Fiktion Amerikanske romaner Artikler du kan lytte til

Forfængelighedens bål af Tom Wolfe er newyorker-romanernes absolutte must-read

Tom Wolfe, Forfængelighedens bål, Lindhardt og Ringhof, New Journalism, New Yorker roman, Newyorker roman

Skal vi læse artiklen højt for dig?

Husk at slå cookies til for at afspille.

Forfængelighedens bål er en af de absolut mest ikoniske newyorker-romaner af new journalism-pioneren Tom Wolfe. Forfatteren, der var med til at revolutionere journalistbranchen, revser 80’ernes overflod i pragtværket på over 800 sider.


Forfængelighedens bål 
er blevet kaldt ”En moderne klassiker” (Weekendavisen), ”Et mesterværk” (Jyllandsposten) og ”Mageløs” (Berlingske). Den satiriske roman er efter 30 år stadig et pragteksemplar inden for amerikansk litteratur og en satirisk perfektion.

Den amerikanske journalist og forfatter Tom Wolfe døde i 2018, men han har efterladt sig et eminent eftermæle inden for både journalistik og skønlitteratur og skrev blændende om alt fra børsmæglere med yuppielivsstil, collegestuderendes sexliv og astronauter i rivaliserende rumkapløb.

New journalisms pioner

Gennem 50- og 60’erne formåede Wolfe ikke bare at etablere en karriere som skribent for flere anerkendte aviser og magasiner. Med sin skrivestil var han også med til at opfinde et nyt leksikon for journalister, en ny skrivestil, der skulle ændre hele den journalistiske tilgang til genregreb og objektivitet.

Skrivestilen, som Wolfe var med til at opfinde, var new journalism.

En retning inden for journalistik, hvor neutralitet og ren rapportering blev erstattet af historiefortælling med den form for detaljer, karakteropbygning og narrativer, som oftest anvendes i romaner. En måde at formidle journalistik, der var stærkt farvet af personlighed og i direkte kontrast til klassiske objektivitetskriterier.

Selv skrev Tom Wolfe som en tornado. Et sprog med larmende lydeffekter, indskudte tankestrømme og overdrivelser. Han han havde et kræsent øje og øre for afslørende detaljer, og kastede om sig med rappe replikker, så selv bagerste række ville kunne høre det.

Han var heller ikke bleg for at synliggøre sit eget samfundskritiske blik, og hans brug af både ironi og satirisk bid var umiskendeligt for hans artikler og var med til at gøre ham til en af tidens mest hypede journalister.

Fra journalistsucces til forfatterfest

Det var i kølvandet af sin journalistiske succes i 50- og 60’erne, at Wolfe påbegyndte sin rejse ind i prosaen.

Hvor han før hev litterære greb ind i journalistikken, brugte han nu journalistikkens nøje og grundige research i sin romanskrivning. Selv de mest vilde karikaturer var præget af snu og indsigtsrige detaljer, som gav den fiktive kunst et nærmest biografisk islæt, og Wolfe brugte lang tid på at indhente de rigtige beskrivelser af personaer og detaljer fra virkelighedens verden.

Forfængelighedens bål var Wolfes største forfattersucces. Romanen blev først udgivet i 1987, men den udkom som serie i 27 afsnit i magasinet Rolling Stone allerede fra 1984. Da den endelig fandt forlagsbranchen, blev den hurtigt kult. Romanen var en bestseller og en fænomenal succes og blev nærmest klassificeret som et litterært must-read af offentligheden.

Et satirisk pragtværk

Også den dag i dag er Forfængelighedens bål en af de allermest ikoniske newyorker-romaner. Bogen kredser om 80’ernes overflod i New York og den amerikanske skinverden, som medierne og magthaverne har skabt i fællesskab.

Sherman McCoy er børsmægler, selvudnævnt ‘Master of the Universe’ og har det hele. En designerlejlighed på Park Avenue, et højtlønnet job som børsmægler, en fashionabel kone og en varmblodet elskerinde.

Indtil en dag hvor han ikke har det længere.

Da han involveres i en hit-and-run-ulykke i Bronx, vendes hans liv på hovedet, og McCoy hvirvles med høj fart dybt ned ad den sociale rangstige og ud på en personlig deroute.

Tom Wolfe skriver virtuost og prægtigt, og på trods af at bogen er skrevet for over 30 år siden, er den stadig i stand til at fortælle os om livet, og den menneskelige psykes veje og vildveje.


Tom Wolfe, Forfængelighedens bål, Lindhardt og Ringhof, New Journalism, New Yorker roman, Newyorker roman

Forfængelighedens bål er en skånselsløs satire over den amerikanske skinverden, som medierne og magthaverne i fællesskab har skabt.

Lån Forfængelighedens bål på biblioteket eller find den som e-bog.

Baggrunden er New York i 1980’erne, og hovedpersonen er en ung børsmægler, der tilfældigt bliver offer for systemet.
Bogen er skrevet af journalist og forfatter Tom Wolfe.

Jeg er Ellevilde Ella med bøger og er både uddannet litterat og journalist. Jeg er ikke kræsen, når det kommer til at spise varieret i forhold til genrer, og jeg bliver draget af gode fortællinger, skarpt sprog og karakterskildringer, der virkelig rammer. Jeg ville elske, hvis jeg kunne være med til at skabe mere læseglæde i det danske land, og det kan jeg netop her på bog.dk - HURRA!!