Fagbøger Bøger om naturen

Plant for honningbierne og bevar biodiversiteten i Danmark

Plant for honningbierne

Der er ikke nok honningbier i Danmark. Heldigvis kan du med enkle tiltag være med til at bevare biodiversiteten. Med udgangspunkt i bogen Plant for honningbierne fortæller pressechef Søren Anker Madsen her om at have honningbier i haven.


Altså jeg ville gerne tage æren for det, men mit engagement i haven begrænser sig til at slå græs og klippe hæk. Heldigvis er jeg gift. Ellers havde arealet uden for havedøren sandsynligvis været asfalteret.

Billederne på hver side af bogomslaget her foroven er fra vores have i Hareskoven. Her summer og brummer det af liv fra forår til efterår på grund af alle de smukke stauder og blomster, min hustru har sat.

Der er egentlig ikke tænkt honningbier ind i konceptet, men de er der. Måske fordi vi har mange lavendelplanter, som er af de ti bedste blomster for bier. Og med de seneste års fokus på biodiversitet er vi pludselig blevet opmærksomme på det. Og taknemmelige for det.

Plant for honningbierne, honningbier, Sarah Wyndham Lewis
Ud over at blomsterne er gode for honningbierne, er det også bare pææææææænt.
Foto: Søren Anker Madsen

Derfor skal vi passe på honningbierne

Honningbierne er fascinerende. Bisamfundet består af én dronning, et par hundrede droner (hanner) samt op til 60.000 arbejderbier (sterile hunner) i højsæsonen. Dronningen parres kun én gang i sit liv, men takket være hendes sædgemme er hun i stand til i højsæsonen at lægge 2.000 æg – i døgnet! Det kan hun gøre i op til tre år.

LÆS OGSÅ: Gå på opdagelse i det grønne! 7 inspirerende bøger om naturen
 
Honningbierne medvirker til bestøvning af et meget stort antal vilde plantearter, og de bestøver en stor del af vores grøntsager, frugttræer, frugtbuske og blomster.

Bierne skal besøge omkring 2 millioner blomster og flyve ca. 80.000 km for at producere et glas honning på 450 g.

Plant for honningbierne – nemt og enkelt

Der er mangel på bier i Danmark, men ligegyldigt om man har en altankasse, en tagterrasse eller en have på flere tusind kvadratmeter kan man – ved at have de rigtige planter stående – være med til at bevare biodiversiteten.

Sarah Wyndham Lewis har i Plant for honningbierne samlet et overblik over blomster, buske, klatreplanter og træer, der alle er pollen- og nektarmagneter for honningbier. Listerne er lavet på basis af ekspertudsagn, herunder biavleres personlige observationer og videnskabelige undersøgelser.

Hvis du gerne vil prøve kræfter med skabe et godt miljø for honningbier, anbefaler Sarah Wyndham Lewis fx følgende blomster:

  • Asters og okseøje
  • Hjulkrone og slangehoved
  • Lavendel
  • Løg
  • Salvie
  • Solbrud
  • Solhat
  • Storkenæb
  • Tidsel

Husk dog altid at tjekke, om planten passer til voksestedet.


Sarah Wyndham Lewis: Plant for honningbierne

Plant for honningbierne, Sarah Wyndham Lewis, honningbier, honningbierne

Honningbierne medvirker til bestøvning af et meget stort antal vilde plantearter. Og vi har brug for mange flere bier i Danmark.

I Plant for honningbierne guider Sarah Wyndham Lewis til, hvordan man ganske enkelt kan være med til at bevare biodiversiteten – ligegyldigt om man har en altankasse, en tagterrasse eller en have på flere tusind kvadratmeter.

Bogen giver læseren viden om honningbier og hvorfor, vi skal passe bedre på dem. Samtidig giver den konkrete forslag til, hvordan vi kan gøre livet lettere for de små bestøvere.

Du kan finde bogen på dit lokale bibliotek.