Fagbøger Bestsellere Biografier Bøger om kongehuset

Jens Andersen har udvalgt 500 af Dronningens skarpeste og sjoveste citater

I anledningen af Dronning Margrethes 80-års fødselsdag har Jens Andersen opdateret og udbygget sin unikke samling af dronningecitater. Det er blevet til hele 500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til nytårstalen 2019.

”Der er ikke noget område i kunsten og kulturen, hvor Dronning Margrethe har leget så konstant og så kreativt som i det danske sprog. Ingen anden regent i danmarkshistorien har efterladt sig så megen mundtlig og skriftlig dokumentation for denne kulturbærende indsats. Gennem et halvt århundrede omtrent har vi danskere kendt Margrethe 2. som en passioneret nytårstaler, der altid har noget på hjerte, formår at udtrykke sig elegant, lyrisk og humoristisk. Vi danskere kender derfor vores dronning som en levende, mundtlig fortæller og ikke så lidt af en sproglig improvisator med et ordforråd, der synes at være i ustandselig bevægelse år efter år.”

LÆS OGSÅ: Karin Palshøj om sit pragtværk om Danmarks regent: Alle har vi vores historie med og om Dronningen

“Her taler en nysgerrig og bevidst sprogbruger, der altid har forberedt sig grundigt, kan sine ordbøger og grammatik, men samtidig har antennerne langt ude efter nye, spændende ord og udtryk, hvad enten de kommer fra nutiden eller fortiden – eller fra et af de fire sprog, Dronning Margrethe behersker ud over dansk. En sproglig vitalitet, der dybest set handler om at se og forstå det danske sprog indefra.” – Jens Andersen fra bogens forord. 

Her kan du læse et udpluk af Dronningens bedste citater:

Jeg har forsøgt at holde min børn lidt i ørerne, hvad sproget angår, men omvendt samler jeg også mange udtryk op fra de unge og kan lide at variere. Nogle gange går man i shorts og T-shirt, andre gange i kjole, ikke sandt?” 

Nok er Danmark et lille land, men vi skal passe på, at vi ikke bliver et småligt land.”

LÆS OGSÅ: Ord der formede Danmark

”Miniskørter er ikke umulige, men mange ben er det.”

”Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel.”

”Jeg kan godt lide at vende vrangen ud på et udsagn og se det efter i sømmene.”

”Selv om man vælger med hjertet, behøver man jo ikke at slå hjernen fra.” 


500 citater af Dronning Margrethe

500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til i dag. I anledning af dronning Margrethes 80-års fødselsdag opdaterer og udbygger Jens Andersen sin unikke samling af dronningecitater.

Dronning Margrethe er kendt for at have ordet i sin magt og for at kunne spidde enhver situation med en overraskende sproglig vending. Ikke bare i de hundredvis af nøje gennemarbejdede taler, hun har skrevet og holdt gennem 40 år, men også i mere uhøjtidelige interview- og samtalesituationer. Citaterne er samlet under emner, som indledes med abdikation og slutter med ånd.

Du kan købe 500 citater af Dronning Margrethe her eller hos din lokale boghandler.