanne er vild og oprørsk og tør det hele, men i det skjulte kæmper hun for at slippe fri af sin fortid. Selv om alle siger, at Suzanne er en dårlig indflydelse, nægter Caddy at lytte. Da det endelig går op for Caddy, hvor svært Suzanne har det, er det måske for sent at hjælpe hende …

Køb bogen hos din boghandler eller online her.