Aktuelt Digte Digtsamlinger Skønlitteratur

Digter Naiha Khiljee: Vores kultur skaber menneskelige fusere. Du brænder ud, hvis du ikke tager dit mentale helbred alvorligt

naiha khiljee, læg en besked, kære søster, dansk lyrik, dansk spoken word

Interview | Spoken word-kunstner og psykolog Naiha Khiljee vender blikket indad i digtsamlingen Læg en besked. Naiha opfordrer os til at passe på sjælen. For hvis du ikke respekterer dig selv, får du det skidt og kan heller ikke gøre noget for verden.


’Offline’ står der ofte på Naiha Khiljees Instagram-profil. For den unge digter og spoken word-kunstner, der debuterede i 2020 med digtsamlingen Kære søster, har opdaget, at hun har brug for at trække sig i perioder. Brug for at komme ud i den vilde natur, tæt på havet, væk fra byen.

Min sjæl er hele tiden på vej væk fra mig. Jeg bruger mine dage på at overtale den til at blive. Taler i et lavt mæle, så den ikke bliver forskrækket. Bevæger mig langsomt, så den ikke sakker bagud. Trækker vejret dybt så den har plads til at bevæge sig.

Naiha Khiljee, uddrag fra Læg en besked

Naiha brænder stadig for at ændre verden, ligesom hun gjorde på debutdigtsamlingen Kære søster, hvor hun gik i kødet på strukturel racisme, og tog fat på den diskrimination, man møder med en brun hud. Men Naiha har måttet erkende, at hun ikke kan ændre noget, hvis hun ikke har det godt. Og aktivisme kan føre til en følelse af udbrændthed.

”Når jeg ønsker at gøre noget godt for verden, så må jeg også gøre noget godt for mig selv, så jeg passer på min sjæl.”

LÆS OGSÅ: Nye bøger på vej: Se vores liste med kommende bøger

”Det er desværre meget almindeligt, at folk får stress eller bliver udbrændte allerede i skolen i min generation. Det har jeg selv oplevet i varierende grader, hvor det føles som om, energien er væk, og man ikke orker noget, fordi man har gjort SÅ meget i SÅ lang tid, så det bare føles som om, man har brug for at blive nulstillet!”

Træk vejret og connect med stueplanten

Naiha opfordrer til åndelig aktivisme, og at man plejer sjælen med samme omhu, som man plejer kroppen. Her snakker vi ikke om klassisk selvforkælelse med spabad, manicure og brunch serveret på et badehotel. Naiha kalder det en “centrering af noget, der er højere end en selv”.

“Det handler ikke bare om, at vi skal have det lækkert hele tiden. Det handler om et åndeligt helbred, som også kræver selvdisciplin at pleje.”

LÆS OGSÅ: Når digteren er en samfundsobservatør. Naiha Khiljee om digtsamlingen Kære søster

Hvis man ser på åndelighed i forhold til den islamiske tradition, så handler det ifølge Naiha i høj grad om at mestre sit ego og sine destruktive impulser for at kunne møde verden med den barmhjertighed, som verden er skabt igennem.

“I Læg en besked kæmper jeg’et eksempelvis for ikke at give efter for de mange sultne stemmer, som hiver i jeg’et hele dagen – om det er internettet, arbejdsgiveren, eller noget tredje. Jeg’et kæmper også mod sit ego ved at stille kritiske spørgsmål til sin egen aktivisme og ved at udvise sårbarhed i sine refleksioner.”

LÆS OGSÅ: Oprør er også for pæne piger. Naiha Khiljee debuterer med digtsamlingen Kære søster

For Naiha hjælper det at fokusere på åndedrættet med vejrtrækningsøvelser, at foretage de daglige bønner som praktiserende muslim og at meditere. De blå, lodrette striber på forsiden af Læg en besked er et udtryk for, hvordan Naiha arbejder med at styrke åndeligheden og komme i kontakt med sjælen.

