Aktuelt Indefra Skønlitteratur

Lindhardt og Ringhof udvider skønlitteraturen med 30 nye forfatterskaber i 2024

skønlitteratur

”Først og fremmest har vi kraftigt udvidet vores nordiske portefølje,” siger forlagets direktør for skønlitteratur Sune de Souza Schmidt-Madsen.

Lindhardt og Ringhof udvider i 2024 forlagets program for skønlitteratur med 30 nye forfatterskaber fra hele verden – heraf fire debutanter fra Danmark.

”Tilsammen vil de mange nye forfatterskaber styrke Lindhardt og Ringhofs stemme i det danske bogmarked, hvor vores forfattere Thomas Korsgaard og Maren Uthaug i forvejen modtog De Gyldne Laurbær de to foregående år,” siger forlagets litterære direktør Sune de Souza Schmidt-Madsen.

Udvidelsen kommer oven i forlagets stærke etablerede forfatterskaber som Leif Davidsen, Merete Pryds Helle, Thomas Korsgaard, Karl Ove Knausgård, Margaret Atwood, Anne Cathrine Riebnietzsky, Steffen Jacobsen, Anna Grue, Knud Romer, Lone Theils, Colleen Hoover og mange, mange flere, der alle udgiver nyt i 2024.

Og endnu flere etablerede danske forfattere, som i 2024 har valgt at lægge deres næste bog hos Lindhardt og Ringhof. Navnene kan forlaget dog først afsløre senere.

Stærk nordisk portefølje

”Vi er gennem Egmont kommet i familie med det store norske forlag Cappelen Damm, hvilket har styrket vores internationale samarbejder. Først og fremmest har vi kraftigt udvidet vores nordiske portefølje. Fra Norge, hvor vi allerede repræsenterer Karl Ove Knausgaard og Roy Jacobsen, kommer hele fem nye forfatterskaber,” fortæller Sune de Souza Schmidt-Madsen:

  • Lotta Elstad, som havde sit store gennembrud i Norge dette efterår med første bind af Xiania-trilogien, som foregår i jazz-tidens Oslo. Romanen er oversat til dansk af Thomas Korsgaard, som også interviewer Lotta Elstad i forbindelse med lanceringen på litteraturfestivalen Ordkraft.
  • Lars Saabye Christensen, som med ”Vrakeren” skriver et storslået litterært selvportræt. Saabye har en særlig tæt forbindelse med de danske læsere – og med Lindhardt og Ringhof, hvor han også startede sit forfatterskab i Danmark for mange år tilbage.
  • Oliver Lovrenski var det helt hotte samtaleemne på litteraturfestivalen i Göteborg: Den kun 19-årige forfatter skriver med rå nerve og selverfaret alvor om livet i ghettoen i nutidens Oslo. Anmelderne stod klar med rene 6-stjernede hyldester til den unge forfatter, da hans debutroman ”Da vi var yngre” udkom, og bogen er allerede nu solgt til en lang række lande verden over.
  • Gunnar Staalesen og Karin Fossum er to af Norges allerstørste krimiforfattere, som begge har valgt at skifte til Lindhardt og Ringhof.

Nyt svensk forfatterskab

”Fra Sverige, hvor vi i forvejen har det stadig stærkere forfatterskab Alex Schulman og de tre krimiforfattere Stefan Arnhem, Camilla Grebe og Johanne Mo, føjer vi nu et nyt forfatterskab til familien:”

  • Marcus Jarl udkommer på dansk med ”Dine farver var blå”, en relationsroman om den første kærlighed, du aldrig glemmer, og om livet når det er mest skrøbeligt. Bogen modtog prisen for årets feel good roman i Sverige.

Kærlighed og katastrofer

”Fra Island, hvor vi allerede nu udgiver de litterære kæmper Einar Már Gudmundsson og Hallgrimur Helgason, samt spændingsforfatteren Yrsa Sigurdadottir, udvider vi også selskabet.”

  • Sigridur Hagalín Björnsdóttir, som har modtaget den store islandske bogpris for sit forfatterskab, indleder sit danske forfatterskab med romanen ”Ilden” som var hendes gennembrudsroman på Island, en katastroferoman om vulkaner og kærlighed.
  • Asta Sigurdardottirs enestående smukke forfatterskab udgiver vi nu på dansk. Asta Sigurdardottir døde i 1971, kun 41 år gammel, og levede et vildt liv blandt kunstnere og digtere i et Reykjavik, og hun sammenlignes lmed danske Tove Ditlevsen.

