Bogen samler tankerne

“Bogen er en CO2-neutral rejse i tid og rum” – forlagschef Sune de Souza Schmidt-Madsen

"Bogen er en CO2-neutral rejse i tid og rum" - forlagschef Sune de Souza Schmidt-Madsen

BOGEN SAMLER TANKERNE

Hvorfor læser du? Hvad er dit første minde om læsning? Og dit bedste?

Lindhardt og Ringhof slår et slag for læsning. Under overskriften BOGEN SAMLER TANKERNE har vi bedt en lang række mennesker med et forhold til bøger fortælle om, hvad læselyst og læseglæde betyder for dem.

Læs med – og vær med i samtalen om, hvad læsning betyder for dig, for os og for vores samfund.


Af Sune de Souza Schmidt-Madsen

Når jeg tænker på min barndom husker jeg den i omslag: Den uendelige historie, Momo og tidsrøverne, Vogteren på Isis, Dragonlance og Anne Rices En vampyrs bekendelser.

Det var børnebibliotekarerne på Valby Bibliotek, der hjalp mig til at opdage nye universer på hylderne. Jeg slugte alle de bøger jeg kunne, uanset genre. Frikvartererne blev brugt med en bog, og som regel læste jeg også, mens jeg gik frem og tilbage fra skole, til stor fare for trafikken og mig selv. Siden fandt jeg frem til Tolkiens Ringenes Herre og Frank Herberts Klit i mine forældres bogreoler.

I dag fylder bøger det meste af min vågne tid, de er blevet min levevej og omdrejningspunktet i min tilværelse, selvom jeg nu hellere ville kalde det ”historiefortælling”, for jeg er fascineret af fortællekunsten i alle dens former. 

En altædende læsehest

Jeg holder fortsat af alle genrer og stilarter – fra lyrik til krimi, fra korte filosofiske tekster til kæmpemæssige udviklingsromaner. Forfattere, der har spillet en stor rolle i forhold til mine voksne læsevaner er Dostojevskij, Karen Blixen og Pär Lagerkvist, men jeg elsker også bøger, der kan få mig til at grine – som Arto Paasilinnas Kollektivt selvmord, Erlend Loes Doppler eller Hallgrímur Helgasons Lejemorderens guide til et smukt hjem.

Jeg tror at mennesket først og fremmest er et historiefortællende dyr, og at vores liv, vores selvforståelse, vores identitet og vores samfund er sammenholdt af fortællinger. Som forlagschef har jeg altid et ufærdigt romanmanuskript eller to i tasken, et work-in-progress, og mine børn er vant til at jeg kommer til at sidde og læse højt i stuen – uanset om det så er kinesisk eksperimentalprosa eller Knud Romers barndomsskildringer.

Historier kan rumme alle livets facetter

Det historier kan, i modsætning til andre former for meninger, argumenter eller forklaringer, er at historier kan rumme dobbeltheden i livet. I historier kan vi godt falde for en usympatisk hovedperson – som i Lagerkvists ”Dværgen”. Historierne kan rumme alle de facetter som kærligheden, livet og eksistensen også rummer. Så længe historien hænger sammen forstår vi.

Den filosofi har jeg taget med mig fra bøgernes verden, og jeg nyder hver dag at blive præsenteret for overraskende nye vinkler på virkeligheden som jeg ikke selv kunne have drømt om.

Bøger er bevidsthedsudvidende stof – who needs heroin when you have Voltaire? Jeg er bogjunkie … Bogen tager dig med, den løfter dig op, den åbner en ny verden, og giver dig den gamle tilbage igen, med nye øjne. Den er din indre stemme, fortalt af en anden. Det er muligheden for en CO2-neutral rejse i tid og rum – fra det gamle Grækenland til fremtidens Amerika. Den bevæger sig fra sindets inderste dybder til samfundets superstrukturer – og tilbage igen.

Det eneste, der er sikkert hver gang er, at når du lukker den, ved du, at du snart må åbne en ny. 


LÆS MERE OM BOGEN SAMLER TANKERNE HER

Bogen samler tankerne