Striberne har Naiha malet med rolige strøg i takt med sit åndedræt som en del af kunstneren Jeppe Heins åndedrætsøvelse Breathe with me. Jeppe maler sine blå striber i takt med åndedrættet, fordi de repræsenterer den luft, som forbinder alle mennesker.

Naiha Khiljee er selv ærkekøbenhavneren, der har opdaget, at hun godt kan lide at komme væk fra byens tæmmede parker og til Jylland og Fyn, hvor hun også føler sig rigtigt godt modtaget, når hun er ude og optræde med sine digte.

LÆS OGSÅ: Naiha Khiljee: Et pres at oversætte et digt, der betyder så meget for så mange mennesker

Og når hun skal lade op og “komme ned i sjælen”, søger hun mod den vilde natur, eller så vild, som den nu kan blive i Danmark. Som for eksempel at komme ud til havet og vindblæste kyststrækninger.

Nu er det ikke alle, der har en vild kyst i baghaven, som de kan bruge til at komme i kontakt med åndeligheden og pleje sjælen, men mindre kan også gøre det. For det skal helst være praktisk, så man kan gøre det hver dag.

”Find en stueplante at forbinde dig til, hvis du ikke har andet! Og øv vejrtrækningen.”

Ændre verden uden at gå ned

Tidligere har Naiha være en meget aktiv del af aktivistmiljøet herhjemme, men hun fandt ud af, at hun måtte bruge sin energi på en anden måde for ikke at brænde sammen.

“Vi har en kultur, hvor vi skaber menneskelige fusere. Folk, der i en periode giver alt, hvad de af energi til en sag eller et projekt og derefter brænder ud. Jeg har selv oplevet det, og det har lært mig at tage mit mentale, åndelige og fysiske helbred alvorligt.”

LÆS OGSÅ: Naiha Khiljee har skrevet en digtsamling om racisme, kvinderettigheder og hæsblæsende gode dage – smuglæs!

I forhold til aktivistmiljøet herhjemme så er Naihas budskab med Læg en besked et ønske om, at der bliver lejlighed til selvrefleksion. Så folk kan tænke over, om den tid og energi, de bruger på aktivisme, er intentionel, og om de passer godt nok på sig selv undervejs.

”Passer jeg på min familie? På mit lokalsamfund? Er det sådan her, jeg vil være i verden? Er aktivismen noget, der slider mig op og gør mig sur og ked af det? Frustration er selvfølgelig en naturlig del af aktivisme, men det skal helst ikke tage overhånd!”

LÆS OGSÅ: Hvad gør man med Gud, når man ikke længere ønsker at forholde sig til Ham? Interview med debutant Sofie Due

Det er også et budskab om, at folk kommer ud i verden og danner nogle personlige og dybe relationer frem for noget af det mere overfladiske, man kan se på sociale medier, som ifølge Naiha, godt nok er et “fantastisk redskab for aktivisme”, men også har sine begrænsninger i forhold til, hvad man kan opnå i virkelighedens verden, og som dræner.

“Det hjælper ikke, at de sociale medier kører derudaf. For hvordan påvirker det os altid at se os selv udefra, altid at have et åbent kommentarfelt og modtage mails alle døgnets timer?”  

Sårbarhed skaber værdi i samfundet

“Med tiden bliver du tykhudet… Din hud vil blive så tyk at selv du vil have svært ved at trænge ind. Som dengang du låste dig selv ude i opgangen uden reservenøgler,” skriver Naiha i et digt i Læg en besked. Men frem for alt, vil hun minde os om at være sårbare. Hvorfor er det vigtigt, at vi tør at være sårbare?

”Hvis vi ikke er sårbare, så tror jeg, at man får sådan et skjold, som man møder sin hverdag med, og det gør livet fattigere og mindre spændende. Hvis man ikke tør møde noget åbent, fordi man er bange for at blive såret.”

LÆS OGSÅ: Coronamonologerne. Et dokument over en tid, ingen kunne have forberedt os på

Så først og fremmest for ens egen skyld, men også for omverdenens skyld.

