Amerikanske romaner Boganmeldelser Indefra Kate Elizabeth Russell Skønlitteratur

Ugens anbefaling | Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell

Kate Elizabeth Russell, min mørke vanessa, ugens anbefaling, lindhardt og ringhof,

Bliv tippet om din næste store læseoplevelse direkte fra Lindhardt og Ringhofs bogelskende medarbejdere.

Vil du gerne have en anbefaling til din næste bog? Så læs med her, hvor Lindhardt og Ringhof og Forlaget Carlsens medarbejdere hver uge giver et godt bogtip – og fortæller hvorfor, og hvem bogen passer særligt godt til.


Flora Bresson-Røssell, studentermedhjælper

Hvilken bog vil du anbefale?

Jeg anbefaler Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell.


Beskrivelse af Min mørke Vanessa

Min mørke Vanessa

Som blot 15-årig indleder Vanessa Wye et forhold til læreren Jacob Strane. Han er 42, men trods aldersforskellen er deres forhold baseret på kærlighed.

LÆS OGSÅ: Det 21. århundredes svar på Lolita. Smuglæs i Min mørke Vanessa

Da Jacob Strane sytten år senere bliver anklaget for overgreb af en tidligere elev, er Vanessa chokeret.

For hende er der nemlig ingen tvivl: Jacob Strane var hendes første, store kærlighed.

Men efterhånden som sagen ruller, bliver hun tvunget til at granske fortiden: Hvem forførte hvem? Hvor meget ville hun selv forholdet? Er hun også et offer?

Du kan købe Min mørke Vanessa online, fx på Saxo.com, eller i din nærmeste boghandel.


Hvorfor?

Bogen handler om gråzonen mellem overgreb og forestillingen om kærlighed, og formår at nuancere MeToo-debatten på en virkelig interessant måde. Som ung kvinde i det 21. århundrede, har det været vigtigt for mig at forstå, at mine oplevelser ikke behøver at være sort/hvide eller gode/dårlige.

LÆS OGSÅ: Overgreb og kærlighed i farlig forening. Min mørke Vanessa er Lolita for #MeToo-generationen

Karakteren Vanessa bruger næsten 20 år på at bearbejde sine oplevelser, og bliver hele tiden klogere på sig selv – og det var jeg rigtig glad for at læse om.

Se trailer til Min mørke Vanessa


Hvad minder bogen om?

Jeg synes faktisk, at bogen er ret unik, og den minder mig ikke rigtig om andre bøger, film eller serier lige nu. Bogens hovedtematik er overgreb, men Vanessa understreger konstant, at hun IKKE er et offer.

Fortællingen adskiller sig derfor fra mange af de overgrebsfortællinger, som ses i film og serier, som oftest udspiller sig i et kriminelt univers, altså hvor overgrebet ubetinget fremstilles som en kriminel handling.

LÆS OGSÅ: Believe the hype! Min mørke Vanessa er en af årets mest interessante læseoplevelser

Det er meget tydeligt, at bogen er en moderne fortolkning af Lolita af Vladimir Nabokov, og Kate Elizabeth Russell referer også ofte til Lolita og bogens tematikker. Dog gør Min mørke Vanessa op med romantiseringen af Lolita, som ofte har eksisteret omkring Nabokovs provokerende roman.

Hvad er det bedste ved bogen?

Måden, hvorpå Vanessa langsomt indser, at der faktisk er sket hende noget, der har påvirket hende meget voldsomt. Fortællingen starter, da hun er helt ung, hvor hun romantiserer sit forhold til hendes 45-årige kostskolelærer, men som fortællingen skrider frem, bliver hun mere opmærksom på, at det nok ikke var kærlighed. Udviklingen er ikke lineær, og derfor enormt autentisk.

Hvem anbefaler jeg den særligt til?

Jeg anbefaler den især til yngre kvinder, den er meget aktuel og i kontakt med MeToo-debatten.


Måske vil du også kunne lide

Overgrebet

Overgrebet, Inès Bayard, fransk roman, fransk skønlitteratur, roman om overgreb,

Da Marie bliver voldtaget af sin chef, ændrer hendes tilværelse sig drastisk.

Hendes perfekte liv smuldrer i følelsen af skyld og skam, men alligevel beslutter hun sig for at holde på sin hemmelighed i ensomhed.

LÆS OGSÅ: Overgrebet er en rå roman om skyld og skam. Start din læsning her

Men da Marie opdager, at hun er gravid, bliver hun tvunget til at konfrontere den traumatiske oplevelse. Mørket omkring hende bliver altomsluttende, og vanviddet indeni vokser.

Overgrebet er en rå og brutal fortælling om en kvinde, som mister alt efter en voldtægt.

Du kan finde Overgrebet som lydbog eller på dit nærmeste bibliotek.


Jeg arbejder i presseafdelingen, hvor jeg har den fornøjelse at sørge for, at pressen og læserne bliver opmærksomme på de bøger, som forlaget udgiver. Det var vist Troldepus, der var min første litterære forelskelse og siden har der været mange andre, og det bliver bare ved. Jeg har læst dansk litteratur på Københavns Universitet og er siden havnet i forlagsbranchen, hvilket er dejligt og rigtigt.