To stærke finner

”Fra Finland tager vi to forfatterskaber ind, som vi er super-begejstrede for og forventer os meget af”:

  • Sofi Oksanen, den litterære superstjerne, skriver på fjerde del af ”Estonia-kvartetten”, og vi overtager hele hende forfatterskab. I 2024 udgiver vi hendes essay ”Samaan virtaan” som handler om den russiske krigsmaskines brug af vold og voldtægt mod kvinder som en del af krigsstrategien. Sofi Oksanen holdt en tale for nobel-akademiet om samme emne, og er en af vor tids største finske forfattere.
  • Katja Kettu var talk of the town på dette års Frankfurt med hendes roman ”Erään kissan tutkimuksia”, en enestående magisk fortælling.

Fire danske debutanter

”Men det er ikke kun de andre nordiske lande, hvor vi udvider med nye spændende forfatterskaber. Efter flere år med få danske debutanter, præsenterer vi i år hele fire nye stemmer i dansk litteratur.”

  • Anders Meidahl fortæller i ”Intethvid” om vores dysfunktionelle psykiatriske system set indefra. Meidahl arbejder selv i psykiatrien, og har brugt sine erfaringer til en fiktionsfortælling om hvordan systemet æder sjælene – hos både de indlagte patienter og lægerne, der skulle være der for at hjælpe dem.
  • Linea Maja Ernst debuterer med ”Kun til navlen” med en moderne skærsommernatsdrøm. En gruppe venner midt i 30’erne mødes for at fejre det ene pars kommende bryllup, men fejringen er fyldt med boblende forbudt begær. Knusende humoristisk selvransagelse.    
  • Susan Knorrenborg debuterer med romanen ”Spørg John”, hvor kusinerne Katrine og Tina, som begge kommer fra ”Næver” (Næstved) kæmper sig gennem livet. Romanen giver et varmt og morsomt indblik i de usynlige klasseskel, som stadig deler Danmark.   
  • Signe Pildal debuterer med romanen ”Francine & Katrine”, en fortælling om et overgreb. Francine bliver voldtaget af sin vejleder på universitetet – Katrine er gift med overgrebsmanden. Gennem romanen følger vi de to kvinder, der begge får stjålet deres fremtid af voldtægten. Fokus er på ofrene og deres stædige kamp for at genfinde et godt liv i skyggen af overgrebsmanden.

Altid stærk på amerikansk skønlitteratur

”Vores program har også altid stået for det nyeste, det største og det bedste skønlitteratur fra engelsk og amerikansk litteratur, helt fra klassikere som Steinbeck og Hemingway, til nyklassikere som Donna Tartt, Bret Easton Ellis, Paul Auster og Siri Hustvedt.

2024 byder på hele syv nye amerikanske forfatterskaber, både kommerciel og litterær skøn.”

  • Clémence Michallon debuterer med spændingsromanen ”Den tavse gæst”, et sindssygt uhyggeligt portræt af en seriemorder, givet gennem skiftende synsvinkler fra hans kvindelige ofre.
  • Maddie Mortimer blev Booker-nomineret for eksperimentalromanen ”Kort over kroppens landskab”, der fortæller om cancer, set frakræftcellens synspunkt.
  • Jay Crownovers “Marked Men”-serie har ramt romance-læserne med deres mørke kærlighedshistorier, og kommer i 2024 i dansk biografdistribution.
  • Amy Neff ramte redaktørens hjerte med den hjerteskærende ”The days I loved you most” om et ældre ægtepar, der forsøger at få det største ud af livet, i tiden før de skal herfra.
  • R.F. Kuang har med den skarpslebne ”Yellowface” begået en besk satire over vor tid. Hovedpersonen June står i skyggen af sin geniale veninde Athena, og stjæler hendes seneste bogmanuskript efter hendes barokke dødsfald. June udgiver bogen i eget navn – der er bare et problem: Hun er ikke asiat!
  • Tayari Jones skriver i ”An american marriage” om et ungt sort par, der må leve deres ægteskab på hver sin side af en fængselsmur, da Roy bliver uskyldigt dømt.
  • Octavia Butler, USA’s legendariske Grand dame af science fiction, udgiver vi hele tre titler af i 2024.