”Det er, når vi tør at være sårbare, at vi også tør bede om hjælp, at vi kan læne os op af andre mennesker. Det tror jeg skaber meget bedre mennesker, end den kultur vi har nu, hvor vi bare skal tage os sammen hver især, og hvor det nærmest bliver opfattet som svagt at bede om hjælp og at have brug for andre.

“Vi får et sundere fællesskab, både når vi tør bede om hjælp og har brug for andre, men også når andre føler, at de kan hjælpe dig, og de har en værdi i dit liv. Så det går begge veje, når man tør være sårbar. Man skaber værdi i sit eget liv, men også værdi i andres liv, fordi de får lov at at træde til og være den, man kan læne sig op af.”

Du skal ære dine følelser

Med Læg en besked vil Naiha give plads til de svære følelser. Men er hun selv blevet bedre til at være sårbar?

“Det synes jeg. Hvor jeg tidligere har haft svært ved at give mig selv lov til at sørge, når der sker svære ting, som gør ondt, så er jeg blevet bedre til at anerkende de svære følelser og give det den tid, det tager. Så er det faktisk også lettere at give slip, end hvis man fejer det ind under gulvtæppet.”

LÆS OGSÅ: Den litterære sværvægter Peter Poulsen fylder 80 år

Naiha, der har en kandidatgrad i psykologi fra Københavns Universitet og University of Toronto i Canada og har arbejdet som psykolog, ser det også som en tendens i den moderne psykologi.

”Man skal ære sine følelser. Vise dem respekt, når de har brug for at fylde. Når du giver dem den plads, de har brug for, så forsvinder de også igen. Det er noget, jeg selv er blevet bedre til.”


Læg en besked

Digter Naiha Khiljee: Vores kultur skaber menneskelige fusere. Du brænder ud, hvis du ikke tager dit mentale helbred alvorligt

Læg en besked er en samling spoken word-inspirerede digte, som lægger op til en ny form for åndelig aktivisme med budskabet om at gøre plads til ro, inderlighed og nærhed.

Hvordan taler vi egentlig med hinanden i de sociale mediers æra? Hvordan påvirker det os altid at se os selv udefra, altid at have et åbent kommentarfelt, mails alle døgnets timer? Det er nogle af de spørgsmål, Naiha Khiljee tager afsæt i, når hun med humor og indignation skriver om mentalt helbred, online-kultur og ulighed.

Du kan købe Læg en besked online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.


Læs også

Kære søster

Naiha Khiljee, Kære søster

Spoken word-kunstner, aktivist og uddannet i psykologi på Københavns Universitet og University of Toronto. Dette er Naiha Khiljees baggrund udover hendes litterære kapacitet.

LÆS OGSÅ: Når digteren er en samfundsobservatør. Naiha Khiljee debuterer med digtsamlingen Kære søster

Nu er hun debuteret med digtsamlingen Kære søster, der med humor og skarpe iagttagelser skildrer emner som dagens feminisme og fremmedhad.

En ny, vigtig stemme i dansk litteratur.

UDE – HJEMME – UDE

Det siges at ude er godt og hjemme er bedst
Problemet er at nogle gange føles ude som hjemme;
hjemme som ude; og jeg ved aldrig hvornår
jeg er det ene sted eller det andet
Måske blev jeg bare født lidt uden for stregerne
Som en trækrone uden rødder
Et selv ved siden af sig selv
En højrefodet sko uden den venstre

Du kan købe Kære søster online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.



Ser det som min fornemmeste opgave at sprede læseglæde og dele stærke læseoplevelser med andre læseheste. Det gør jeg som en del af presseteamet hos Lindhardt og Ringhof og i min fritid, hvor bogstakken på mit natbord er faretruende høj. Har en fortid som bogopsætter, journalist, kulturredaktør og kommunikations- og pressekonsulent og har altid valgt arbejdspladsen nøje efter, om jeg kunne dele min store kærlighed til bøger og kultur.