Digtsamlinger Fiktion

Den litterære sværvægter Peter Poulsen fylder 80 år

Den litterære sværvægter Peter Poulsen fylder 80 år

Peter Poulsen fylder 80 år den 29. juli 2020. Han har udgivet et halvt hundrede bøger i alle genrer, og som oversætter har han gjort det muligt at læse adskillige af verdenslitteraturens moderne klassikere på dansk. Det er dog ikke mindst som poeten Peter Poulsen, de fleste kender fødselaren – 30 digtsamlinger er det blevet til siden debuten Udskrifter i 1966.

For at fejre den myreflittige digters produktion gennem mere end fem årtier udkommer 99 digte af Peter Poulsen ved Lindhardt og Ringhof på fødselsdagen.

Bogen er et stramt udvalg, som både danner et portræt og er et snit ned gennem det svimlende tidsrum hans lyriske produktion afspejler. Bogen indeholder både de samfundsrevsende, de jazzede, de mærkelige og de smukke digte fra Peter Poulsens hånd.

Udvalgt af respektede digterkolleger

Morten Søndergaard og Thomas Boberg har udvalgt digtene og beskriver i bogens forord udviklingen i hans lyriske forfatterskab således:

“Peter Poulsen bliver mere og mere sig selv, af den naturlige grund at generationerne kommer og går med deres forskellige strategier og programmer.”

LÆS OGSÅ: Ny digtsamling af Peter Poulsen er mættet af munterhed og melankoli

“Peter Poulsen kommer til at stå udenfor, og den position ser ud til at passe ham vældigt godt. Han bliver betragter, og hans digte er udtryk for denne rolle.

Man kan sammenligne Poulsens digte med Storm P’s fluer og deres svirrende kærlighed til hele det baksede, skrøbelige og vidunderlige liv.”

LÆS OGSÅ: Margaret Atwoods første digtsamling i mere end et årti

“Digte om manden på bænken og hans skæve blik på eksistensen, en sørgmunter filosof, som har set det meste og fået stillet sin tørst: Men som også ubesværet kan hæve sig op og se det hele klart.

Hele tiden sættes virkelighedens elementer i spil, og tingene får deres eget liv i digterens melankolske sprogmobiler.”  

Peter Poulsen, 99 digte af Peter Poulsen
Digter Peter Poulsen fylder 80 år.
Foto: Berit Hvassum

Peter Poulsen og litteraturen

Peter Poulsen kom til verden i 1940 på Frederiksberg. Han læste litteraturvidenskab på Københavns Universitet, og efter at have boet i Sâo Paulo Brasilien i et par år tog han bifagseksamen i portugisisk. Her begyndte han at oversætte en lang række sydamerikanske og europæiske hovedværker.

Blandt de mest kendte er: Fernando Pessoa, Gottfried Benn, Charles Baudelaire og Jorge Louis Borges.

Poulsen kan også kalde sig kongelig oversætter, da han har oversat flere af Prins Henriks digtsamlinger.

LÆS OGSÅ: Oprør er også for pæne piger. Naiha Khiljee debuterer med digtsamlingen Kære søster

Dette arbejde udmøntede sig i, at han i 2000 modtog Dansk Oversætterforbunds Ærespris for sin langvarige oversættergerning.

Udover sit eget forfatterskab har Peter Poulsen også været en af sin generations store litteratur- og kulturformidlere. I midten af 1970’erne var han medredaktør af Radioens lyrikprogram og redaktør på Gyldendals litteratur- og kulturtidsskrift Fælleden.

LÆS OGSÅ: Einar Már Guðmundsson: At være digter er en rejse ud i det uvisse

Mange vil også kende forfatterens stemme fra litterære programmer på P1 som Perspektivkassen, Skanderborg Station og Alfabet. I midten af 1980erne var han filmkonsulent ved Det Danske Filminstitut, og fra 1991 til 1997 var han formand for Danske Skønlitterære Forfattere.      

Den københavnske hjemstavnsdigter

For år tilbage var Peter Poulsen det nærmeste, man kunne komme en københavnsk hjemstavnsdigter, og han har da også i en årrække boet både på Vesterbro og i legatboligen i Bakkehuset på Frederiksberg.

Men da hans hustru, oversætter og forhenværende skoleleder Vibeke Eskesen, gik på pension, flyttede parret til Svaneke på Bornholm. Her bor også to af deres tilsammen tre børn, og familien tæller desuden fem børnebørn.

LÆS OGSÅ: Rupi Kaur skriver digte, der får verden til at lytte

Peter Poulsen har gennem årene modtaget mange af de store danske litterære hædersbevisninger: Otto Gelstedprisen, Det Ancherske Legat, Dansk Oversætterforbunds Ærespris, Holger Drachmanns Mindelegat, Henri Nathansens Fødselsdagslegat og Morten Nielsens Mindelegat. I 1983 blev han tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.Nyt fra Peter Poulsen: Sæbebobler

Den litterære sværvægter Peter Poulsen fylder 80 år

I Sæbebobler skriver Peter Poulsen med lun humor og skarp pen om alle de store og små mærkværdigheder i tilværelsen.

Digtsamlingen indeholder samfundskritiske digte, og aktuelle emner tages under kærlig behandling af forfatteren.

Men samtidig rummer samlingen også mere eftertænksomme digte om at bevæge sig mod livets efterår og universets overvældende uendelighed. Om at tiden kan være flygtig og skrøbelig som en sæbeboble.

Du kan købe Sæbebobler online, fx. hos Bog&idé, eller i din nærmeste boghandel.