Åbner os for verden

”Samtidig har det i 2023 været helt essentielt for os ikke alene at kigge til de lande, som vi i forvejen kender og ofte læser skønlitteratur fra – det er så vigtigt også at åbne op for resten af verden; i 2024 betyder det blandt andet følgende forfatterskaber:”

  • Emi Yagi fra Japan, skriver i den internationale bestseller ”Dagbog fra et tomrum” en moderne arbejdspladsroman om Frøken Shibata, som lyver sig gravid for at få sine kollegaers anerkendelse, men bliver fanget i sit eget net af løgne, og på en gang udstiller den patriarkalske, japanske kultur og samtidig skaber en helt utroligt underholdende fortælling.
  • Saou Ichikawa er ligeledes en rising star i japansk litteratur og skriver i ”Pukkelryggen” om en handicappet kvinde, der lever af telefonsex. Begge romaner rummer det et skarpt blik for det absurde i tilværelsen, krydret med den særlige, skarpe japanske humor og en bedsk samfundskritik.
  • Nguyễn Phan Quế Mai fra Vietnam havde sit internationale gennembrud med slægtsromanen ”Når bjergene synger” om en bedstemor og hendes barnebarns hårde skæbne under Vietnamkrigen.
  • Michelle Steinbeck, litterær superstjerne fra Schweiz, udkommer på dansk med sin nyeste roman ”Favorita”, en hævnfantasi over landets fascistiske fortid.
  • Nicola Dinan skriver i ”Bellies” om den første kærlighed set fra et transseksuelt perspektiv.
  • Aurora Venturini (1921-2015), som har et unikt, nådesløst og surreelt blik på verden og kvindeliv, der taler direkte ind i vores tid, hvor glemte kvindelige forfattere genopdages og genudgives – også i Danmark. Da Venturini var 27 år gammel, modtog hun en litterær pris af selveste Jorge Luis Borges, men blev derefter næsten glemt som forfatter, indtil hun som 86-årig vandt en romankonkurrence og tog den litterære verden og læserne med storm. Hun udkommer nu over hele verden.
  • Raja Shehadeh, en af de mest prominente palæstinensiske forfattere.  ”Vandringer i Palæstina” modtog den prestigiøse Orwell Prize i 2008 og er oversat til en lang række sprog. Shehadeh skriver nyt forord til den danske udgave af bogen, og den danske forfatter Janne Teller, der selv har vandret ved Ramallah sammen med Shehadeh, har skrevet efterord.

”Det bliver så spændende at præsentere de danske læsere for alt det nye skønlitteratur. Vi kan næsten ikke vente,” siger Sune de Souza Schmidt-Madsen.


INTETHVID

Lindhardt og Ringhof udvider skønlitteraturen med 30 nye forfatterskaber i 2024

”»I skal udskrive og overflytte så mange, I kan komme afsted med,« befaler hun og minder om det årlige effektiviseringskrav på 2%.
»Men husk nu at spørge, om de kan love ikke at begå selvmord, inden I udskriver dem. Og allervigtigst, sørg for, at det bliver journalnoteret.«”

Mellem de kridhvide, nøgne betonvægge på Ny Rosenhøj Psykiatrisk Hospital, går en nyudklækket læge og drømmer om en mere menneskelig psykiatri. Om plads til blomster, kunst og omsorg. Det, der som det eneste, kunne få hans egen mor ud af mørket. Men overalt mødes han af kyniske krav om effektivisering. Over to nattevagter domineret af underbemanding, overbelægning, svigt og stress, drives han ud over sammenbruddets rand. Fortidens traumer begynder at vælde op i hans nutid, og snart er det ikke til at kende behandler fra patient.

Du kan købe Intethvid af Anders Meidahl fx hos Bog & idé eller i din nærmeste boghandel.


KUN TIL NAVLEN

Kun til navlen, Linea Maja Ernst, romaner om identitetskriser

En gruppe venner midt i trediverne er samlet i et sommerhus ved en skovsø. Det er midsommer og ugen op til et bryllup. Et vennepar skal giftes.

Gruppen forbereder sig og holder samtidig fri, skændes, mindes, flirter, poserer, soler sig i hinandens selskab og roder op i ukurante følelser.

Sylvia har altid været forelsket i Esben, brudgommen. Hun er i et trygt og stabilt parforhold med sin kvindelige kæreste, Charlie, men kan ikke finde ro. Kvæde føler sig endelig hjemme i sin krop og er klar til at holde et skov-rave, men der er børn, der skal puttes, og Gry har taget sin kæreste Adam med, der går rundt og ligner en reklame for heteroseksualitet. Karen glæder sig til at blive gift, men hun glæder sig endnu mere til at komme tilbage på arbejde. Og imens samtalerne slår gnister rundt om middagsbordet, kæmper Gry med at føle sig banal blandt sine farverige, excentriske venner.

Hvorfor er nogles drøm at blive gift og andres at leve i et harem med deres yndlingsvenner? Og hvad stiller man op med længslen efter, at alt kunne være anderledes? Linea Maja Ernst debuterer med Kun til navlen, en samtidsroman om at være fanget i en livsfase og panikken over måske at være blevet mere småborgerlig, end man nogensinde havde frygtet.

Du kan købe Kun til navlen online fx hos Saxo eller i din nærmeste boghandel.


Vild med skønlitteratur? Se de bedste romaner fra 2023 her