Amerikanske romaner Fiktion Miranda Cowley Heller Romantiske bøger

Papirslottet: Elle begærer og begæres af to mænd. Den ene er hun gift med, den anden er hendes ven.

Papirslottet

Papirslottet er en medrivende roman af debutanten Miranda Cowley Heller om en kvinde midt i livet, der skal vælge mellem to mænd, hun elsker. I løbet af 24 timer oprulles hendes 50-årige liv, men hvem hun vælger til slut opdager kun den opmærksomme læser.

Klokken er 6.30 om morgenen i Cape Cod. 50-årige Elle, hustru og mor til 3, vågner i familiens sommerhus, og rammes af et flashback til aftenen forinden. Her gjorde hun noget uigenkaldeligt, noget, der har potentiale til at sprænge hele hendes liv i stumper og stykker. Hun forlod en middag med sin familie og venner for at have sex ude i skoven med sin ældste ven og første kærlighed, Jonas.

Dilemmaet banker hårdt i hende sammen med tømmermændene: Skal hun blive hos sin mand og holde sammen på familien eller skal hun vælge at forfølge kærligheden til ham, hun har elsket fra hun var teenager og som altid har føltes som meant to be? Det er et umuligt valg mellem én stor kærlighed og en anden stor kærlighed.

Papirslottet: Elle begærer og begæres af to mænd. Den ene er hun gift med, den anden er hendes ven.
Miranda Cowley Heller (fotograf: Stepha Dansky)

24 timer og 50 år

Amerikanske Miranda Cowley Hellers debutroman Papirslottet går tæt på en kvinde, der midt i livet står overfor et stort valg. Et af de valg, der former en og som koster. Men romanen handler også om at leve med byrden af en stor hemmelighed og de skygger, det kan kaste ind over et liv. Skygger, som man må ud af for at kunne leve fuldt og frit.

Miranda Cowley Heller er 60 år og opvokset i New York i et kunstnerisk og litterært miljø: hendes farfar var digter og kritiker, hendes mand er manuskriptforfatter og hendes svigerinde forfatter. Selv har hun en baggrund fra tv-branchen på HBO, hvor hun har været med til at udvikle serier som The Sopranos og The Wire.

Årene med det billedbårne medie har givet hende et filmisk blik og lært hende at skrive troværdig dialog, og begge dele bruger hun i sin første roman, der røg ind som nummer 1 på New York Times Bestsellerliste og blev nomineret til THE WOMEN’S PRIZE 2022.

LÆS OGSÅ: 15 skønne romaner om kærlighed, familie, venskab og livet

Vi lever i hovedet og i virkeligheden

I Papirslottet følger læseren Elles tanker og overvejelser fra morgenstunden og i de følgende 24 timer, men med tilbageblik på hendes 50-årige liv, der opruller, hvad hun er formet af, og hvad hun har haft af erfaringer, der spiller ind på den beslutning, hun står overfor.

Det var det velkendte citat af John Lennon om, at ”livet er det, der foregår, mens vi er i gang med at lægge andre planer”, som blev inspirationen til romanen og dens form. I et interview i The Guardian i juli 2021 har Miranda Cowley Heller forklaret, at ”vi har en tendens til at leve vores liv i 2 ”zoner” – i hovedet og i virkeligheden. Jeg forestiller mig, at ethvert liv er som en gammeldags lysbilledkarrusel, hvor hvert billede repræsenterer de historier, vi fortæller venner og vores terapeut, når vi skal forklare, hvem vi er. Summen af historierne definerer, hvem vi er og bestemmer vores retning i livet. Scenerne fra Elles fortid er netop disse historier, som leder frem til det her afgørende døgn”.

LÆS OGSÅ: Hvad skal I læse i læseklubben? Her er 20 oplagte bøger

Læserne diskuterer slutningen

Hvem vælger Elle så? Det sidder man som læser og gætter på hele vejen gennem romanen, og det står måske ikke helt klart. I hvert fald er slutningen på romanen blevet heftigt diskuteret blandt de amerikanske og engelske læsere i litterære fora på nettet, og der er blevet argumenteret for både den ene og den anden mulighed. For Miranda Cowley Heller har det aldrig været intentionen at lave en åben slutning, ligesom det heller ikke stod klart for hende selv, hvad hendes hovedperson ville gøre til slut. Hun skrev sig så at sige frem til beslutningen sammen med sin hovedperson.

Befriet for skyld

”Personligt er jeg ikke vild med romaner med åbne slutninger, men samtalen om det kan jeg faktisk godt lide. Selv havde jeg ikke besluttet, hvad Elle ville vælge før på de allersidste par sider – jeg vidste det virkelig ikke, men skrev bare. For mig var det aldrig et valg mellem to mænd. Det var mere en måde at udtrykke en ide. Romanen handler først og fremmest om Elles vej hen mod at blive I stand til at tage et selvstændigt valg, at blive sig selv fuldt ud, befriet for den enorme skyld, som hun har båret på i årtier”, har Miranda Cowley Heller forklaret til The Guardian.

3 forfatterkollegaer roser Papirslottet

Skøn og fantastisk. Jeg var fuldstændig opslugt og grebet, og jeg er forbandet over, at jeg er færdig med den”. Marian Keyes

Her er en kærlighedstrekant, som får siderne til at vende sig af sig selv“. Rachel Joyce

Aldeles vanedannede”. Rosamund Lupton


Papirslottet

Papirslottet: Elle begærer og begæres af to mænd. Den ene er hun gift med, den anden er hendes ven.

Det er en dejlig sommermorgen på Cape Cod. Elle Bishop, lykkeligt gift med Peter og mor til tre. Hun har tilbragt alle somre i sit liv på Papirslottet: som barn, som ung og sammen med sin egen familie. Men denne morgen er anderledes. Aftenen før sneg Elle sig ud sammen med barndomsvennen Jonas og havde sex, mens deres intetanende familier opholdt sig indenfor.

I løbet af det næste døgn må Elle træffe en stor og livsændrende beslutning. I romanen optrevles Elles familiehistorie, der bærer på en tragisk hændelse, som forandrer alt indtil vi er tilbage til nutiden og Elle skal beslutte om hun vil blive med Peter, som hun elsker, eller om hun vil starte et nyt liv med Jonas, som var hendes første store kærlighed? Papirslottet er en New York Times bestseller om familiehemmeligheder, du sent vil glemme.

Du kan købe Papirslottet online, fx hos Bog & Idé eller i din nærmeste boghandel.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.