Danske romaner Fiktion Historiske romaner

Sune de Souza Schmidt-Madsen: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

Sune de Souza Schmidt-Madsen: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

Sune de Souza Schmidt-Madsen debuterer med roman om en glemt dansker i det brasilianske militærdiktatur i 70erne. Men hans ambition er mindst lige så meget at skrive om en ung mand, som rejser ud i verden og bliver konfronteret med sig selv.


“Flere, der har læst bogen, har bemærket, at den er meget sansemættet – og det var det jeg drømte om. Hvis jeg kunne forære læseren “en rejse” til Brasilien, hvis jeg kunne lade læserne se det land, jeg har set, med alle dets vidundere og mirakler, se det, høre det, smage det, føle det … så er min mission med bogen lykkedes.”

Ordene er Sune de Souza Schmidt-Madsens, forlagschef på Lindhardt og Ringhof og nu skønlitterær debutant med romanen Kannibalens lov.

Sune de Souza Schmidt-Madsens brasilianske eventyr

Kannibalens lov tager læseren med til Brasilien under militærdiktaturet i 1970’erne. Her følger vi en ung dansker, som efter sine forældres død beslutter sig for at rejse til Sydamerikas største land.

“Jeg mødte selv Brasilien første gang i februar 2001 – året forinden var jeg blevet kæreste med min nuværende hustru, hun er fra Brasilien og vi havde mødt hinanden på den europæiske filmhøjskole. Jeg var 21 år gammel, og i lommen havde jeg to forlovelsesringe. Jeg anede ikke hvad jeg rejste ud til, jeg havde aldrig været uden for Europa før.

Jeg kan huske, at jeg landede i lufthavnen i Rio, og der var så lyst. Jeg havde det som om, jeg så lys for første gang. Vi blev forlovet på et luksushotel på Copacabana, og boede i et par måneder til leje i en lejlighed hos en kvinde, som hed Linda.

Jeg kunne ikke et ord portugisisk, men i Brasilien bliver man lynhurtigt gode venner og kommer tæt på folk – måske også fordi vi boede seks mennesker på relativt lidt plads. Efter en tre måneders tid slap vores penge op, og vi rejste nordpå, til min svigerfamilie. Jeg kan huske at jeg øvede mig på én eneste sætning hele vejen i bussen: “Eu quero me casar com sua filha” – jeg vil gerne gifte mig med jeres datter.”

Den glemte dansker, der dikterede slagets gang

I Kannibalens lov er hovedpersonens fars ungdomsven, forretningsmanden Viktor Holbrandt, blevet en indflydelsesrig og magtfuld spiller i det brasilianske samfund, og fortælleren søger tjeneste i hans virksomhed SPARTA. Snart færdes han blandt overklassen og spidserne fra militærdiktaturet. Men i skyggen af rigdommen, festerne og de smukke kvinder skjuler sig en brutal virkelighed, og han må træffe et skæbnesvangert valg.

Romanen er inspireret af en sand historie om den danske forretningsmand Henning Albert Boilesen, ridder af Dannebrog, som stort set er glemt i dag. Men i 60’erne var han en af Brasiliens mægtigste mænd, og han medvirkede til at omstyrte den demokratiske regering og indføre militærdiktatur. Boilesen blev myrdet af guerillaer på åben gade i São Paulo i 1971.

Sune de Souza Schmidt-Madsen: Jeg drømmer om at give læseren en rejse til Brasilien

En ung mands rejse

“Jeg håber dog også, at bogen kan andet og mere end det – det er ikke hensigten at skrive en roman, der kun handler om diktaturet. Det er en bog om en ung mand rejse, om at lære sig selv at kende, og om landet og folket han møder.

Jeg blev selv forelsket – ikke kun i min kommende kone, men i landet som sådan, i menneskene der, de virkelig seje, stærke personer jeg mødte der. Stolte folk, hårdtarbejdende, klartseende … og men en ufattelig barsk no nonsense humor som jeg faldt for lige med det samme. Brasilien har fyldt halvdelen af mit liv, og naturligvis begynder man så også at interessere sig for landet historie, kultur og litteratur.

Især har det været vigtigt for mig at tage læseren om bag den brasilianske virkelighed. Så romanen begynder i Rio – som mange kender og en del har besøgt – men bliver til en rejse ind i landets hjerte, til den tørre højslette Sertao og de mennesker, som bor der – og hvor de færreste har været eller kender til. Og samtidig er det en tidsrejse – tilbage til halvfjerdserne, med de politiske modsætninger, der herskede dengang.

Jeg håber at den siger noget om, hvordan det er at være menneske, fanget i et magtspil, og om hvordan man må træde i karakter hvis man skal kunne se sig selv i spejlet.”
Kannibalens lov af Sune de Souza Schmidt-Madsen

Sune de Souza Schmidt-Madsen, Kannibalens lov, Brasilien, bog om Brasilien

Kannibalens lov følger vi en ung dansker, som efter sine forældres død beslutter sig for at rejse til Brasilien.

Hans fars ungdomsven, forretningsmanden Viktor Holbrandt, er blevet en indflydelsesrig og magtfuld spiller i det brasilianske samfund, og fortælleren søger tjeneste i hans virksomhed SPARTA.

Men efterhånden går det op for ham, at i skyggen af rigdommen, festerne og de smukke kvinder skjuler sig en brutal virkelighed.

Du kan købe Kannibalens lov af Sune de Souza Schmidt-Madsen online her eller i din lokale boghandel.