Historie Aktuelt Bestsellere Bøger om Danmark Fagbøger

De voksede op efter krigen – med roehakning, spanskrør og smagen af den første banan

De voksede op efter krigen - med roehakning, spanskrør og smagen af den første banan

Når man læser Helle Juhls bog Barndom på landet om årene efter Anden Verdenskrig, bliver man svimlende bevidst om, hvor meget der er sket i Danmark på utrolig kort tid. Få et glimt af en svunden tid her.


Barndom på landet er baseret på fortællinger fra 10 danskere, der alle er født i årene mellem 1945 og 1960. De har i deres levetid oplevet det danske land undergå forvandlingen fra bondesamfund til industri- og videnssamfund.

Deres barndom fandt sted i efterkrigsårene, der var præget af økonomisk fremgang, forbedrede levevilkår og en fremvoksende velfærdsstat og dermed en stigende følelse af optimisme, tryghed og velstand. Parcelhuse og idrætshaller skød op, landbruget påbegyndte en kæmpe omstilling fra småt til større, og landsbyskoler blev til centralskoler med reformpædagogik på skoleskemaet.

Medvindsgenerationen

Børnene i bogen Barndom på landet er født på den grønne gren; det sagde deres forældre i hvert fald. Medvindsgenerationen er de også blevet kaldt, og sandt er det da, at denne generation fik flere muligheder i tilværelsen end deres forældre havde haft. Men de fleste af bogens børn er vokset op under små kår, som krævede, at man levede nøjsomt.

LÆS OGSÅ: Kvindernes verden. 300 års kvindeliv i hjemmene på Hjerl Hede

På landet gik det generelt lidt langsommere med at mærke de nye tider. Som musikeren Carsten Knudsen siger det: “Det, der rørte sig i København, landede først hos os fem-seks år senere”.

Barndom på landet, Helle Juhl
Foto fra bogen: Bente Svensson (t.h.) sammen med storesøsteren – iklædt ens kjoler og med hver sin dukke – og deres elskede mormor.

Arvetøj og nylonstrømper

De 10 generationsrepræsentanter fortæller i bogen deres egne erindringer om, hvordan det var at vokse op på landet i årene efter krigen. Om hverdage med klatvask i køkkenvasken, kakkelovnsvarme, arvetøj og stoppede strømper, fysisk afstraffelse i skolen – og måske endda derhjemme – men også om smagen af den første banan og fryden over at blive ejer af et par nylonstrømper.

Om dans i forsamlingshuset og konfirmationer, hvor menuen mange steder stod på tarteletter med høns i asparges, flæskesteg med hvide og brune kartofler og rødkål og citronfromage til dessert, og hvor pigerne begyndte at samle på udstyr og stel, så de var klar til at etablere sig med egen husholdning.

Barndom på landet, Helle Juhl
Foto fra bogen: Johannes Værge som ung høstkarl for naboen H.P., der sidder på selvbinderen
bag den grå Ferguson. Privat foto.

Frihed, ansvar og fællesskab

Det børneliv, man får indtryk af i Barndom på landet, var på den ene side selvstændigt og fri for overvågning af forældreøjne, men på den anden side var pengene små i mange familier, så det var helt nødvendigt, at børnene bidrog med deres arbejdskraft i marken, i huset eller i køkkenhaven. Mange af bogens børn har således være med til at høste, hakke roer, plukke jordbær, passe dyr eller køre traktor i en meget ung alder. Andre kom ud at tjene allerede som 13-årige, hvor de pludselig fik et stort ansvar fx på en gård eller i huset hos en fremmed familie.  

Barndom på landet er inddelt efter årstider, fordi på landet dikterede årstiderne og vejret, hvilke opgaver børnene blev sat til, og hvad de fik tiden til at gå med af aktiviteter. Vi hører om fisketure, traktorkørsel, kælketure og skøjter på isen, kartoffelhøst og bærplukning, byfester, naboskab og særlige højtider.

Det er barndomshistorie og danmarkshistorie fortalt af dem, der i dag tilhører bedsteforældregenerationen. 

De voksede op efter krigen - med roehakning, spanskrør og smagen af den første banan
Foto fra bogen: Nina Smiths klasse i Ølsted Skole. Nina står i bagerste
række som nummer fire fra venstre. Privat foto.


Helle Juhl: Barndom på landet

Barndom på landet, Helle Juhl,

Tag med til en tid, hvor hverken daginstitutioner eller forældreintra fandtes, og hvor børn levede et helt andet liv, end de gør i dag.

Journalist og forfatter Helle Juhl har interviewet ti repræsentanter fra de første efterkrigsgenerationer – fælles for dem alle er, at de er født og opvokset på landet. Med en kollage af anekdoter og fotografier tegner bogen et tidsbillede af, hvad det indebar at vokse op på landet efter krigen med alt hvad det indebar af roehakning, jordbærplukning, korporlig afstraffelse, høstballer, kælketure, en barndom med højt til himlen og meget andet.

Bogens medvirkende er Arne Rolighed, Nina Smith, Bente Scavenius, Johannes Værge, Connie Kruckow, Carsten Knudsen, Bodil Glistrup Thomsen, Erik Haldan, Bente Falk Svensson og Arne Jeppesen.

Du kan finde Barndom på landet som e-bog eller på dit nærmeste bibliotek.