Fiktion Amerikanske romaner Paul Auster

Geo anbefaler Paul Auster: Moon Palace

Geo anbefaler Paul Auster: Moon Palace

Paul Austers forfatterskab, som altid har haft en høj stjerne hos danske læsere, består af både romaner, erindringsværker, essays, digte og filmmanuskripter. Vi har bedt en række læsere om at anbefale deres yndlingsbog af Paul Auster.


I anledningen er udgivelsen af Paul Austers essaysamling Samtaler med fremmede, der samler tekster skrevet gennem 50 år, sætter vi fokus på den populære forfatter.

LÆS OGSÅ: Inge Birgitte Siegumfeldt anbefaler Paul Auster: Sunset Park

Vi håber, at det kan give inspiration til at læse eller genlæse Paul Austers mange bøger fra et langt og rigt forfatterskab.Komiker Geo anbefaler Paul Austers roman Moon Palace

Geo anbefaler Paul Auster: Moon Palace
Geo har studeret dansk og engelsk på universitet, men de fleste kender ham som skuespiller og stand-up komiker. I 2017 udgav han bogen Hva’ så nu? om livet efter sin kræftsygdom.

Jeg er kæmpe, kæmpe fan af Paul Austers fine, skønne ord. Og det var kærlighed ved første blik, da jeg lagde øjnene på Moon Palace.

Jeg var lige startet på engelskstudiet på Aalborg Universitet i 1996, og min tutor, som var en meget stræbsom studerende, begik et frivilligt oplæg i en forelæsning for alle os andre spirende grønne studerende. Hun havde Austers Moon Palace på menuen. Og hendes fortælling om denne forfatter og ikke mindst denne bog var så begejstrende og entusiastisk, at jeg bare måtte læse denne bibel. Ja, selv vores underviser kunne ikke få armene ned og nærmest råbte: “Lov mig du går benhårdt efter at skrive en ph.d. om Austers værker!” Det gjorde hun dog ikke. Og efter lang tids akademisk arbejdsløshed, (trods et 13 tal i specialet), fik hun et job hos kommunen – men hun virkede glad.

MEN!!! Da jeg satte tænderne i Moon Palace gik det litteraturisk galt for mig. Jeg begyndte at læse bogen en tidlig eftermiddag og lagde den ikke fra mig, før jeg næste morgen vendte sidste side.

Paul Auster, Moon Palace

Om det udelukkende var fordi Austers mesterværk var en 100% pageturner, eller om det var fordi, jeg samtidig var på lidt dårlig amfetamin, kan jeg ikke sige med sikkerhed. (Skal siges, at alle på Aalborg Uni var på dårlig amf i 90’erne. Var godt for gruppearbejdet, mente rektor).

Jeg havde ALDRIG læst så spændende og til tider ulogisk litteratur – men jeg elskede det. Elskede at alt var viklet sammen, og at der var masser at løse ender. Og selv om det kunne virke usammenhængende, så var det som om, der var en mening med galskaben.

Og selvsamme bog gjorde faktisk, at jeg skrev speciale om Austers New York-trilogi, som nok er betragtet som hans største bedrift – men Moon Palace vil for altid være min lille Auster-baby.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.