Fiktion Amerikanske romaner Boganmeldelser Kate Elizabeth Russell

Læseranmelder om Min mørke Vanessa: Forholdet ødelægger hendes liv

Min mørke Vanesas

Udvalgte testlæsere har før udgivelse læst den danske oversættelse af romanen Min mørke Vanessa. Tilbagemeldingerne har været overvældende og meget positive – det her er simpelthen en bog, man har lyst til at dele med andre.


Her i artiklen fortæller Pia om sin læseoplevelse – og vi synes virkelig, at hun har fanget det unikke og gribende ved romanen. Vil du smuglæse i bogen for at få en fornemmelse, så kan du finde et uddrag af Min mørke Vanessa her.Skrevet af Pia, testlæser på Min mørke Vanessa

Aldrig er et overgreb og dets konsekvenser for både offer og “bøddel” blevet beskrevet så nuanceret og medrivende, så overraskende og dog velkendt, som i Min mørke Vanessa.

Kate Elizabeth Russell evner at få så mange farlige facetter og forfærdende forhold frem i det overgreb, som man efter endt læsning er sikker på, at der altid er tale om, når en mindreårig forføres til sex med en voksen.

Hun beskriver gennem bogens fiktive hovedperson, Vanessa Wye, hvordan forholdet til dennes 28 år ældre lærer ganske enkelt ødelægger hendes liv.

Forelskelse og væmmelse

Romanens styrke ligger i, at den trækker os ind i den usikkerhed og ambivalens, som Vanessa føler. Hun er forelsket i Strane. Hun vil gerne have at han kysser hende. Og som tiden går vil hun også gerne have sex med ham. Men hun væmmes også ved ham. Ved hans krop og hans alder.

Hun siger igen og igen til sig selv og sin læser, at hun ikke er et offer.

Det er ikke voldtægt, når man gerne vil, forsikrer hun os og ikke mindst sig selv og andre i bogen om.

Vanessa ønsker at se sig selv som en stærk og farlig person, der kan fordreje hovedet på ældre mænd, så de bliver så meget ude af sig selv, at det faktisk ikke er deres, men hendes skyld, at overgrebene finder sted. Det siger hun til sig selv. Og det siger Strane til hende. Igen og igen.

En bog, der lader tvetydigheden tale

Bogens geniale greb er at den lader tvetydigheden tale. Vanessas tvetydighed i forhold til Strane. I hendes hoved er intet sort og hvidt. Der er ingen klare grænser for, hvem der er offer og hvem der er “bøddel”. Hun mener han elsker hende. At hun er noget helt særligt for ham. Men hun gennemskuer ham også. Gang på gang. Det gør lige så ondt på læseren som på hende, ikke blot når vi konfronteres med Stranes nederdrægtighed, men særligt når vi er vidner til, hvordan hun for sig selv forsøger at bortforklare den.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da MeToo er på sit højeste, dukker der flere historier op om overgreb begået af Strane, og Vanessa tvinges til at genoverveje sit forhold til ham. Men hun magter ikke at anmelde ham.

For så ville forestillingen om, at hun er noget særligt, en undtagelse, forsvinde. Han ville være en gemen voldtægtsforbryder, og hun blot et offer lige som alle de andre kvinder. 

Bogen giver et nænsomt men nøgternt indblik i, hvad der sker i en ung kvindes, et barns, sind, når hun udsættes for en ældre mands bevidste magtmisbrug. Men samtidig er bogen også en nuanceret beskrivelse af, hvorfor det er så vanskeligt at tale om og anmelde et overgreb.Kate Elizabeth Russell: Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.